Premier Rutte na afloop van het eerste Kindervragenuur
NOS Nieuws

Scholieren voelen kabinet aan de tand tijdens eerste Kindervragenuur

Premier Rutte gaat de minimale leeftijd van het stemrecht bespreken in de ministerraad. Minister Slob gaat binnenkort naar een basisschool in Lisse om te praten over gymles. En minister Wiebes stelde junior-'Kamerleden' gerust over hun gasfornuis: dat hoeven ze nog niet weg doen.

"Je hebt nog 32 jaar totdat de gaskraan dicht gaat, en dan ben jij midden 40 en ik ergens ver in de 80", zei de minister in het allereerste Kindervragenuur tegen Elin de Vries van de Alfonsusschool in Enschede.

Voor het eerst in de parlementaire geschiedenis is er in de Tweede Kamer een Kindervragenuur geweest. In de plenaire zaal namen 150 leerlingen uit groep 7 en 8 van verschillende basisscholen in het land plaats op de blauwe stoelen.

Zij wilden antwoord krijgen op vragen over onderwerpen waar zij zich mee bezighouden. Kamervoorzitter Arib had vijf vragen uitgekozen en als volwaardige Kamerleden betraden een aantal leerlingen het spreekgestoelte.

Lastige vragen

Premier Rutte legde uit dat het kabinet niet wil dat kinderen onder de 18 jaar mogen stemmen, omdat ze nog niet volwassen zijn. "Het is een hele goede vraag die je stelt", zei Rutte tegen vragensteller Ruby Moll. "Dat zeggen we wel vaker als het een lastige vraag is." Hij adviseerde de jonge toehoorders om actief te worden bij een politieke jongerenorganisatie of een actiegroep.

"Is er toch nog een kans dat het ooit wel gaat gebeuren?", vroeg Luna bij de interruptiemicrofoon, waarna de premier haar beloofde om het in de komende ministerraad te bespreken. Daarna zal hij haar bellen om de uitkomst te laten weten.

Kindervragenuur: 'We zien er netjes uit, want dit maak je geen twee keer mee'

Slob bracht de jonge Kamerleden een verrassing. Hij vertelde dat alle basisschoolleerlingen ten minste twee uur per week gymles moeten hebben. Een leerling zag zijn kans schoon en vroeg of zijn klas dan minder hoefde te lezen om meer te bewegen.

Dat is niet mogelijk, benadrukte de onderwijsminister, die wel hoopt dat scholen creatieve oplossingen verzinnen om hun leerlingen meer te laten bewegen. "Misschien kunnen jullie bewegen als je aan het lezen bent?"

Leerlingen van de Nieuweschool uit Panningen vinden dat de woorden 'hoger' en 'lager' onderwijs anders moeten, want "een opleiding is gewoon een opleiding". Minister Van Engelshoven was het helemaal met de kinderen eens en verzekerde hen het goede voorbeeld te geven door de woorden 'theoretische' en 'praktische' opleiding te gebruiken tijdens haar werk.

Kamervoorzitter Arib checkte met regelmaat of de antwoorden van de ministers aan de verwachtingen voldeden. "Ik had dit antwoord wel ongeveer verwacht", zei een van de scholieren. "Dus ik wil u bedanken."

Jaarlijkse traditie

Het Kindervragenuur is een initiatief van D66-Kamerlid Raemakers. Hij vindt het een goede manier om kinderen te betrekken bij de politiek. Voorzitter Arib zei dat het Kindervragenuur een jaarlijkse traditie wordt op 20 november, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl