door Havermout in Politiek  ·  91 Reacties

  • 6
  • 742x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Uit het radioverslag vanmorgen op radio 1: "Radar onderzoekster tegen uitzendbureaumedewerkster: Wij hebben vroeger wat problemen gehad met Marokkanen, dus liever geen Marokkanen"
"Uitzendbureaumedewerkster tegen Radar onderzoekster: Nee, dat begrijp ik, daar kunnen we wel mee helpen.."

Laat mij duidelijk zijn: dit kan niet.

Maar wat ik helemaal mis in deze discussie is: wat doen we dan met die 'problemen met Marokkanen 'problematiek, u weet wel: daar waar zelfs die Radar onderzoekster gebruik van maakte om haar casus bij het uitzendbureau mee te staven.

Totale stilte op dat vlak.
Nee, de werkgever MOET aangepakt worden op zijn aanname beleid.
Maar datgene wat de werkgever bijna dwingt om voor dat beleid te MOETEN kiezen, tja: dat bestaat volgens vele niet. EN voor het merendeel van de politici wie dat wel ziet en weet dat het gewoonweg bestaat die draaien liever hun hoofd om.
Wat niet ziet wat niet weet.

3
51 BenErWeer

@2 U wilt toch dat ''ze'' aan het werk gaan en bijdragen?
Nee, liever terug naar hun geliefde land!

2
52 Verwonderd

Niks mis mee om selectief te zijn en bv bontkraagjes te weren omdat ze vaak voor problemen zorgen

1
53 Deelname

Bij veel werkgevers speelt de subsidie een grote rol ,laats een baantje gekregen helaas toen de subsidie op was na een jaartje , was de baan ook op

2
54 Joepie

@41 ;

CV ; Aan mijn naam is te zien dat ik vrouw ben en westers. Aan mijn diploma's en werkervaring is te zien dat ik lange tijd geen 20 jaar oud meer ben. Mijn opleidingen en de bedrijven waar ik heb gewerkt geven ook een hint naar mijn religie (of de afwezigheid daarvan) en mijn politieke kleur.

Sollicitatiegesprek: Mijn huidskleur verraadt dat ik westers ben, mijn borsten dat ik vrouw ben en mijn huid dat ik waarschijnlijk nooit man ben geweest en al lange tijd geen 20 jaar meer ben. De haast standaard vraag: "Wie is Mariska?" waarbij ze specifiek privézaken willen weten verraadt dat ik kinderen heb en dus waarschijnlijk niet lesbisch. Mijn kleding hint ook naar mijn religie en politieke kleur.

En er niet naar mogen vragen? Hahaha! Je wilt niet weten hoe vaak ik tijdens sollicitatiegesprekken rechtstreekse vragen heb gekregen die ze feitelijk niet mogen vragen. "Heb je een vriend?", "Woon je samen?", "Hoe denk jij werk en zorg voor je kinderen te gaan combineren?", "Wil je nog kinderen?" (die laatste al een tijdje niet meer question )

Bij het CBR ben ik zelfs letterlijk afgewezen omdat "ze liever geen moeders aannemen omdat ze problemen voorzien in de opleiding". Fuck. En dan heb je het dus toen over 1 volwassen kind en 1 van 17 jaar...

1
55 Mariska3

@51 Het is een cirkeltje. Doordat Marrokanen minder kans heb op de arbeidsmarkt is hun sociale mobiliteit ernstig beperkt. En dat zorgt er vaak voor dat ze in de lagere sociaal-economische klassen blijven hangen. Tegelijkertijd zorgt een beperkte sociale mobiliteit ook vaak voor een toename in criminaliteit. En dat zorgt vervolgens weer voor problemen en daaropvolgende stigmatisering. Maar door Marrokanen structureel te discrimineren op de arbeidsmarkt worden de problemen dus steeds alleen maar erger.

11
56 Gewoon een student

@29 : Daar ben ik het wel mee eens. Ik zeg ook niet dat het niet voor komt. Integendeel. Ik ben alleen van mening dat bij dit soort onderzoeken niet alles nagekeken wordt. Er wordt immens gefocust op discriminatie, maar de redenen hiervoor lijken niet onderzocht te worden.

Een selectieproces voor een nieuwe werknemer is echter wel onderscheid makend op basis van kenmerken. Dus een mate van discriminatie wordt er altijd toegepast.

Leeftijdsdiscriminatie is een lastige. En daar lopen werkgevers vaker tegen aan. Zijn de volgende gevallen leeftijdsdiscriminatie?
1) De werkvloer bestaat grotendeel uit 40- en 50-jarige werknemers. Het bedrijf wil dus jongere mensen aan nemen van 20 en 30 jaar en zegt dus niet op zoek te zijn naar oudere mensen.
2) Een bedrijf heeft een klus aangenomen met zwaar fysiek werk en veel onregelmatige uren. Over het algemeen zullen jongere mensen hier beter op ingesteld zijn en daarom wordt daar op geselecteerd.
3) Een bedrijf doet aan activiteiten en wil een jong energiek iemand voor de groep hebben.

Dit zijn slechts voorbeelden waarbij leeftijdsdiscriminatie aangedragen kan worden, maar in principe is het een logisch gevolg van de baan. Let wel, er zijn genoeg voorbeelden waarbij leeftijdsdiscriminatie onterecht wordt toegepast met genoeg vooroordelen. Daar ben ik ook wel van bewust.

En precies dat zou ik nu wel eens onderzocht willen hebben. Wat is nu precies de reden voor die discriminatie en is het wel discriminatie? Dat zou een interessant onderzoek voor de overheid opleveren.

2
57 Gezond boerenverstand

@56
Eigen schuld van die bontkraag groep hebben ze jaar in jaar uit voor zich zelf verpest
Ze gaan maar weg of totale cultuur omslag
Het moet nu van hun zelf komen, nl kotst ze uit en terecht

3
58 Deelname

@20 ; Ik heb zelf het idee dat het probleem in Nederland zit in een verkeerde benadering van het selecteren van de kandidaten. Vaak wordt de voorselectie gemaakt door de HRM-ers en tegenwoordig zijn HRM-ers vaak mensen-mensen die het vooral leuk en gezellig willen hebben.

Het gevolg is dat zij een kandidaat niet selecteren op basis van de kwaliteiten en wat het bedrijf nodig heeft maar met wie zij de beste 'klik' hebben. Ze zoeken dus een vriendje of vriendinnetje of, in de lagere functies, iemand die hen aanbidt/voor hen buigt. Dat is dus vrijwel altijd iemand die veel met hen gemeen heeft: Leeftijd, afkomst, religie, levensfase, interesses. Daarbij hebben zij liever iemand die jonger is dan zij dan iemand die ouder is en een concurrent zou kunnen zijn in de hiërarchie binnen het bedrijf. Gek genoeg sluiten zij daarbij dus juist de sterkste kandidaten uit. Ook opvallend is dat mannen vaak de meest aantrekkelijke vrouw selecteren terwijl vrouwen juist de echt aantrekkelijke vrouwen uitsluiten (concurrentie).

Ik kan een voorbeeld geven. Ik deed een project op een HR afdeling. Er kwam een stagiaire van het IT langs om een nieuw beeldscherm te brengen. Hij was opvallend onderdanig en beleefd: "Mevrouw", "u" en "alsjeblieft/sorry" wat de klok sloeg. Toen hij weg was zei één van de HRM-sters: "Die moeten we een contract aanbieden na zijn stage." Toen ik daarop reageerde met: "Is hij wel goed in zijn werk?" was ze gepikeerd...
Dus liever een onderdanige, beleefde IT-er die de helft van zijn werk niet aan kan dan eentje die wellicht wat autistische trekjes heeft (komt nogal eens voor bij de IT-ers) maar een kei is in zijn werk.

2
59 Mariska3

@56 Wat vreemd dat bij die groep dit steevast leidt tot criminaliteit, en bij normale mensen blijkbaar niet zoals de groep van 55+

3
60 chouffleur

@56 Maar is het structureel of uit ervaring?

3
61 solidsteel

@45 ; Het ergste vind ik dat dat uitzendbureau voor ouderen (45 plus) maar weinig echte banen biedt. Het zijn vooral minijobs (leerlingenvervoer en dat soort shit), oproepcontracten en tijdelijke projecten. Daar kan men moeilijk mensen voor vinden dus die kruimels mogen de 'ouderen' met een hypotheek oprapen. Komen ze de bijstand niet mee uit maar tellen niet meer mee in de werkloosheidscijfers.

Er is zelfs een uitzendbureau dat ouderen uitzend onder het minimumloon om 'werkervaring' op te doen. Een grove belediging in mijn ogen. Vaak mensen die heel wat meer jaren gewerkt hebben dan de snotneuzen die dat concept bedacht hebben.

3
62 Mariska3

@55 Ach ik ben man, hetero duidelijk blank, westers en gesprekken over functies gaan over wat ik ga doen, op basis wat ik kan of reeds gedaan heb.
Religie etc is nooit relevant gebleken, omdat ik er ook niet mee te koop loop

5
63 chouffleur

@57 ; Als het gaat om leeftijdsdiscriminatie is er geen sprake van ervaring of specifieke problematiek. Dat is puur cultureel bepaalt.

Bedrijven willen 'jong en dynamisch' zijn. Er zijn in Nederland vele malen meer bedrijven (niet fysiek) waar geen enkele 45 plusser werkt dan bedrijven waar ze een probleem hebben met vergrijzing en een te verwachten pensioneringsgolf waarbij binnen een aantal jaar 3/4e van het personeel met pensioen gaat. In dat laatste geval is leeftijdsdiscriminatie ook gewoon wettelijk toegestaan ivm leeftijdsopbouw personeelsbestand.

In zo'n 'jong en dynamisch' bedrijf heb je ook geen jong lachebekje nodig om een specifieke doelgroep te kunnen bereiken; dat zijn al je werknemers al.

Het is echt opvallend als je het vergelijkt met het buitenland. Overal zie je daar ouderen aan het werk in sectoren waarin je in Nederland hooguit een enkele verdwaalde oudere tegenkomt die er al zo lang werkt dat de werkgever hem/haar niet meer kan dumpen.

Horeca, automotive, Retail.. drijven bijna geheel op het minimum jeugdloon. Dat is toch apart? Daar zit denk ik ook het echte probleem: Dat minimumjeugdloon zou afgeschaft moeten worden dan krijgen ouderen weer een kans.

3
64 Mariska3

* Verwijderd door de redactie *

65 E.Meel

@64 Segmentatie is er altijd al geweest naar bedrijfstak.
In mijn vak telt dat minder, alleen je moet meegroeien in je branche of rigoreus overstappen naar een andere tak.

3
66 chouffleur

De bedrijven willen aanpakkers en geen zeikende lijntrekkers.
Daarom komen er in mijn bedrijf geen Marokkanen meer binnen.

5
67 arcenist

* Verwijderd door de redactie *

68 E.Meel

@64 : Interessante alinea, die laatste. Zet me wel aan het denken. Ik zie in de automotive echter wel veel oudere monteurs. Dat zijn de echte rotten in het vak, maar ook weer gecombineerd met jongere jongens die weer beter overweg kunnen met de computers. Het zal altijd om een mix gaan.

2
69 Gezond boerenverstand

@63 ; Die insteek had ik ook. Geen idee in welke sectoren jij hebt gesolliciteerd, hoe vaak en hoelang geleden.. maar ik heb heel wat ervaring met sollicitatiegesprekken en kom vrijwel geen enkel inhoudelijk interview tegen. Bijna altijd die standaard vraag: "Wie is Mariska?" en ik ben allang gestopt met die te beantwoorden met vakinhoudelijke zaken en mijn carrière want óf ik zie de gezichten al snel betrekken óf ik krijg vervolgens de vraag: "Maar wie IS Mariska dan?"

De beste en vruchtbaarste gesprekken zijn duidelijk die waar ik geen woord rep over mijn werk maar een eind weg ouwehoer over mijn privé en de ander op de praatstoel kan krijgen over hun eigen interesses. Het zoeken naar een gemene deler; iets dat ons beiden interesseert of tenminste iets dat hen interesseert en ik dan maar fake. Gelul in de ruimte over zeilen, paardrijden, auto's, vakanties, kinderen, honden, katten.. whatever. Ik baal daarvan maar ja.. ik wil wel werk dus als dat is wat daar voor nodig is...

2
70 Mariska3

@63 ; Ook een vraagje: Heeft de persoon waar jij dan een gesprek mee hebt wel verstand van de functie/het vak? Bij mij heel erg vaak totaal niet.

1
71 Mariska3

@70 Ik ben al weer wat gesprekken verder en kan inmiddels kiezen uit twee contracten en heb er 1 geweigerd.
Overigens 58 question en ik verkoop consultancy..
Maar wel technisch inhoudelijk

2
72 chouffleur

@71 Gesprekken die ik voer gaan in eerste instantie over niks, daarna over inhoud en vervolgens over de realisatie van de functie in de praktijk.

1
73 chouffleur

@66 ; Dat rigoureus overstappen naar een andere bedrijfstak wordt aardig lastig. Om te beginnen vragen ze in de vacatures vaak mensen met de 'juiste' papieren én met veel ervaring in dezelfde sector, in dezelfde branche, in dezelfde functie (maar wel met 'ambitie'... dat is wel grappig). Echt sorry hoor.. maar een CAO daar draai ik mijn hand niet voor om.. stelt geen reet voor om die ff te bestuderen in eigen tijd. Toch ben ik al heel vaak afgewezen vanwege te weinig ervaring met de CAO van die branche. Blijkbaar vinden zij het zelf heeeeeeel erg ingewikkeld.

Verder moet je dus, daar gaat dit topic ook over, al blij zijn als oudere dat je überhaupt een baan kunt bemachtigen.. dus 'eisen stellen' is er niet echt meer bij. Ik word dan ook altijd wel wat kriegel als ik hoor over: "Als je je niet op je plek voelt dan moetje een baan zoeken die beter bij je past..."

2
74 Mariska3

@74 Ik ben het met je eens maar mensen realiseren zich vaak niet hoe zij ooit aan hun baan zijn gekomen.
Denk daar eens aan terug en kijk of je die omstandigheden kan reproduceren.
Bij mij werkt het nog steeds question

3
75 chouffleur

@72 ; Ik heb ook weer een baan te pakken. Geen droombaan en ontduiking van het minimumloon maar ja.. ik moet toch wat. Veel jongeren, een enkele 'oudere' en geen allochtonen viel mij op.
Hier nemen ze dus wel 'ouderen' aan maar die kunnen van dat inkomen net als ik, niet rondkomen dus kunnen ze makkelijker aan thuiswonende jongeren komen. Verloop is dan ook extreem hoog.

Kut is wel dat ze op zondag alleen met minimumjeugdloners werken terwijl je alleen dan een fatsoenlijk loon krijgt ivm de ORT. Ik kan mijn inkomen dus niet op minimumloon krijgen door veel zondagen te werken.

3
76 Mariska3

@76 Er zijn altijd van die werkgevers die veel keuze hebben, maar helaas is dat een gegeven.
Overigens heb ik ook regelmatig wel eens niets gehad omdat op dat moment de nadruk lag op jong snel wild en onervaren

2
77 chouffleur

@1 De overheid bemoeit zich niet met uw aanname maar hooguit met uw motivatie naar de afgewezen kandidaat.
Hou dat gewoon kort en bondig : ongeschikt of betere kandidaat gevonden is voldoende

2
78 chouffleur

@2
Helemaal mee eens.

1
79 kwatta

@43 : Precies. Het woord "discrimineren" is in een grijs verleden uit de wetenschap geleend, en betekent uitsluitend: "onderscheid maken".

Als je op geen enkele grond meer onderscheid mag maken, behalve dan dat de blanke man helemaal achteraan moet aansluiten achter alle mogelijke, eventueel nog te verzinnen, identitaire groepen, dan is dat dus pure discriminatie van de blanke man.

3
80 Wendel

Racisme, zelfs.

6
81 Wendel

@56
Verklaar mij eens even: waarom speelt dat dan zoveel bij Marokkanen?

2
82 BenErWeer

@24
Dan zou ik graag de dataset van die statistiek willen zien.
Wat waren de onderzoeksvragen, hoe zijn ze geformuleerd etc.

Context van de vragen is namelijk heel erg belangrijk.

Los van dat, er is nog een adagium omtrent statistiek: "je hebt leugens, grote leugens en statistiek"

3
83 BenErWeer

@82 Marokkanen zijn een etnische minderheid die wanneer het op werk aankomt vooral gebruik proberen te maken van de open arbeidsmarkt. Andere minderheden zoals bijvoorbeeld Turken en Chinezen maken vooral gebruik van ondernemerschap en de interne circuits die daarbij ontstaan. Het voordeel daarvan is dat leden van die minderheden vaak een bron van vast inkomen hebben, waardoor criminaliteit minder aantrekkelijk word. Nadeel hiervan is dat deze interne circuits en de klanten-relatie die ontstaat met de etnische meerderheid (en andere etnische groepen) vaak wel tot meer segregatie en verminderde integratie leiden. Want als je collega’s allemaal dezelfde etnische achtergrond hebben kan je gewoon moeiteloos blijven hangen in je eigen taal en cultuur.

5
84 Gewoon een student

@82 Oh en als toevoeging op die reactie (Ik was de conclusie namelijk vergeten)

Omdat andere minderheden zoals Turken en Chinezen over het algemeen minder gebruik maken van sociale mobiliteit via de arbeidsmarkt (hoewel er bij Turken wel een trend is die steeds meer die richting op neigt) lopen zijn dus minder snel dan Marokkanen tegen de effecten van arbeidsmarkt-discriminatie op. Zij hebben door o.a ondernemerschap andere manieren om zichzelf van inkomen te voorzien.

4
85 Gewoon een student

@84 Tsja wie wil er nou een marokkaan blijkbaar ?

1
86 chouffleur

@85
Nee het is de zieke in en in verrotte mentaliteit vd marokies

1
87 Deelname

@56 "Het is een cirkeltje. Doordat Marrokanen minder kans heb op de arbeidsmarkt is hun sociale mobiliteit ernstig beperkt....."
Hoe kan dat met al die positieve discriminatie sinds de jaren 80 van de vorige eeuw?

1
88 RobP

@84
Mooi verhaal, maar..
Dat verklaard nog steeds niet wat ik nu vraag..

Laat mij het eens in simpele Jip en Janneke taal stellen, misschien dat je dan de vraag begrijpt:
WAAROM hebben Marokkanen zo'n slechte naam gekregen.
En begin niet dat dat ligt aan de werknemer, opleiding etc. want die mogelijkheden heeft iedereen in Nederland.
Leg eens uit wat ZIJ hebben gedaan om zo'n slechte naam te krijgen dat zelfs de radaronderzoeker daar gebruik van maakt.

2
89 BenErWeer

* Verwijderd door de redactie *

90 Pxf7+

@86 Heeft u dat al eens geprobeert? U heft anders geen recht van spreken.

2
91 E,Meel

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Ronin
Offtopic

@2368 Absoluut, mijn Friesche vrind. Dat waren 2 pareltjes.Als Hans Brinker geen homo was geweest had ik hem trouwens aan mijn dochter gekop...

2 minuten geleden geplaatst door Ronin

LoydMorris
Nederlandse plofkrakers slaan nog steeds hun slag in Duitsland: ‘Het is absoluut een exportproduct’

Een hedendaagse vorm van VOC-mentaliteit . . . . ...

4 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

sockknitter
Nederlandse plofkrakers slaan nog steeds hun slag in Duitsland: ‘Het is absoluut een exportproduct’

https://www.nieuwskoerier.nl/news/982499-vorig-jaar-137-nederlandse-plofkrakers-opgepakt-iedereen-sloeg-toe-in-duitslandhttps://www.nieuwskoer...

4 minuten geleden geplaatst door sockknitter

VBOH
Offtopic

@2376 Owwww dat is het! 😁...

4 minuten geleden geplaatst door VBOH

Botlleneck
Offtopic

@2374.knoflookadem? 😁...

5 minuten geleden geplaatst door Botlleneck

Bop
Offtopic

Goh, het is weer Heintje Davids-dag. 🥱...

5 minuten geleden geplaatst door Bop

VBOH
Offtopic

Wat ruik ik toch een rare stank hier....

7 minuten geleden geplaatst door VBOH

Wedergeboren
Offtopic

@2356 " weer iedereen begint uit te schelden" Aantoonbaar en voor iedereen zichtbaar, was dat niet ik maar jij. ...

7 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Wedergeboren
Offtopic

@2358 "Ik denk dat mensen wegblijven door Prikkelmans,Bop en Tokkifee" Zie 2354 :-) ...

9 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Wedergeboren
Offtopic

"mijn gescheld naar bepaalde personen toe en dat er mensen zijn die daardoor reden zagen om te stoppen met NK" En maar wel steeds an...

10 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

NK. App
Milk Porn VideoKawaiigirlCumshot LoveX Video HOrgasm ChallengeHorny Sex ChatIndian Blue Film X VideoOnlyfans LeaksdBradnewman PornEscort Girl Paris 16Dotos PornosGinger XxxSexart VideosPorn Hd BrazzerzNude Lea ThompsonHorsecock FutanariBed Sex PornHuge Panty PoopWeb Can SexoChinis PussyMompov NikkiFree Nude WebcamsVoyeur Housse TvDrawings Of PussysPicsar XxxMassage Fucking VideosBoy Without Clothاتمي سكسOrgasmic PovAsia Porn PicturesGand Ki Chudai VideoNew Zealand PornMassaging XxxMai KalifaLewd.ninjqXxxrep50 Shades Of Gray Movie DownloadBest Family Porn VideosHot Housewife PornNew Jersey PornRedhead MilfCreampie VideoHot Sex With WifeCharles Dera Porn VideosHard And Fast Porn VideosMy Wife Cheating SexIndian Mallu BoobsPorn Free ClipsDanny D Rae Lil BlackItadaki SeiekiShikha Sinha HotThicc BlondesYuki Rino MissavBackroomcastingcouch ThreesomeFree Sheme PornDaily PlaisirHot GosolEna PornCute Babe PornSex Tamil Full MovieRandy Moore PornLecoinpornoBa Pass Hot SceneGowthami SexXxx Video CartonNangi BhabhiNaked Indian GirlsRoja XxxAunty Nude VideosLovely FuckingDesi Cam SexShare Porn VideosSonam Bajwa NudeBrea LynnBengali X VideoSexy Picture SexMomma CreampieHegre ModelsBackroom Casting Couch VeniceTim KrugerMature Small TittiesNew Porn Web SeriesXxxvideospornLicking HairypussyBreed Me DaddyWomen Watching Men MasturbatingPornograf IaSnowbunnystephPorn NewvideoEva PadlockFmottrn LeaksPuppiwii LeakedAlexa ParraBig Tite VideoNude Pics Older WomenBeurette Video.frJeri Ryan NudJapanese Old Man Porn VideosXvideo Com BanglaDouble Penetration VideosDactor PornSuicidegilrsLisbian PornsiteKathy Mixon NudeTeennude SelfieXxxx Vido ComTaragenx OnlyfansDevar Ne Bhabhi Ko ChodaXxx Indian Husband WifeWww Hindi Chudai VideoBig Cartoon BoobiesRissa May AnalCuckholding RedditXvideo PutariasChudai Ka PhotoTelugu Adult Web SeriesThelittlered OnlyfansTerri WeigelSoftcore Porn Full MoviesDen Of Nerds TwitterHd 4k PornSbbw Mature PornAlexapearlTs ErosKelly KayIndiandesivideoIndian Bhabhi Porn HdBhojpuri Sex ComVdoxxSexual Korean MoviesTeen Pregnant PornAnnonces Wannonce5 Inch DickEvangline Lily NudeFamily Theopy PornWorlds Largest ClitRealwiferidleyAccidently Slipped In'porn'Funny Porn XxxNai BahuXxx VishnupriyaMarley MooreFull Story PornPreity Zinta Sex Video DownloadPussy DanceCam4 FrançaisVideoporno TransexualHarley Dean FeetGgw