Direct naar artikelinhoud

Islamitisch onderwijs groeit sterk

Het islamitisch onderwijs in Amsterdam groeit sterk. Nu ook Zuid een islamitische basisschool krijgt, heeft elk stadsdeel er minimaal één.

Nu ook Zuid een islamitische basisschool krijgt, heeft elk stadsdeel er minimaal één.Beeld anp

De school, Elif, komt in de Winterdijkstraat in de Rivierenbuurt en wordt volgend schooljaar geopend. Het schoolbestuur achter het initiatief is SIO Noord-Holland, dat ook al de islamitische basisscholen Elif in Heemskerk en Hoorn heeft.

Een pand van stichting Kolom voor speciaal onderwijs gaat dienstdoen als onderkomen van de nieuwe school.

Voor basisscholen in de buurt is de komst van Elif ingrijpend. Niet ver van de nieuwe islamitische school staan twee scholen die worstelen met een laag leerlingenaantal en veel islamitische leerlingen hebben. Het zou niet voor het eerst zijn in de stad dat ouders hun kind van een openbare of christelijke school afhalen om op de islamitische over te stappen.

Opschudden
Yusuf Altuntas, voorheen voorzitter van de isbo, een koepelorganisatie voor islamitische schoolbesturen, wordt directeur van Elif. "In Zuid was nog geen islamitische school en er is een goed voedingsgebied van moslims daar. We komen de boel inderdaad een beetje opschudden."

Islamitisch onderwijs groeit hard in Amsterdam. Met nieuwkomer Elif telt de stad inmiddels negen islamitische basisscholen en één islamitische middelbare school. Bovendien komt er nog een basisschool bij in West, van stichting Kitab, die in de aanvraag de islamitische identiteit aanpaste om in aanmerking te komen voor een toekenning: er waren al genoeg islamitische basisscholen in de buurt.

Het verbaast Altuntas niet dat het islamitisch onderwijs zo hard groeit. "Het staat goed bekend en islamitische basisscholen kennen de doelgroep goed. We hebben vaak kleine schoolbesturen en geven ons geld echt uit aan het onderwijs. Daardoor zijn er kleine klassen en meer handen in de klas."

We komen de boel in Zuid inderdaad een beetje opschudden
Yusuf Altuntas, directuer Elif

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.