VVD en GroenLinks vrezen Chinese spionage via software politie

Vitale computersystemen, zoals die van de politie, moeten niet draaien op Chinese software. VVD en GroenLinks in de Tweede Kamer vinden dat ons land moet stoppen met gebruik van die software, omdat het gevaar op spionage of sabotage te groot is.

De partijen zullen vandaag aan minister Grapperhaus vragen de aanbesteding van het politie-communicatiesysteem C2000 terug te draaien. Een van de leveranciers is een dochteronderneming van het Chinese Hyteria Communications.

Achterdeurtjes

VVD en GroenLinks vrezen dat er achterdeurtjes in de software zitten, waardoor geheime informatie doorgespeeld kan worden naar de Chinese inlichtingendiensten. De AIVD schreef vorig jaar in het jaarverslag dat China spionageactiviteiten onderneemt in Nederland.

Het kabinet moet eerst inventariseren welke risico's we lopen door met het Chinese bedrijf in zee te gaan. "Dan kan de Kamer bezien of zij deze risico's aanvaardbaar vindt", zeggen de Kamerleden Laan-Geselschap (VVD) en Buitenweg (GroenLinks).

Ze wijzen erop dat Australië om dezelfde reden besloten heeft het Chinese telecombedrijf Huawei uit te sluiten bij het opzetten van een nieuw 5G-netwerk in dat land. Ook in andere landen speelt deze discussie.

Kwetsbaar

"We maken onszelf onnodig kwetsbaar. Ik wil het kabinet daarom vragen: doe dit soort belangrijke inkopen ergens anders", zegt Buitenweg.

Niet alleen spionage, maar ook sabotage ligt volgens de Kamerleden op de loer. Laan-Geselschap: "Je moet er niet aan denken dat politie, ambulance en brandweer niet met elkaar kunnen communiceren omdat het systeem door de Chinezen is platgelegd."

Geen onomkeerbare stappen

Minister Grapperhaus deelt de zorg van de Kamerleden. Daarom heeft hij al opdracht gegeven tot twee onderzoeken: één naar de veiligheid van de software en één door de AIVD naar de leverancier. Daarbij wordt vooral gekeken naar de invloed die de Chinese overheid op het bedrijf heeft.

De resultaten van die onderzoeken worden binnen enkele weken verwacht. Tot die tijd zullen er geen onomkeerbare stappen worden gezet, verzekert Grapperhaus. De minister vindt het te ver gaan om op voorhand te beslissen dat er geen zaken gedaan mogen worden met een Chinees bedrijf, zoals GroenLinks wil.

Naïviteit

"Je moet als land niet goedgelovig zijn als het gaat om cybersecurity en Nederland heeft soms de neiging naïef te zijn in dit soort zaken", zegt hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs aan de Radboud Universiteit, die daarnaast ook in het adviesorgaan de Cyber Security Raad zit.

Hij vindt het moeilijk te begrijpen dat C2000 deels uitbesteed is aan een Chinees bedrijf. "C2000 moest Europees worden aanbesteed, maar in deze aanbesteding hadden eisen moeten worden gesteld voor wat betreft onze nationale veiligheid. Het is mij niet duidelijk of dat voldoende is gedaan. KPN had het ook graag willen doen en dan houd je dit communicatiesysteem in nationale handen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl