Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Extreemrechtse groep trainde bij schietclub voor aanslag op moslims

  •  
20-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
800px-Shooting_Room
Een extreemrechtse terreurgroep die ervan wordt verdacht aanslagen voor te bereiden op moslims, had toegang tot een schietvereniging. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. De oprichter van de groep, nota bene ‘Anti Terreur Brigade’ (ATB) genaamd, staat vrijdag voor de rechter.
Het onderzoek naar Vincent T. startte met een tip van inlichtingendienst AIVD dat T. het gemunt had op moslims of islamitische instellingen en actief een aanslag aan het voorbereiden was. De 44-jarige T. wilde met zijn ATB een ‘burgerwacht’ opzetten om Nederland ‘te beschermen’ tegen moslims. Op de slaapkamer van T. werden ruim 1.700 kogels aangetroffen. Hij was nog op zoek naar een bijpassend pistool.
Leden van ATB, waaronder de 61-jarige Nijmeegse Ingrid K. die door de AIVD ‘in staat’ werd geacht ‘geweld tegen moslims’ te plegen, volgden fysieke trainingen. Daaronder vielen ook de trainingen bij schietclubs. NRC schrijft dat K. vorig jaar een vergunning aanvroeg om een eigen wapen te bezitten, maar dit werd na een waarschuwing van de AIVD geweigerd. Hierop volgde ook een verwijdering van de schietvereniging.
De dreiging gaat verder dan de leden van ATB. In een vorige maand verschenen rapport waarschuwt de AIVD dat binnen extreemrechtse kringen een grote fascinatie voor wapens leeft. Volgens het rapport proberen veel extreemrechtse lieden een vergunning te bemachtigen om legaal over een wapen te kunnen beschikken.
Wie lid wil worden van een schietvereniging, kan dat vrij makkelijk doen. Bij aanmelding wordt er gekeken of iemand een strafblad heeft of eerder is opgenomen in een psychiatrische instelling. Daarnaast volgt vaak een gesprek met het bestuur van de vereniging en moet een verklaring worden ondertekend dat het aspirant-lid niet verward of geradicaliseerd is. Hoewel de leden van ATB gewoon lid konden worden van een schietvereniging, zijn de huidige veiligheidsmaatregelen volgens directeur van de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) Sander Duisterhof voldoende: ‘Iemand met verkeerde bedoelingen wordt er zo uitgepikt.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.