Oplossing voor voedselverspilling in de horeca: minder eten op je bord
Meer dan 55.000 ton voedsel wordt jaarlijks in de horeca weggegooid. Dat zijn 83 miljoen borden eten. Puur omdat de klant een te grote portie krijgt en die niet op krijgt. Pijnlijk, vinden horeca-ondernemers ook zelf.
Je komt als gast een restaurant binnen met de bedoeling om enkel een voorgerecht en een hoofdgerecht te eten. Maar het driegangenmenu is zo scherp geprijsd, dat je het toetje er eigenlijk voor een euro bij krijgt. Aantrekkelijk dus om dat menu maar te bestellen, maar het is één van de redenen dat er in de horeca iedere dag vuilniszakken vol eten worden weggegooid. ,,Het voelt echt niet goed. Wij gooien zoveel eten weg en elders zijn zat mensen die geen eten hebben.‘’
Niels Kuijt (29) is met zijn broer Derck (26) sinds begin van het jaar eigenaar van Stadscafé Oscar in Ede. Ze doen, net als 27 andere restaurants in de regio Foodvalley, mee met Restaurants van Morgen. Dit initiatief, gestart door Natuur & Milieu en Greendish, helpt de restaurants in deze regio te verduurzamen. De gemeenten Ede, Wageningen, Nijkerk, Veenendaal, Rhenen en de Regio Foodvalley ondersteunen het initiatief.
Duurzame menukaarten
De restaurants kunnen hun kaart duurzamer en gezonder maken door meer te werken met streekproducten en door de hoeveelheid zout, suiker, vet en voedselverspilling terug te dringen. Want maar liefst 14 procent van de voedselverspilling gebeurt in de horeca, meldt Koninklijke Horeca Nederland.
Het start met een nulmeting, waarbij mensen van Greendish, gespecialiseerd in het verduurzamen van horecazaken, het bedrijf doorlichten. Ze wegen gerechten en kijken naar de samenstelling in percentages groenten, vlees en vis. ,,Maar ook wegen ze de hoeveelheid vlees op onze kalfsburger'', aldus Niels. ,,Nu is die nog 200 gram, maar dat is misschien wel te veel. Als we voortaan 190 gram op de burger doen, mist niemand die 10 procent. Maar 10 gram op duizenden burgers per jaar is toch echt een vermindering van de foodprint.''
Minder gerechten met vlees, is de logische aanbeveling voor ondernemers, maar vegetarische alternatieven heeft Kuijt al langer. Met de driegangenmenu's is Kuijt ook al eerder gestopt. Dat reduceerde het aantal niet leeggegeten borden al flink. Nu denkt hij er ook over om niet bij alle hoofdgerechten standaard friet en salade te geven. ,,Niet iedereen wil dat eten. Als je de hoofdgerechten lager prijst en eventuele bijgerechten ter betaling aanbiedt, doe je niemand tekort. Mensen die ervoor betalen, zullen het eerder opeten. En wij gooien dus niet zoveel meer weg. Nu gaan schalen friet de vuilniszak in waar maar twee frietjes uitgegeten zijn. Dat voelt echt niet goed als dat vijftig keer op een dag gebeurt.''
Natuur & Milieu zet zich in voor verduurzaming in de breedte, aldus woordvoerdster Kristel Lageweg, en is partner in het project. ,,Horeca heeft vaak een voorbeeldfunctie als het gaat om veranderingen in eetgedrag. Denk aan het vragen om een doggybag als je veel eten overhebt. Dat is voor veel mensen nog een taboe, maar als restaurants het pro-actief gaan aanbieden, merk je dat meer mensen hier naar gaan vragen.''
Enthousiasme
Restaurants van Morgen had 27 plekken voor horecazaken, die nu bijna allemaal vergeven zijn. Een opmerkelijk enthousiasme, vinden Greendish en Natuur & Milieu, want zaken moeten zich toch heel kwetsbaar opstellen.
Experts van Greendish doen de nulmeting en komen dan met een vrijblijvend advies, dat gaat over duurzame inkoop, de menukaart met meer aandacht voor groente en minder vlees en hoe minder kan worden weggegooid. ,,De aarde kan in de toekomst niet langer omgaan met ons huidige consumptiepatroon. In 2050 hebben we 70 procent meer voedsel nodig als er niets verandert aan onze manier van eten. We gooien ook zoveel weg van al dat eten. Maar daar kunnen we iets aan doen'', aldus een woordvoerder van Greendish.
Café Oscar krijgt dus binnenkort een vrijblijvend advies van Greendish. Kuijt wil dat overnemen, op een rustig tempo, zodat zijn gasten hier aan kunnen wennen. ,,Amsterdam is verder in dat opzicht, hier zitten we in Ede en moeten we misschien wat langzamer. Maar we gaan wel die kant op.''
Uiteindelijk lijkt het hem een heel goed idee als gasten kunnen zien of een horecazaak een Restaurant van Morgen is of niet. ,,Mensen kunnen dan bewust kiezen om hun geld aan een maaltijd in zo'n zaak uit te geven. Dat werkt volgens mij wel. De trend is gewoon dat mensen gezond willen leven en gezond willen eten. Als je dat als horecazaak ook uitdraagt, lijkt me dat voor iedereen goed.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM8 vragen18
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
-
PREMIUM147
Is cola zero of light beter? ‘Je lichaam denkt dat je suiker binnen krijgt en geeft wel insuline af’
Dat frisdrank niet gezond is, weten we. Voor velen is het dan ook een goed voornemen om minder frisdrank, en meer water te drinken. Maar kan het écht kwaad als je elke dag één of meer glazen Coca-Cola drinkt? Wat en hoe groot zijn de risico’s? En is die Zero-variant écht minder gezond dan gewone cola? Voedingsexpert Eric De Maerteleire ontleedt de populaire drank: ,,Deze zoetstof is een grote boosdoener voor de lever.” -
PREMIUMStappenplan
Meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld om huis te verduurzamen, maar hoe pak je dat aan?
Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB). Verreweg de meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld op hun rekening om het te kunnen bekostigen, concludeert de centrale bank na onderzoek. Wat zijn de mogelijkheden voor het verduurzamen van je huis en welke subsidies bestaan er? -
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
De beroemdste paardenworst van Dordrecht en verre omstreken, die van Slagerij Verkerk, maakt een comeback bij Slagerij Gelderblom in winkelcentrum Sterrenburg. De weduwe van slager Aart Verkerk heeft het recept overgedaan aan Jakob Simons (25). ,,Zelfs de kinderen van mijn jongste zoon zweren erbij.’’Dordrecht -
Consumentenbond
Van de 155 geteste inductiekookplaten is deze de beste: elke kookzone heeft eigen boostfunctie
Wat is de beste inductiekookplaat van 60 cm breed? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUM7 vragen
Eieren kun je niet onbeperkt eten: zoveel mag je er maximaal per week
-
-
-
PREMIUMVijf vragen
Verse zalm krijgt Nutri-Score A maar zodra de vis gerookt is, krijgt die een D: hoe zit dit?
Groen is goed, rood is slecht, zo gemakkelijk zou de Nutri-Score, het voedselkeuzelogo op levensmiddelen, moeten zijn. De werkelijkheid is anders. Fabrikanten kunnen de score naar eigen voordeel aanpassen. En dat gebeurt ook. Voedingsdeskundigen spreken zelfs van perverse prikkels bij de score. ,,Straks heb je een mandje vol A’s en B’s, terwijl het de maar de vraag is of het echt gezonde boodschappen zijn.” -
PREMIUM
Omega 3 kan hart- en vaatziekten voorkomen, maar je lichaam maakt het zelf niet aan: in deze voeding zit het
Omega 3-vetzuren helpen hart- en vaatziekten voorkomen en bevorderen een goed functionerend immuunsysteem. Alleen: ons lichaam maakt ze zelf niet aan. Hoe kunnen we ze dan toch binnen krijgen? Professor Imogen Foubert en diëtiste Nadine Vanvuchelen leggen uit hoe je je omega 3-niveau kunt opkrikken.
-
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
-
PREMIUM25
Water drinken helpt om gewicht te verliezen, klopt dat of is het een fabel?
Water drinken is een levensbehoefte. Genoeg schoon drinkwater hebben is dus een zegen. Maar hoeveel liter moet je precies binnenkrijgen per dag? En is bruiswater net zo gezond als water zonder koolzuur? Op Wereldwaterdag zetten we zeven feiten en fabels op een rij. Maartje Boot van het Voedingscentrum: ,,Via urine verlies je dagelijks gemiddeld 1400 milliliter en we zweten dagelijks gemiddeld 500 milliliter vocht uit. Dat verlies moet dus gecompenseerd worden.” -
-
48
Natte handdoeken over de stoelen en een pannetje met natuurazijn: zo haal je de gourmetlucht uit je huis