Nederlanders eten meer fruit en minder vlees
Nederlanders lijken steeds gezonder te zijn gaan eten. Ze eten meer fruit, en laten het vlees en frisdrank steeds vaker links liggen, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Nederlanders aten in de periode tussen 2012 en 2016 bijna 120 gram fruit per dag. Dat is 8 procent meer dan in de periode van 2007 tot en met 2010. Ook zijn mensen iets meer groente gaan eten, meldt het RIVM.
Daarnaast zijn mensen minder vlees en zuivel gaan eten tussen 2012 en 2016. Per dag eten mensen gemiddeld 100 gram vlees, en 350 gram zuivel. Dat is een daling van 8 tot 10 procent ten opzichte van de periode van 2007 tot en met 2010. Het eten van minder rood en bewerkt vlees kan gunstig zijn voor de volksgezondheid, in verband het risico op chronische ziekten, laat het RIVM weten.
Kinderen dronken in de periode 2012-2016 620 ml suikerhoudende dranken minder, bij volwassenen was dit 325 ml. In de 2015-2016 is deze consumptie voor zowel kinderen als volwassenen nog eens gedaald. Kinderen dronken namelijk een halve liter minder dan in 2012-2014, en volwassen dronken 350 ml minder.
Opmerkelijk
Als de positieve ontwikkelingen voortduren, kan dit overgewicht en chronische ziekten helpen voorkomen, meldt het RIVM. Of dit het geval is, is echter de vraag. Uit een studie van de Wageningen Universiteit blijkt namelijk dat het vleesgebruik in 2017 gelijk is gebleven.
Deze uitkomst is ‘verrassend’, volgens stichting WakkerDier. “Mensen zeggen minder vlees te eten. Maar we zien dit niet terug in de cijfers, dat is opmerkelijk. Steeds meer mensen zijn flexitariër. Al jaren stijgt de verkoop van vleesvervangers en groeit het aanbod van vegetarische producten. Maar deze trend lijkt weinig invloed te hebben op het totale vleesverbruik’’, laat WakkerDier weten. De vleesconsumptie is volgens WakkerDier ongezond hoog, omdat hij ruim 50 procent hoger is dan het Voedingscentrum aanraadt.
Spaghetti met kastanjechampignons, tomaat & Parmezaanse kaas
In het onderstaande filmpje vind je een recept zonder vlees, en met veel groenten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Alles duurder? Eten in dit restaurant wordt juist goedkoper: ‘Het is een risicootje’
Stolwijk -
PREMIUM
Dit gebeurt er in je hersenen als je chocolade eet
Chips, koekjes of een reep chocolade, ieder heeft zijn eigen guilty pleasure. Proberen gezonder te eten kan lastig zijn als je blijft hunkeren naar zoet. Kun je verslaafd raken aan chocolade en andere zoetigheid? Twee onderzoekers leggen uit waarom we chocolade zo onweerstaanbaar vinden en wat chocolade eten doet met onze hersenen. -
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start. -
PREMIUMvoor jou geproefd15
De magere kwark uit deze supermarkt wint onze test: 'Zo hoort kwark te smaken’
Kwark is een goede eiwitbron, bevat vitamines B en calcium en relatief weinig calorieën. Perfect voor wie dit nieuwe jaar wat kilootjes wil verliezen maar geen honger wil lijden. Drie experts proefden twaalf merken magere kwark uit de supermarkt en gaven hun oordeel. ,,Een mooie stevige structuur met een ietwat zure nasmaak.’’ -
PREMIUMRecepten
Karaage, Yakisoba en hambagu: De Japanse keuken heeft meer te bieden dan sushi
Geen kwaad woord over sushi, maar de Japanse keuken heeft meer te bieden, weten ook meneer en mevrouw Hamersma. Bak eens een hambagu (hamburger). Sake is niet verplicht, er kan ook wijn bij. Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn, deze week tippen ze drie Japanse recepten.
-
PREMIUM
Dol op Milka, Côte d’Or en Toblerone? Dat gaat je waarschijnlijk later dit jaar veel geld kosten
-
-
-
PREMIUM
Regen hindert oogst van suikerbieten: ‘De grond is net een spons, er kan eigenlijk geen water meer bij’
De aanhoudende regen speelt de suikerbietenoogst parten. Boeren werken met man en macht om de suikerfabrieken draaiende te houden. ,,Het moet eigenlijk één à twee weken droog zijn.’’Dinteloord -
Amerikaanse wetenschapper: 'Kopje thee smaakt het best met zout’, Britten onthutst
Een kop thee met zout veroorzaakt letterlijk een storm in een glas (heet) water in Groot-Brittannië. Een Amerikaanse wetenschapper claimt met een schepje zout het beste recept voor een kop thee te hebben gevonden. En dat raakt een gevoelige snaar bij de Britten, die verknocht zijn aan de warme drank.
-
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
-
PREMIUM52
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.” -
-
Voedselproducenten Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s halen vlees en vis uit de helft van hun recepten