De Nuon kolencentrale in Amsterdam
Volledig scherm
De Nuon kolencentrale in Amsterdam © ANP

Fijnstof eist 8000 doden per jaar, kolencentrales en verkeer grote boosdoeners

In Nederland vallen jaarlijks ongeveer 8.000 doden door fijnstof in de lucht. Dat stellen onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Van dit dodental wordt ongeveer 10 procent veroorzaakt door uitstoot van kolencentrales. 

  1. Matthias (46) zou de eerste verjaardag van zijn zoon niet meer meemaken, dus werd die vervroegd gevierd
    PREMIUM

    Matthias (46) zou de eerste verjaardag van zijn zoon niet meer meemaken, dus werd die vervroegd gevierd

    Een verre reis maken of een uitzonderlijk avontuur beleven hoefde niet meer voor Matthias. Zo lang hij zijn laatste dagen maar kon doorbrengen met zijn gezin. En nog één keer naar het strand van Scheveningen. De plek waar hij zo graag kwam. Zijn vrouw Aldona (36) vertelt over de periode waarin afscheid nemen en mooie nieuwe herinneringen maken bij elkaar kwamen. ,,Datzelfde wilde hij dolgraag nog een keer meemaken. Maar deze keer met zijn zoon erbij.”
    Scheveningen
  2. In het spoor van Mathieu: amateurfietsers mogen dit weekend tóch los in fietsmekka Limburg
    PREMIUM

    In het spoor van Mathieu: amateur­fiet­sers mogen dit weekend tóch los in fietsmekka Limburg

    Limburg is klaar voor een mogelijk historisch wielerweekend. Zondag staat met Mathieu van der Poel dé ster van dit moment aan de start van de Amstel Gold Race, in zijn regenboogtrui. Zaterdag kunnen 15.000 fietstoeristen zich tijdens hun versie van de wielerklassieker voor even Mathieu wanen. Een verkenning, aan de hand van drie – niet geheel willekeurige – punten langs de route.
    Berg en Terblijt, Vaals