Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Forum voor Democratie en GroenLinks worden grote winnaars Provinciale Statenverkiezingen

25-11-2018 09:44

De electorale positie van de drie grootste partijen van de coalitie is zwak. Na D66 en het CDA is ook de VVD steeds meer aan het wegzakken.

De uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen in Groningen zijn een bevestiging van het beeld van onze laatste peiling. Niet alleen t.a.v. van GroenLinks en D66, maar ook m.b.t. VVD, CDA en PvdA.

Hoewel er nog 4 maanden te gaan zijn, is een inschatting gemaakt hoe de samenstelling van de Eerste Kamer gaat worden op basis van de peiling van vandaag en het inschatten van de consequenties van een 30 a 35 procent lagere opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen dan bij de Tweede Kamerverkiezingen. (pdf) Dan komt de coalitie uit op 27 a 31 zetels. Het verlies van circa 5 zetels van D66 wordt niet gecompenseerd door het resultaat van de andere coalitiepartners, integendeel zelfs. Van de coalitiepartners staat alleen de ChristenUnie op winst.

GroenLinks en Forum voor Democratie staan op de grootste winst.

54 procent van de Nederlanders is voor de invoering van rekeningrijden, 31 procent is er tegen. Ook onder de VVD-kiezers zijn er meer voorstanders dan tegenstanders (48 procent tegen 36 procent).

Er zijn grote verschillen in beoordeling van de schuld van het mislukken van het pensioenoverleg. De VVD- en D66- kiezers leggen de schuld vooral bij het FNV. Kiezers van PvdA, SP en PVV vooral bij de regering.