Buitenland

Merkel bezoekt kruitvat Chemnitz: Honderden mensen betogen tegen immigratiebeleid

16-11-2018 22:44

Vandaag bezocht de Duitse Bondskanselier Angela Merkel de stad Chemnitz. Die stad was de afgelopen maanden het toneel van ongeregeldheden en verschillende demonstraties. Na een dodelijke steekpartij bij een festival sloeg de vlam in de pan. Vandaag riep Merkel op haat niet ‘de agenda te laten bepalen’. Demonstranten tegen het beleid van Merkel riepen leuzen en noemden haar ‘landverrader’.

Merkel gaf zelf de afgelopen week al aan dat de immigratiepolitiek, die de protesten in Chemintz verder voedde, achteraf anders had gemoeten. De politie noteerde bij de protesten vandaag zestien overtredingen. Zo was er onder meer een 53-jarige man die een verboden mes bij zich had.

Een Syriƫr en een Irakees werden eind augustus als verdachte van de steekpartij in Chemnitz opgepakt. Na het dodelijke incident waren er meerdere betogingen van rechts-populistische en anti-islamistische groepen in Chemnitz. Ook waren er tegendemonstraties. De Iraakse verdachte werd half september vrijgelaten.

Veel tegenstanders van Merkel hebben haar een te ruimhartig vluchtelingenbeleid verweten. Vorige maand liet ze weten dat ze in 2021 na afloop van deze termijn als bondskanselier niet meer terugkeert in die topfunctie. In december dit jaar is ze niet herkiesbaar als partijvoorzitter van de CDU.

(TPO/ANP)