Direct naar artikelinhoud

Marokko verbiedt productie en verkoop van boerka

In Marokko is per direct een verbod afgekondigd op de import, vervaardiging en verkoop van boerka's. Het verbod is ingegeven uit veiligheidsoverwegingen: terroristen zouden zich in het kledingstuk kunnen hullen om aanslagen te plegen.

Twee vrouwen met een boerka in Herat, Afghanistan.Beeld anp

Boerkaverkopers in het hele land kregen vanaf zondag van lokale bestuurders te horen dat ze hun activiteiten moesten staken. Ze werden bij elkaar geroepen of kregen een briefje uitgereikt. De boodschap: ze hadden nog 48 uur om de boerka's en nikabs, die alleen de ogen vrij laten, te veranderen in andere kledingstukken. Daarna zou hun voorraad in beslag worden genomen.

Een boerkahandelaar uit Salé, vlakbij Rabat, zei tegen de nieuwssite Al Yaoum24 dat sommige van zijn collega's protesteerden omdat ze verlies zouden lijden. Hen werd te verstaan gegeven dat dit 'een opoffering was die het land van hen vergt'.  Een plaatselijke bestuurder vertelde volgens Al Yaoum24 dat 'extremisten de boerka zouden kunnen gebruiken om terroristische aanslagen te plegen.'

Extremisten zouden de boerka kunnen gebruiken om terroristische aanslagen te plegen

Marokko heeft momenteel geen regering, maar maandagavond bevestigde 'een hoge verantwoordelijke' van het ministerie van Binnenlandse Zaken het verbod tegenover de nieuwssite Le360, die bekend staat om zijn nauwe banden met de autoriteiten. De bron liet zich er niet over uit of ook het dragen van de boerka in de toekomst zou worden uitgebannen. Wel zei hij dat de stof voor boerka's niet meer mag worden verkocht. Zo lijkt het onvermijdelijk dat de boerka langzaam zal verdwijnen uit Marokko.

In het straatbeeld van Marokko waren boerka's en nikabs van oudsher afwezig. Pas de laatste decennia gaan vrouwen hier en daar geheel bedekt over straat. Dat komt vooral door de invloed van strenge geestelijken uit het Midden-Oosten.

Het is 'bedroevend' dat er nu een verbod wordt afgekondigd, klinkt het uit salafistische kringen. 'Mijn vrouw draagt een nikab en ik vind dit een aanslag op haar vrijheid', zei de activistische salafist Abdellah Hamzaoui tegen het tijdschrift TelQuel. 'De autoriteiten hebben nooit de verkoop of de fabricage van de minirok verboden, een westerse uitvinding, in tegenstelling tot de nikab die deel uitmaakt van onze cultuur.' En wat de veiligheid betreft? 'Er zijn identiteitscontroles. In Marokko is nog nooit een aanslag of misdaad gepleegd waarbij iemand geheel gesluierd was.'

Mijn vrouw draagt een niqab en ik vind dit een aanslag op haar vrijheid
In Marokko is nog nooit een aanslag of misdaad gepleegd waarbij iemand geheel gesluierd was

Er was ook protest tegen de plotselinge manier waarop het verbod was afgekondigd. 'Deze wet is illegaal en waardeloos, want ze steunt op geen enkele wettelijke tekst', lieten tegenstanders weten.

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft voor zijn land een gematigde islam voor ogen. Als officiële 'Aanvoerder der Gelovigen' heeft hij niet alleen veel politieke, maar ook religieuze macht. Zo maakt hij zich sterk voor het opleiden van ruimdenkende imams. Ook breidde hij een jaar of tien geleden de rechten van vrouwen uit. Vrouwen kunnen sindsdien gemakkelijker een scheiding aanvragen. Als een man er een extra echtgenote bij wil nemen, moet zijn vrouw toestemming geven. En nu wordt dus, voor het eerst in een islamitisch land, de boerka in de ban gedaan.

Marokko streeft Nederland daarmee voorbij. Ook de Nederlandse politiek is bezig een boerkaverbod in te stellen, maar hier neemt het wetgevingsproces wat langer in beslag. Onlangs werd in de Tweede Kamer met ruime meerderheid een wetsvoorstel aangenomen dat 'gezichtsbedekkende kleding' verbiedt in scholen, ziekenhuizen, het openbaar vervoer en bij overheidsinstellingen. Alleen D66, GroenLinks en Denk waren tegen.

Het kabinet noemde als argument dat een boerka ten koste gaat van de 'onderlinge communicatie', waardoor een 'kwalitatief verantwoorde dienstverlening' en de veiligheid niet kunnen worden gegarandeerd. Een uitzondering werd gemaakt voor feesten. Frankrijk en België kennen al een boerkaverbod.