Israëlische ambassade Den Haag ziet af van verhuizing naar Plein 1813

Rijksvastgoedbedrijf

De Israëlische ambassade in Den Haag ziet af van de geplande verhuizing naar het Plein 1813. Dit heeft het Haagse college van burgemeester en wethouders bekendgemaakt in een brief aan de gemeenteraad. Afgelopen vrijdag heeft de ambassadeur van Israël wethouder Boudewijn Revis (VVD) geïnformeerd dat de verhuizing naar Plein 1813 van de baan is. ‘Ondanks de gemaakte afspraken heeft de ambassadeur eenzijdig besloten om af te zien van huisvesting aan Plein 1813,’ schrijft de wethouder aan de raad. Met het besluit van de Israëli’s lijkt voorlopig een einde gekomen aan het gedoe rond de verhuizing. De ambassadeur heeft aangegeven zich te beraden op de opties voor een andere locatie in de Hofstad.

De gemeente Den Haag wil in overleg met de Israëlische ambassade over de mogelijkheden voor een andere plek. ‘Wij vinden het belangrijk dat de Israëli’s zich welkom voelen in Den Haag dus we gaan samen optrekken om wat nieuws te vinden,’ aldus Revis, wiens ambtenaren vrijdag een telefoontje van ambassadeur Aviv Shir-On kregen. “Naar verluid zijn de kosten voor de verbouwing te hoog. Hij heeft veel kosten in het vooruitzicht om te voldoen aan de vergunning. De gemeente vindt het belangrijk dat het gebouw een monumentaal aanzicht blijft houden, dat het groen beschermd wordt. Dat is duurder dan de Israëli’s van tevoren hadden gedacht,” aldus wethouder Revis tegen TV West, die niet repte over de heersende onrust in de buurt van Plein 1813 die sinds de zomer is ontstaan.

Eerder gaf Sir-On al aan dat de verbouwing te duur dreigde te worden. Om de monumentale witte villa bestendig te maken voor terreuraanvallen, moest er namelijk flink verbouwd worden. Zo moesten muren vervangen worden voor betonnen wanden en zou een wachtershuisje aangepast moeten worden. Ook moesten er tientallen bomen worden gekapt omwille van de veiligheid van het gebouw, haar medewerkers en bezoekers. De Nederlandse regels voor het monumentale gebouw en van de welstandscommissie spelen parten. “In Israël mag je ook niet zomaar gaan bouwen of verbouwen. We respecteren ook absoluut alle regels en wetten die hier gelden. Maar dat er zo veel regels zouden zijn, hebben we niet voorzien. De kosten dreigen rocket high te worden,” aldus Shir-On eerder in het AD. Toen gaf hij al aan te overwegen het gebouw te verkopen.

Maandenlang maakten omwonenden en gemeenteraadsleden zich grote zorgen over de verhuizing. De bewoners zeggen ‘opgelucht’ te zijn. Raadsleden zijn ook opgelucht, blij en tevreden. In oktober nam de raad nog een motie aan waarin de wethouder werd opgedragen onderhandelingen met de Israëli’s aan te gaan. De Israëlische ambassade wil alsnog verhuizen, omdat een verbouwing van de huidige plek aan het Buitenhof niet mogelijk is vanwege het bestemmingsplan. Samen met de gemeente zal moeten worden gekeken naar een andere plek ergens in Den Haag. Het is nog niet duidelijk waar die plek zal komen. Met de verbouwing van de beoogde nieuwe locatie was mogelijk twintig miljoen euro gemoeid. Een paar jaar geleden kocht de Israëlische staat de monumentale villa aan het Plein 1813 voor een bedrag van vier miljoen euro. Nu moeten de Israëli’s het pand weer van de hand doen. Mogelijk dat de Rijksvastgoeddienst het gebouw weer terugkoopt. De vraag is echter voor hoeveel euro dit zal zijn en of Israël verlies zal lijden op de verkoop van het pand.

Categorie:

Home » Nieuws » Israëlische ambassade Den Haag ziet af van verhuizing naar Plein 1813