Gletsjers bevatten informatie over vulkaanuitbarstingen, stormen en vervuiling. Gletsjeronderzoek kan zo een belangrijke bijdrage leveren aan historisch onderzoek.
Volledig scherm
Gletsjers bevatten informatie over vulkaanuitbarstingen, stormen en vervuiling. Gletsjeronderzoek kan zo een belangrijke bijdrage leveren aan historisch onderzoek. © AP

Waarom het jaar 536 “het ergste jaar ooit” was

Op de vraag welk jaar het ergste jaar ooit was, antwoordt historicus Michael McCormick van de universiteit Harvard: “het jaar 536". Niet het jaar 1349 waarin de Zwarte Dood de helft van de Europese bevolking uitroeide of het jaar 1918 waarin 50 tot 100 miljoen- vooral jonge - mensen aan de griep bezweken. Nee, het was 536. Vanaf dat jaar was de aarde een hele tijd dag en nacht in duisternis gehuld, wat McCormick en zijn team toeschrijven aan vulkaanuitbarstingen. 

42 reacties

  • Karel Valgaern

    5 jaar geleden
    Paul Boutsen: dat was 500 jaar vroeger al het geval...
  • Ivan Godefroot

    5 jaar geleden
    @Liliane Kevelaerts: das juste.... lang leve de groenen in diene tijd :p
  • daniel daue

    5 jaar geleden
    Wa ne zever zeg
  • Dimitri Mostrey

    5 jaar geleden
    30 jaar voor de geboorte van de antichrist. Als symbool kan dat tellen. In ons mensenleven hebben we de ontploffing van de Pinatubo vulkaan in de Filipijnen. Men kon de knal horen tot in Australië. De globale temperatuur zakte met 0.8° tgv vulkanisch as in de stratosfeer.
  • Guy Bevers

    5 jaar geleden
    Ik vond 537 toch erger .