Zorgpremie laatste 5 jaar met 312 euro gestegen

Zorgpremie laatste 5 jaar met 312 euro gestegen

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Zorgpremie laatste 5 jaar met 312 euro gestegen

De premie van de zorgverzekering is in de afgelopen vijf jaar met 312 euro per verzekerde gestegen. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Zorgwijzer.

Slechts 5 jaar geleden (2014) bedroeg de gemiddelde premie van een basisverzekering 92 euro per maand. In 2019 komt dat bedrag neer op: 118,58 euro. Kortom, een verschil van ruim 26 euro per maand (bijna 30 procent).

Het eigen risico daarentegen, is in de afgelopen vijf jaar nauwelijks gestegen. In 2014 lag het verplichte bedrag exact 25 euro lager, namelijk op 360 euro per verzekerde.

Prijsverschillen groter

De prijsverschillen tussen zorgverzekeringen zijn nu groter dan vroeger. Dat blijkt wel uit het onderstaande voorbeeld waarbij de duurste en meest goedkope basisverzekering in 2014 en 2019 met elkaar worden vergeleken.

2014 2019
Duurste Zilveren Kruis (restitutie): € 109,95 p/m Zilveren Kruis (restitutie): € 133,75 p/m
Goedkoopste ZEKUR: € 80,50 p/m ZEKUR: € 98,50 p/m
Verschil € 29,45 p/m € 35,25 p/m

In 2019 is het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste zorgverzekering maar liefst 410 euro. En dat alleen kijkend naar de basisverzekering. Ook bij aanvullende verzekeringen is er meer prijsverschil dan andere jaren.

Het loont dus nog meer om een vergelijking te maken tussen verzekeraars en pakketten.

Overzicht

Hieronder zie je een overzicht van de gemiddelde zorgpremie in de afgelopen vijf jaar:

Minder dekking

Opvallend is verder dat veel verzekeraars in de afgelopen jaren hebben geschroefd aan de dekking van hun aanvullende pakketten. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de dekking voor onbeperkte fysiotherapie. In 2014 waren er maar liefst twaalf zorgverzekeraars waarbij het mogelijk was om een verzekering af te sluiten met volledige vergoeding voor fysiotherapie.

In vijf jaar tijd is veel veranderd, want er zijn er nu nog maar vijf waarbij dit mogelijk is.

Ook de kosten van de (uitgebreide) aanvullende verzekeringen zijn de afgelopen jaren flink in prijs toegenomen.

Oorzaak

De zorgpremie is de afgelopen jaren gestegen, omdat de zorgkosten steeds hoger worden. Maar hoe komt dat?

  • Nieuwe medicijnen en behandelingen worden beschikbaar gesteld en opgenomen in het basispakket. Daar zit een prijskaartje aan
  • Vergrijzing: er zijn steeds meer ouderen die gemiddeld meer zorgkosten maken dan jongeren.
  • Inflatie: Nederland heeft net zoals veel andere landen te maken met inflatie, ofwel een algemene stijging van het prijspeil in de gehele economie

Vergelijken

Voor het gros van de Nederlanders is het vrij eenvoudig om te besparen op de zorgkosten. Binnen 5 a 10 minuten je zorgverzekering vergelijken, kom je erachter of je kunt besparen en bij welke verzekeraar.

Tot 31 december kun je wisselen van ziektekostenverzekeraar. Het mooie is dat je altijd 14 dagen bedenktijd hebt. Bovendien hoef je je oude verzekering niet handmatig op te zeggen. Dat wordt voor je gedaan.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.