E-mail niet leesbaar? Klik hier
The Rights Forum
Nieuwsbrief 22 nov 2018
Beste lezer,

Een verrassing in Den Haag deze week. Dinsdag haalde een motie van de SGP, die de regering verzocht steun te verlenen aan de dubieuze IHRA-definitie van antisemitisme, geen meerderheid. Nota bene wegens het ontbreken van steun van de PVV.
De IHRA-definitie van antisemitisme? Wat is dat, en wat is er mis mee?

De Amerikaan Kenneth Stern stelde in 2004 een definitie op van antisemitisme die bekend zou worden als de ‘IHRA-definitie van antisemitisme’. ‘IHRA’ staat voor ‘International Holocaust Remembrance Alliance’, een internationale organisatie met vertegenwoordigers uit 31 landen, waaronder Nederland.

Op 26 mei 2016 omarmde de IHRA Sterns definitie. Sindsdien oefent de internationale Israëllobby zware druk uit op regeringen, parlementen, universiteiten en andere instellingen om de definitie in wetgeving te verankeren.

De definitie bestaat uit een korte omschrijving van het begrip ‘antisemitisme’ en elf daaraan toegevoegde ‘hedendaagse voorbeelden van antisemitisme’. De eigenlijke definitie is echter volstrekt onduidelijk. Ruim de helft van de voorbeelden heeft betrekking op Israël. De definitie is daardoor een instrument om kritiek op Israëls Palestinapolitiek als ‘antisemitisch’ de kop in te drukken.

De auteur van de definitie waarschuwde ervoor de bedoeling van de IHRA-definitie niet was dat deze overal door overheden en instellingen zou worden verankerd. Dat zou een gevaar kunnen opleveren voor de vrijheid van meningsuiting.

“Mijn angst is dat als we deze antisemitisme-definitie in de wet verankeren, allerlei groeperingen daarmee zullen proberen politieke opvattingen die ze niet bevallen de kop in te drukken in plaats van er inhoudelijk op in te gaan.”
In debat met Kees van der Staaij leek minister Blok in eerste instantie een eind met deze mening mee te gaan:  “De motie lijkt erop gericht om er ook een juridisch bindende, internationale definitie van te maken, die dan weer zou doorwerken in verschillende rechtssystemen. Daar zien wij geen toegevoegde waarde in, omdat je echt te maken hebt met zeer verschillende rechtssystemen, ook binnen de Europese Unie”.

In een ietwat dubbelzinnige brief aan de Kamer kwam minister Blok vorige week op het debat terug. Aan de ene kant benadrukte Blok dat het kabinet “terughoudend is ten aanzien van een aparte aanpak voor specifieke religieuze groepen” en een “generieke aanpak van alle discriminatiegronden” voorstaat”. Aan de andere kant heeft het kabinet, aldus Blok, “de internationale IHRA-werkdefinitie van antisemitisme eerder ondersteund als niet-juridisch bindende werkdefinitie”.
Demonstratie in Londen tegen het aannemen van de IHRA-definitie door de Labour Party, begin september 2018. Met beschuldigingen van antisemitisme was de partij zwaar onder druk gezet om de definitie aan te nemen.
Daarmee leek de weg vrij voor VVD, CDA, CU, FvD om voor de motie van Kees van der Staaij te stemmen. Hoewel de motie daarmee niet werd aangenomen, is met name het stemgedrag van het CDA opmerkelijk en teleurstellend. Deze partij lijkt wel zeer ontvankelijk voor de enorme druk die de afgelopen weken door de pro-Israël lobby is uitgeoefend om de IHRA-definitie aangenomen te krijgen.

De “vlees noch vis”-aanpak van minister Blok bleek tijdens de politieke beschouwingen deze maand over het Nederlandse buitenland. Zo had hij teleurstellende opmerkingen over het Israëlisch onderzoek naar het bloedbad in Gaza. De minister had voor de zomer aangegeven dat hij in de zomer een rapport van Israël er over verwachtte. Dat rapport is er nog steeds niet. Op een vraag van Minister Blok aan de Israëlische ambassadeur daarover kreeg hij naar eigen zeggen “geen helder antwoord”. En dat accepteerde hij.

Nederland heeft wel de begin deze week vanuit Gaza afgeschoten raketten zonder enig onderzoek veroordeeld. De Israëlische operatie in Gaza en de buitengerechtelijke moord op Palestijnen die daaraan voorafging en de raketten vanuit Israëlische zijde werden niet openlijk veroordeeld...

NIW blijft met modder gooien

Redacteur Bart Schut van het Nieuw Israëlietisch Weekblad laat geen kans voorbijgaan om The Rights Forum zwart te maken. Ditmaal verzon hij dat op onze website ‘lovende stukken over jodenhater en terreurverheerlijker Abou Jahjah’ verschijnen...
 
DAVID SHEEN IN AMSTERDAM
Extreem rechts is aan de macht in Israël, enthousiast gesteund door president Trump. De racistische politiek van de regering-Netanyahu ten opzichte van de Palestijnse inwoners is toe aan een grondige analyse. Niemand beter dan David Sheen is in staat dat beleid onder de loep te nemen en levert scherp commentaar. Zijn analyse biedt een krachtig weerwoord aan de opkomst van extreem rechts.

Op woensdag 12 december geeft David Sheen 2 lezingen in Amsterdam, op uitnodiging van een aantal organisaties waaronder The Rights Forum.

13:30 - 16:30 CREA (toegang gratis) meer info >
19:30 - 22:00 DE BALIE meer info en kaarten >

David Sheen, geboren in Canada, is journalist en filmmaker. Hij is bekend van zijn verhelderende verslaggeving en analyses ter plaatse van de dagelijkse gebeurtenissen in Israël en Palestina. Hij richt zich daarbij primair op raciale spanningen en religieus extremisme.
Uw bijdrage maakt ons werk mogelijk. Hartelijk dank!
Twitter
Facebook
Website
Stuur ons een bericht
afmeldenaanmelden | wijzig gegevens | bekijk in browser | steun ons | stuur door