Penning Domela Nieuwenhuis voor onderzoeksgroep Kafka

Het kunstwerk van Aat Veldhoen.

Het kunstwerk van Aat Veldhoen.

Onderzoeksgroep Kafka is onderscheiden met de Domela-penning, vernoemd naar anarchistisch voorvechter Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

De penning werd zondag uitgereikt tijdens de jaarlijkse herdenkingsdag van Domela Nieuwenhuis in Heerenveen.

Kafka kreeg de penning en een geldbedrag van 500 euro voor het onderzoekswerk naar extreem-rechtse stromingen in Nederland. De groep, in 1988 opgericht, ontmaskerde het afgelopen jaar de activiteiten van Erkenbrand, een zelfbenoemd studiegenootschap zonder vaste ideologie.

Wij-zij-tegenstelling

Jaap van Beek uit Leiden nam de penning in Heerenveen in ontvangst. Hij waarschuwde voor de wij-zij-tegenstelling in de samenleving. ,,Het denken in etniciteit en in verschillen is toegenomen.’’

Kafka vindt extreem-rechts ,,een gevaar voor de sociale gelijkheid in Nederland’’. De groep is klein. Ze bestaat uit een kern van vier mensen met daaromheen een netwerk van ,,een tiental personen’’. Veel van het onderzoekswerk speelt zich af via internet.

De penning wordt jaarlijks uitgereikt door het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Fonds dat zich bekommert om de nalatenschap van de voorman (1846-1919) en mede-oprichter van de socialistische beweging.

Extra activiteiten rond Domela Nieuwenhuis

De stichting kondigde voor komend jaar een hoop extra activiteiten aan. Het is dan 100 jaar geleden dat Domela Nieuwenhuis overleed. Historicus Yme Kuiper trapt het jaar af met een lezing in het Damshûs in Nij Beets.

Museum Heerenveen biedt onderdak aan het Domela Nieuwenhuismuseum. Dat heeft er sinds deze maand een nieuwe aanwinst bij. Het betreft een affiche dat in 1979 is gemaakt door kunstenaar Aat Veldhoen. De stichting tikte het voor een paar tientjes op de kop op een veiling in Haarlem.

Op de poster, die met een knipoog de republiek eert, staat de beeltenis van een jonge Domela. Het affiche krijgt een plek in de vaste collectie.