Hanno Pijl & Karine Hoenderdos in de keuken van het LUMC. Zij hebben samen een boek uitgebracht over eten en hart en vaatziekten. Foto Joost Hoving
Volledig scherm
PREMIUM
Hanno Pijl & Karine Hoenderdos in de keuken van het LUMC. Zij hebben samen een boek uitgebracht over eten en hart en vaatziekten. Foto Joost Hoving © Joost Hoving

Krijg je leven terug (zonder al die pillen)

Medicijnen voor hart- en vaatziekten zijn vaak niet nodig als je gezond leeft en eet. Internist Hanno Pijl (59) en diëtist Karine Hoenderdos (51) onderbouwen dat in hun informatieve kookboek. Maak jezelf beter!

  1. Minder vlees en zuivel, maar wat eten we dan wel? Dít is het gezondste eetpatroon ter wereld
    PREMIUM

    Minder vlees en zuivel, maar wat eten we dan wel? Dít is het gezondste eetpatroon ter wereld

    Als het aan de Gezondheidsraad ligt, eten we in de toekomst minder vlees, en niet meer dan de aanbevolen hoeveelheden vis en zuivel en meer plantaardige producten. Zoals in de mediterrane keuken al heel gewoon is. Deze keuken is bewezen gezond, erkent ook het Voedingscentrum. Wat heeft dit eetpatroon te bieden en waarom is het zo succesvol? Groentekok Frank Fol kookt volgens dezelfde filosofie en leert je de kneepjes van het mediterrane vak. ,,Niet voor niets wordt een dieet met veel groenten en weinig vlees al jaren voorgeschreven aan obesitaspatiënten.”
  2. Eerste hulp bij verslikken tijdens het kerstdiner: 'Spoor de persoon die zich verslikt vooral aan om goed te hoesten’
    PREMIUM

    Eerste hulp bij verslikken tijdens het kerstdiner: 'Spoor de persoon die zich verslikt vooral aan om goed te hoesten’

    De tafel is feestelijk gedekt, iedereen op z’n best gekleed en vlees en vis worden geserveerd. Smullen geblazen, maar pas op voor graatjes en botjes. Die kunnen namelijk in je keel blijven hangen. Wat gebeurt er als je je verslikt? En hoe schiet je je (schoon)familie dan te hulp? Een logopedist legt het uit. ,,Als je je verslikt, dan sluit het strottenklepje de luchtpijp niet goed af.’’