E-mail niet leesbaar? Klik hier
The Rights Forum
Nieuwsbrief 29 nov 2018
Beste lezer,

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers wil vrede en wij zeggen hem dat graag na.
tweet gj segers
Maar om het Palestijnse uitkeringssystemen voor gevangenen of familieleden van gevangenen of omgekomen Palestijnen een “bonus voor terrorisme” te noemen is wel erg demagogisch.
Gisteren vond het eerste deel van het debat over de begroting van het ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHO) plaats. Segers partijgenoot Joël Voordewind gebruikte daar - zoals ieder jaar - de betaling van gevangenen als een stok om de Palestijnen mee te slaan.
Betalingen van Palestijnse gevangenen. Hoe zit dat?
Het betalingssysteem is volgens Voordewind een “perverse prikkel [die] een extra premie zet op het maken van zo veel mogelijk slachtoffers”. Voordewind is op zich niet tegen uitkeringen aan gevangenen of hun familieleden, “maar wel als de hoogte van die uitkering afhankelijk is van de hoeveelheid slachtoffers die er zijn gemaakt”.
De bewering van Voordewind dat de hoogte van de uitkering afhankelijk is van de hoeveelheid slachtoffers die zijn gemaakt is pure stemmingmakerij.

Hij weet heel goed dat de hoogte van de uitkering niet afhankelijk is van het aantal slachtoffers, maar van de hoogte van de straf. Tussen die twee kan een verband zitten. Maar dat hoeft niet het geval te zijn.

Vanavond wordt het debat over de BHO-begroting hervat. Voordewind wil samen met de VVD een motie indienen die de regering oproept om 7% te korten op de hulp aan de Palestijnse Autoriteit, als deze niet stopt met de uitkeringen.
Volg hier vanaf 17:00 live het debat in de Tweede Kamer
Wij stellen voor om de leden van de politieke partijen die voor de CU/VVD-motie stemmen, 7% te korten op de contributie/bijdrage aan hun partij. Het geld kan worden afgedragen aan organisaties die opkomen voor de Palestijnen en/of projecten in de Palestijnse gebieden ondersteunen. Segers en consorten willen toch zo graag vrede…
Kees van der Staaij en Joël Voordewind ontvangen in 2016 Shaun Sacks (2e van links) van NGO Monitor, de omstreden rechtse Israëlische organisatie die mensenrechtenorganisaties aanvalt.

Mannenbroeders vóór de bezetting

De invloed van de ChristenUnie (5 zetels) en SGP (3 zetels) op het Nederlandse Israël/Palestina-beleid is onevenredig groot. Die invloed wordt nog groter omdat een wankelmoedige regeringspartij CDA vaak met de mannenbroeders meestemt en kennelijk bang is een onafhankelijk standpunt in te nemen. Zo kan het gebeuren dat een kleine partij als de SGP een leidersrol opeist in het politieke debat over Israël/Palestina.

Als oudste partij van Nederland (opgericht in 1918) stond de SGP afgelopen eeuw regelmatig aan “de verkeerde kant” van de geschiedenis.

SGP-oprichter ds. Gerrit Kersten mocht na de oorlog vanwege zijn nazisympathie niet terugkeren in de Tweede Kamer. De Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog was in Kerstens ogen een oordeel van God, in verband met de zondagsontheiliging, vooral omdat Prinses Juliana het land op een zondag was ontvlucht. Kersten stond daarnaast bekend om zijn antisemitisme. Desondanks hangt zijn foto tot op de dag van vandaag in de SGP-fractiekamer in de Tweede Kamer.


"Ik denk dat er veel aandacht is voor de positie van christelijke Palestijnen. Ook vanuit de SGP, want deze groep zit tussen twee vuren. Toch kiezen we voor steun aan Israël, dat altijd maar in het beklaagdenbankje zit.

interview met Kees van der Staaij in het Nederlands Dagblad, oktober 2016
De SGP steunde in de jaren tachtig tot het bittere einde het apartheidsregime in Zuid-Afrika en was tegen het vrouwenkiesrecht in Nederland. Pas in 1989 legde de partij zich er bij neer dat vrouwen mochten stemmen en in 2006 vonden de mannenbroeders het eindelijk goed dat vrouwen lid konden worden van hun partij.

Vorig jaar bepleitte de SGP een 'groeirem op de islam door asielbeperking' en voor 'het binnen de perken houden' van publieke islamitische uitingen. De bevindelijk gereformeerden vinden het kennelijk geen probleem om moslims in Nederland te beschouwen en te behandelen als tweederangs burgers.
Enkele 'Israëlstandpunten' van de SGP:

De staat Israël, de enige democratie in het Midden-Oosten, wordt van alle kanten bedreigd. En dat terwijl de steun aan het Joodse volk vanuit andere landen vermindert. Als ergens blijkt dat de islam kwaadaardige trekken heeft, is het wel in het Midden-Oosten. De SGP staat achter Israël en komt op voor het recht van het Joodse volk op een veilig bestaan.

De SGP is tegen eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat.
Druk van bovenaf om te komen tot een twee-statenoplossing wijst de SGP af.
Jeruzalem moet de ongedeelde hoofdstad van Israël blijven, en de Nederlandse ambassade moet naar Jeruzalem.
Nederlandse diplomaten dienen zich in Arabische landen en binnen internationale gremia als de VN, in te zetten voor een positievere benadering van Israël.
Het associatieverdrag van de EU met Israël moet opgewaardeerd worden. Wat zeker níet helpt zijn anti-Israëlische boycots, ‘straffen’ van investeerders en sancties. Nederland moet daar niet aan mee doen, en geen steun geven aan organisaties die zich daaraan schuldig maken.
De UNRWA kan gerust verdwijnen.

Lees meer >
Dit obscure clubje dat zich de afgelopen jaren heeft ontpopt als een van de vurigste pleitbezorgers van de Israëlische bezettingspolitiek, behaalde vorige week een politiek succesje met de aanname van zijn motie over de problematische IHRA-definitie van antisemitisme. Deze definitie maakt het mogelijk om kritiek op Israël te framen als antisemitisme.

Regeringspartijen VVD, CU en CDA steunden samen met de PVV en FvD de motie. D66, PvdA, PvdD, GroenLinks en SP stemden tegen.

In de praktijk zullen bestuurders, rechters en politie zich waarschijnlijk weinig gelegen laten aan deze motie. De “werkdefinitie” is niet verankerd in een wet en is op sommige punten in strijd met het grondwettelijke beginsel van vrijheid van meningsuiting. Politiek heeft de Israël-lobby wel een punt gescoord.
Vind je ook dat de Israëllobby tegenspraak moeten krijgen? Steun dan ons broodnodige tegengeluid. Dank je wel!
Twitter
Facebook
Website
Stuur ons een bericht
afmeldenaanmelden | wijzig gegevens | bekijk in browser | steun ons | stuur door