Direct naar artikelinhoud

Vier vragen over een Amsterdam zonder MC Slotervaart

De sluiting van MC Slotervaart stelt Amsterdam voor een grote opgave: tienduizenden patiënten elders opvangen, én verplegers en artsen zien te behouden voor de stad.

Vier vragen over een Amsterdam zonder MC Slotervaart
Beeld Dingena Mol

1. Is er nog een laatste redmiddel voor MC Slotervaart?
Nee. Tot afgelopen dinsdag hoopten de patiënten en medewerkers op een doorstart. Aandeelhouders van Cardiologie Centra Nederland (CCN) wilden het gebouw en delen van de zorg van MC Slotervaart overnemen, maar de plannen kregen te weinig steun. Ook zorgverzekeraar Zilveren Kruis ging er niet in mee. Nog geen drie weken eerder kreeg het personeel de klap van een faillissement te verduren en nu kwam daar een mislukte doorstart bovenop.

Ondertussen moeten de artsen en verpleegkundigen flink aan de bak, want het ziekenhuis is nog steeds open omdat de patiënten moeten worden overgedragen aan andere ziekenhuizen in en rond de stad. De medewerkers werken zich drie slagen in de rondte om dat voor elkaar te krijgen.

Volgens or-lid Roos Blom is het een chaos: patiëntendossiers zijn niet volledig, andere ziekenhuizen zouden geen plek hebben en huisartsen worden overspoeld met vragen van patiënten die niet weten waar ze naartoe moeten. Het Bestuur Medische Staf, dat namens de honderd specialisten spreekt, stelt dat het overdragen van de patiëntendossiers 'in alle redelijkheid nauwelijks uitvoerbaar' is omdat steeds meer medewerkers zullen vertrekken.

2. Om hoeveel patiënten gaat het?
MC Slotervaart meldde eerder dat er jaarlijks 90.000 patiënten in het ziekenhuis komen. Na een hertelling blijken dat er 'slechts' 56.000 te zijn. Volgens een woordvoerder zaten er bij het foutieve aantal veel 'dubbeltellingen'.

Van 9000 patiënten staat er tot eind 2019 een afspraak bij MC Slotervaart in de agenda. Hoeveel van die 56.000 in de categorie 'slapende patiënten' vallen - dus mensen die incidenteel in het ziekenhuis komen - is nog onbekend. Hoeveel patiënten er al zijn overgedragen aan andere ziekenhuizen is evenmin duidelijk.

3. Waar kunnen patiënten van MC Slotervaart nu dan wel terecht?
Een deel kan nog gewoon voor controle naar MC Slotervaart. Het ziekenhuis zal openblijven totdat alle patiënten in andere ziekenhuizen zijn ondergebracht. Dat proces is al meteen na het faillissement ingezet, maar het is een enorme, complexe logistieke operatie, waarbij een crisisteam de leiding neemt. Iedereen is het erover eens dat er snel duidelijkheid moet komen waar de patiënten naartoe moeten worden verwezen.

Over deze vraag wordt al de hele week, in het diepste geheim, onderhandeld. Aan tafel zitten behalve de ziektekostenverzekeraars ook alle Amsterdamse ziekenhuizen, ziekenhuis Amstelland in Amstelveen, het Spaarne Gasthuis met locaties in Haarlem en Hoofddorp en het Zaans Medisch Centrum in Zaandam. Huisartsen en specialisten wachten al dagen op meer duidelijkheid over de verdeling van zorg, maar die zal volgens de curatoren pas maandag komen.

Er is vanuit de ziekenhuizen veel interesse voor de vakgroep Bariatrie - het specialisme dat de maagverkleiningen doet. Dat Geriatrie (ouderengeneeskunde) naar OLVG West gaat, is zo goed als rond, iets waar de huisartsen én de gemeente blij mee zijn. "Omdat er nu ontzettend veel kennis over deze groep patiënten in Amsterdam blijft," zei wethouder Simone Kukenheim eerder deze week. Maar hoe de zorg verder wordt verdeeld, is onduidelijk totdat de curatoren, de ziekenhuizen en de verzekeraars deze megapuzzel naar ieders wens hebben gelegd.

De verwachting is dat er veel wordt gevraagd van OLVG West, vanwege de locatie de eerste uitvalsbasis voor MC Slotervaart. Huisartsen merken dat veel patiënten zelf aangeven naar OLVG West te willen. En dat merken ze daar ook op de spoedeisende hulp, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. Personeel werkt extra diensten om de druk op te vangen, zoals met speciaal ingelaste poli-avonden voor patiënten van MC Slotervaart.

4. De druk op de Amsterdamse ziekenhuizen is al groot. Kan Amsterdam wel met een ziekenhuis minder af, ook voor de langere termijn?
Zorgwethouder Marjolein Moorman heeft daar in een brief op poten aan minister Bruno Bruins ook opheldering over gevraagd. Het aantal inwoners in Amsterdam groeide in 2017 met 11.000 en zal de komende jaren verder toenemen. Blijven er wel genoeg ziekenhuizen over? Gezondheidseconoom Guus Schrijvers verwacht het wel. "Er zijn bedden en apparaten genoeg, daar ligt het niet aan. Er is wel een groot tekort aan gespecialiseerd personeel. Daar ligt ook een taak voor de gemeente Amsterdam: zorg dat het personeel uit MC Slotervaart behouden blijft voor de stad."

Lees alles over het faillisement van MC Slotervaart en de gevolgen in dit liveblog.

Er zijn bedden en apparaten genoeg, daar ligt het niet aan
Gezondheidseconoom Guus Schrijvers