Eten roken is populair, het kan zelfs met desserts
Het roken van een stukje vlees of vis gebeurt steeds vaker, en ook desserts kunnen gerookt worden. Chef-kok Hidde de Brabander legt uit hoe je een chocoladecake de ultieme rooksmaak geeft.
Het roken van eten komt nog uit de Steentijd, weet chef-kok Hidde de Brabander. In die tijd - zo'n tienduizend jaar geleden - waren er vooral rondtrekkende volkeren. ,,Ze zochten onderweg naar eten, zoals vlees, bessen of noten”, aldus De Brabander. ,,Na de ontdekking van het vuur bedachten ze manieren om het eten langer te bewaren. Dus bouwden ze een speciale rookoven, waarin het hout werd aangestoken en het voedsel erboven kon hangen om te roken.’’
Na de steentijd is het roken van eten nog steeds gebruikelijk. Het lijkt er zelfs op dat het steeds populairder wordt. ,,Wij zien dat mensen steeds vaker naar buiten gaan om te barbecueën. Er komen steeds meer winkels bij die rook- en barbecue-apparatuur verkopen, zegt Gerwin van Haaften, inkoper bij Rookoven.com. ,,Kleine rookoventjes zijn ook in trek. Die kun je gewoon binnen gebruiken.’’
,,Voor het roken van eten heb je houtskoolsnippers nodig, om die typische rooksmaak aan gerechten te geven’’, aldus van Haaften. ,,Die snippers kunnen bijvoorbeeld op basis van kersen, appel, beuk of populier zijn. Dat proef je ook terug in het gerecht. Appel of kers zorgt voor een zoetige smaak. Desserts kunnen ook prima gerookt worden.’’
,,Met desserts en taarten ben je soms op zoek naar een beetje contrast tussen het fruitige, het frisse, maar ook het zoutige’’, zegt de Brabander. ,,Juist bij een dessert kun je daarom prima gebruikmaken van de rooktechniek.’’
Gerookte chocoladecake met kersengelei en djeroek poeroet cremeux
Voor zijn recept van de chocoladecake maakt De Brabander gebruik van een dichte barbecue. Hieronder volgt welke ingrediënten hij gebruikt voor zijn gerookte chocoladecake met kersengelei en djeroek poeroet cremeux.
Ingrediënten (voor 21 porties):
Chocoladecake
- 150 g boter
- 400 g pure chocolade
- 440 g ei
- 540 g suiker
- 250 g bloem
- 14 g bakpoeder
Djeroekcremeux
- 500 g djeroekanglaise
- 260 g pure chocolade
Djeroek-anglaise
- 40 g djeroek-poeroetblaadjes (Indisch limoenblad)
- 200 ml slagroom
- 200 ml volle melk
- 40 g suiker
- 80 g eidooier
Chocoladelaag
- 200 g amandelen met vlies
- 500 g pure chocolade
Kersengelei
- 250 g kersenpuree
- 275 g suiker
- 30 g glucose
- 7 g gele pectine
- 5 g citroenzuur
Benodigdheden:
- Boter om in te vetten
- Barbeque
- Kersenrookhout
- 3 cakevormen van 25 cm
- Diepe plaat van 20 x 20 cm
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Het misschien wel mooist gelegen restaurant van Nederland staat te koop: ‘Het is zo intensief’
Arnhem -
PREMIUM
Wanneer is te veel sporten gevaarlijk? Cardioloog legt uit wat een sporthart is en welke risico’s er zijn
Sporten is gezond, ook voor je hart. Maar in een klein aantal gevallen kan een intensieve belasting van het hart nadelig of zelfs fataal zijn. Als je heel veel sport, verandert je hart van grootte en vorm, dat wordt wel een sporthart genoemd. Cardioloog Frank Timmermans legt uit wanneer te veel sporten ongezond wordt en welke risico’s je loopt. -
PREMIUMRecepten
Karaage, Yakisoba en hambagu: De Japanse keuken heeft meer te bieden dan sushi
Geen kwaad woord over sushi, maar de Japanse keuken heeft meer te bieden, weten ook meneer en mevrouw Hamersma. Bak eens een hambagu (hamburger). Sake is niet verplicht, er kan ook wijn bij. Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn, deze week tippen ze drie Japanse recepten. -
Phishing-alarm, test nu of jouw gegevens circuleren onder criminelen
De recherche heeft 7,3 miljoen e-mailadressen onderschept bij criminelen, die ze gebruikten om mensen digitaal te beroven. Grote kans dat ook jouw e-mailadres hierbij zit. Zeven tips om phishing te herkennen. -
PREMIUM
Bert van Leeuwen en de acht gouden regels voor een gezellig kerstdiner
Lekker eten, samen lachen, cadeautjes uitpakken, goede gesprekken: het jaarlijkse kerstdiner kan zo gezellig zijn. Maar in sommige families hoeft er maar dít te gebeuren, en de hele stemming is bedorven. Hoe haal je met kerst ongeschonden het toetje? We vragen het aan Familiediner-legende Bert van Leeuwen. Het resultaat: acht regels voor een geslaagd kerstdiner.
-
PREMIUM
Regen hindert oogst van suikerbieten: ‘De grond is net een spons, er kan eigenlijk geen water meer bij’
Dinteloord -
-
-
PREMIUMVoor jou getest
Deze supermarkt heeft de beste kant-en-klare lasagne bolognese: ‘Bijna een echte Italiaan’
Een kant-en-klare lasagne uit de supermarkt is snel, gemakkelijk en vooral goedkoop. Gezond is het niet echt, maar het vult en smaakt best. Welke supermarkt verkoopt de lekkerste lasagne bolognese? Vier culinaire kenners scharen zich rond de tafel. ,,Deze lasagne is lekker van smaak en goed in balans.’’ Bekijk onderaan het artikel de uitslag en rapportcijfers. -
PREMIUMVoor jou getest
Van dit merk heb je vast nog nooit gehoord, maar zij maken de lekkerste kant-en-klaarpannenkoeken
Een op de drie Nederlanders eet minstens eens per maand pannenkoeken. Bij voorkeur belegd met stroop, poedersuiker of spek. Tijd voor een blinde smaaktest met 10 kant-en-klaarsoorten uit de supermarkt. ,,Deze heeft alles: aantrekkelijk om te zien, mooi smeuïg en een lekkere smaak.’’
-
37
Dierenartskosten verschillen enorm per praktijk: 340 euro of 135 euro voor dezelfde behandeling
-
DE KWESTIE202
Praat mee: Is suikerbelasting op suikervrije dranken wel eerlijk?
In de Kwestie leggen we elke werkdag een vraag over een actueel thema aan onze lezers voor. Reageer hieronder ook op deze kwestie. -
-
PREMIUM
Eerste hulp bij verslikken tijdens het kerstdiner: 'Spoor de persoon die zich verslikt vooral aan om goed te hoesten’