RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Leden ChristenUnie boos op kabinet: roep om uitzetstop kinderen

De Armeense Hayarpi (links) woont in een kerk om uitzetting te voorkomen.

Onder ChristenUnie-leden heerst grote onvrede over hoe het kabinet omgaat met het kinderpardon. Tijdens het congres is een motie aangenomen die ervoor pleit dat er voorlopig geen kinderen meer mogen worden uitgezet die hier zijn geworteld.

Er waren 478 stemmen voor, 37 tegen en 14 mensen onthielden zich van een stem. Nooit eerder in de geschiedenis van de ChristenUnie werd een motie ingediend met steun van zo veel leden. Veel lokale fractievoorzitters en raadsleden uit het hele land hebben hun handtekening gezet. 

De CU-leden willen dat het bestuur en de Tweede Kamerfractie van de regeringspartij er nu voor gaan zorgen dat er voorlopig geen kinderen meer worden uitgewezen die in Nederland zijn geworteld. 

Partijleider Segers belooft zijn best te doen. "Hier klopt ons hart. Als je ziet dat er kinderen zijn die hij allang zijn en kwetsbaar zijn, daar wil je graag iets goeds voor doen."

Armeense Hayarpi

Eén van de indieners van de motie is de 21-jarige Armeense Hayarpi Tamrazyan. Zij en haar familie wonen sinds 2010 in Nederland, maar moeten terug naar Armenië. De familie is daarom ondergedoken in de Haagse Bethelkerk, waar sinds een paar weken een doorlopende dienst plaatsvindt, om te voorkomen dat ze worden opgepakt.

De Armeense is zelf niet bij het congres van de ChristenUnie aanwezig. Ze zit nog altijd ondergedoken in de kerk. 

Ze is dankbaar dat de kerk dit doet, maar voelt zich ook een gevangene: "Ik mis het daglicht en het lekker buiten wandelen", zei Hayarpi in een eerder interview met RTL Nieuws.

Onder de indieners is ook mensenrechtenactivist Antonie Fountain uit Ede. "Het kan zo niet langer", zei hij eerder over het uitzetbeleid van het kabinet.

Af te dwingen

In het regeerakkoord staat dat het kinderpardon blijft zoals het is en dus niet wordt verruimd. Volgens de indieners van de motie leidt het huidige kinderpardon in 98 procent van de gevallen tot uitwijzing.

Gert Jan Segers heeft de zaal beloofd te blijven doen wat hij kan voor asielkinderen die zijn geworteld in ons land.

De ChristenUnie is samen met D66 voor een ruimer kinderpardon. De partijen hebben bij de formatie van het kabinet Rutte III een ruimer kinderpardon proberen af te dwingen. Dat is mislukt.

Luidere
Kinderpardon
Luidere roep ruimer kinderpardon: 'Als zij niet mogen blijven, wie dan wel?'