Israël slaat terug naar Airbnb – oproep tot boycot en overstap naar Booking.com

Airbnb
Flickr

De Israëlische overheid roept op tot een boycot van Airbnb als antwoord op het stopzetten van Airbnb-verhuur door Joodse bewoners van nederzettingen op de West Bank. Ook het in Amsterdam gevestigde Booking.com raakt betrokken bij de zaak, dat nog wel vakantieverblijven in de nederzettingen aanbiedt. Airbnb is gestopt met verhuur op de Westelijke Jordaanoever onder druk van de anti-Israëlische BDS-beweging. De gedupeerde aanbieders van de vakantiewoningen dreigen met rechtszaken tegen Airbnb. Israël en de Verenigde Staten hebben wetten die acties tegen Israël, zoals die van Airbnb, strafbaar stellen.

De Israëlische minister Gilad Erdan (Likud) van Strategische Zaken is woest over het beslissing van Airbnb. “Dat besluit is hypocriet, buitengewoon discriminerend en contraproductief,” aldus Erdan woensdag tijdens een bijeenkomst in Jeruzalem. De bewindsman riep Israëli’s op om Airbnb te boycotten. Hij verwees hen door naar het Nederlandse bedrijf Booking.com, dat nog steeds vakantieverblijven in nederzettingen aanbiedt. De policus kreeg bijval van Israëlische ministers en leiders van kolonistenbewegingen. Die laatsten dreigen nu met juridische stappen tegen Airbnb, dat nog niet heeft gereageerd om de Israëlische tegenreactie. Ook Booking.com heeft nog geen reactie gegeven.

De rel gaat over circa tweehonderd Airbnb-huizen op de Westelijke Jordaanoever. Tientallen particuliere verhuurders bieden in Joodse nederzettingen aan die volgens het internationaal recht op bezet gebied staan. Het gaat om riante villa’s, maar ook om goedkope slaapkamers bij mensen in huis. Omdat Palestijnen die op de West Bank wonen van de Israëlische autoriteiten niet in de huizen mogen komen, zou er volgens Human Rights Watch (HRW) sprake zijn van discriminatie. De BDS-beweging (BDS staat voor Boycot, Desinvesteren en Sancties) heeft met HRW de handen ineen geslagen. Samen voeren ze sinds een jaar of twee actie tegen de verhuur. De druk werd te groot en Airbnb koos eieren voor zijn geld.

Een rechtszaak is reëel, onder meer omdat er al precedenten zijn. Eerder kwamen twee Nieuw-Zeelandse fans van de zangeres Lorde voor het Israëlische gerecht omdat ze middels een brief druk op hun idool hadden uitgevoerd om niet in Israël op te treden. De fans waren ook onderdeel van BDS. Na veel wikken wegen besloot de artiest om niet naar Israël te gaan en twee concerten af te zeggen, waardoor de Israëlische concertorganisator en duizenden fans gedupeerd raakten. Inmiddels heeft de Israëlische rechter een boete opgelegd aan de Nieuw-Zeelanders, maar die weigeren te betalen. Mogelijk komt Airbnb er minder gemakkelijk van af, omdat het een Amerikaans bedrijf is dat wereldwijd opereert.

Categorie: |

Home » Nieuws » Israël slaat terug naar Airbnb – oproep tot boycot en overstap naar Booking.com