Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump blijft Saudi-Arabië steunen ondanks moord op Khashoggi: “America First”

Trump blijft Saudi-Arabië steunen ondanks moord op Khashoggi: “America First”
Beeld AP

In een officieel statement heeft president Donald Trump verklaard dat de Verenigde Staten een ‘standvastige partner’ willen blijven van Saudi-Arabië. De prijs van de olie en de investeringen in de VS primeren voor hem op de verantwoordelijkheid van het Saudische koninkrijk in de moord op journalist Jamal Khashoggi.   

Vrijdag berichtte de Amerikaanse pers dat volgens inlichtingendienst CIA de Saudische kroonprins achter de moord zit. In een officieel statement ontkent Trump dat daar zekerheid over zou zijn.

“Onze inlichtingendiensten onderzoeken elke informatie, maar het zou best kunnen dat de kroonprins wist van deze tragische gebeurtenis. Misschien wist hij het, maar misschien ook niet! Dat gezegd zijnde, we zullen misschien nooit alle feiten rond de moord op de heer Jamal Khashoggi kennen.”  

Het statement leest af en toe als een letterlijke transcriptie van Trumps gedachtegang, uitroeptekens inbegrepen. Hij spreekt expliciet zijn steun uit voor Saudi-Arabië, dat 110 miljard dollar investeert in de aankoop van militair materieel bij Amerikaanse producenten. Een aantal congresleden hadden geopperd om die verkoop op te schorten, maar dat zou “dom” zijn volgens Trump, omdat landen als China of Rusland in het gat zouden springen. Voor Trump is Saudi-Arabië ook een bondgenoot tegen Iran en bepalend voor de olieprijs. “Dat heet eenvoudig gezegd: America First!”

Lees hier het volledige statement.