Kersttrends 2018: AH voorspelt veel vega(n), weinig alcohol en feest in je eentje
Albert Heijn heeft de food- en stylingtrends voor de feestdagen 2018 op een rijtje gezet. We hebben een paar deskundigen gevraagd wat ze ervan vinden. Zit er iets voor jou bij?
Vega(n)
Steeds meer mensen vinden vlees en vis geen must meer bij feestelijke diners. Vorig jaar wilde 25 procent van de Nederlanders een vegetarisch gerecht serveren, en de hang naar plantaardig voedsel blijft groeien. Daarom gaan groenten dit jaar een belangrijke rol spelen in het kerstmenu, volgens Albert Heijn.
Marketingdeskundige Paul Moers ziet dit niet echt gebeuren. ,,Het grootste gedeelte van de Nederlanders is nog steeds carnivoor, dus er zal dit jaar tijdens de kerstdagen nog voldoende vlees worden geserveerd. Er is maar een piepklein gedeelte van de bevolking dat veganistisch leeft. Ik zie wel dat steeds meer mensen flexitariër worden. Dat wel.’’
Easy december
Het aantal feestelijke gemaksproducten groeit explosief. De trend van dit jaar zijn verspakketten, stelt Albert Heijn. Dat zijn pakketten met de juiste hoeveelheid ingrediënten, plus het recept van een gerecht.
,,De achterliggende trend is dat mensen gemak zoeken zonder in te willen leveren op de kwaliteit en smaak van eten, zegt foodtrendwatcher Marjan Ippel van trendbureau Talkin’ Food. ,,Vroeger waren mensen ook op zoek naar gemak, maar namen ze genoegen met een pasta en een kant-en-klare saus. Nu pikken ze dat niet meer. Zo’n verspakket speelt daar met z’n verse ingrediënten slim op in.’’
Alcoholvrij
Bij een feestje hoort een lekkere borrel, maar daar hoeft geen alcohol aan te pas te komen. In steeds meer huishoudens wordt met minder, of zelfs zonder alcohol geproost.
Moers vindt dit onzin. ,,Hier geloof ik dus niet in. Volgens mij pakt het gros van de mensen gewoon een drankje erbij met de kerst. Nee, met kerst gaan we gewoon los.’’
,,Nolo staat voor no alcohol or low alcohol. De tendens dat mensen vaker kiezen voor dit soort drankjes komt voort uit de behoefte om gezonder te willen leven. Maar, mensen willen wel smaak. Wat ik zie gebeuren deze kerst, is dat mensen misschien beginnen met een Nolo cocktail, maar daarna toch overstappen op de alcoholische dranken. Nee, de wijn staat gewoon op tafel’’, zegt Ippel.
Arabische keuken
De Arabische keuken is een blijvertje. Ook tijdens de feestdagen, volgens Albert Heijn. De geurige specerijenmengels, zoals ras el hanout en za'tar hebben een vast plekje veroverd in veel kruidenkastjes.
,,Dat is zeker waar’’, zegt Ippel. ,,Dat heeft ook met inclusiviteit te maken, hét woord van 2018. Op deze manier probeert Albert Heijn verschillende culturen bij de feestdagen te betrekken.’’
Pak uit met kleur
Gerechten moeten lekker smaken, maar zeker ook een lust zijn voor het oog. Het is vooral belangrijk dat je plaatje het goed doet op Instagram, met hastags, zoals #foodporn, #instafood, of #delicious. Uitgesproken kleuren zijn hierbij heel belangrijk. Op dat gebied ziet Albert Heijn vooral diep bordeaux rode tinten terugkomen, ton sur ton groentinten, en uitgesproken geel.
,,Die kleuren zijn natuurlijk gewoon de traditionele kerstkleuren. Het is heel slim van Albert Heijn om die kleuren te laten terugkomen op je bord en op de eettafel. Het sluit aan bij iets wat ik al jaren zeg, namelijk food is fashion. Het visuele wordt steeds belangrijker. Er wordt ook steeds meer gedaan met groenten, die ook weer zorgen voor meer kleur’’, zegt Ippel.
Solo feest
Het aantal eenpersoonshuishoudens blijft groeien. Hierdoor is ook een groeiende behoefte aan recepten waarmee singles koken voor zichzelf tot een feest kunnen maken, stelt Albert Heijn.
,,Dat is heel erg aan de hand. Er zijn veel mensen die misschien één of twee dagen tijdens de kerst alleen zijn. Mensen die gescheiden of bewust single zijn. Dat is een steeds breder wordende groep. Die zijn zeker niet zielig en gaan zelf gewoon lekker koken’’, zegt Ippel.
Niches
,,Wat ik het meest interessant hieraan vind, is dat een grote speler als Albert Heijn zich aan het richten is op niches, oftewel specifieke doelgroepen. Naast de hele brede massa, spelen ze in op kleinere markten, zoals vegans (1-2% van de Nederlandse bevolking), of mensen die de kerst alleen vieren: opvallend’’, sluit Ippel af.
Taart
Voor tijdens de feestdagen is deze taart zeker een aanrader. In dit filmpje vind je het recept voor een peanut butter chocolate cheesecake.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
consumentenbond
Met deze koffiecupmachine zet je een lekker kopje espresso, en hij komt als beste uit de test
-
PREMIUM25
Water drinken helpt om gewicht te verliezen, klopt dat of is het een fabel?
Water drinken is een levensbehoefte. Genoeg schoon drinkwater hebben is dus een zegen. Maar hoeveel liter moet je precies binnenkrijgen per dag? En is bruiswater net zo gezond als water zonder koolzuur? Op Wereldwaterdag zetten we zeven feiten en fabels op een rij. Maartje Boot van het Voedingscentrum: ,,Via urine verlies je dagelijks gemiddeld 1400 milliliter en we zweten dagelijks gemiddeld 500 milliliter vocht uit. Dat verlies moet dus gecompenseerd worden.” -
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start. -
PREMIUMtoxicoloog
Toxicoloog over alcohol en katers: ‘Vet eten, zoals friet, zorgt ervoor dat de opname van alcohol vertraagt’
Met carnaval vloeit het bier weer rijkelijk. Een paar glazen te veel kunnen je de volgende ochtend een vreselijke kater bezorgen. Toxicoloog Jan Tytgat legt uit waarom we ons na een nacht doorhalen zo beroerd voelen, en of daar nog iets tegen te doen valt. -
PREMIUMInterview
Insecten als voedsel: hoe leren we lief te zijn voor de meelworm?
Het insect is dichter bij je bord dan je denkt. Dat stelt onderzoeker Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit. Als diervoer vinden vliegenlarven en meelwormen hun weg naar de magen van vissen, varkens en kippen. En ook als humaan voedsel zijn zespotigen toegelaten. Nieuwe uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat in gevangenschap gekweekte krekels een fijn leven hebben?
-
Voedselproducenten Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s halen vlees en vis uit de helft van hun recepten
-
-
-
PREMIUM
Onervaren afwasser Daniel (32) blufte zich tot chef in sterrenrestaurant: ‘Alles opgegeven om te koken’
Als lastige leerling ging hij van school naar school, totdat de 17-jarige Daniel als afwasser in de keuken van een restaurant belandde. Het was liefde op het eerste gezicht met het horecaleven. Toen hij solliciteerde bij sterrenrestaurant Inter Scaldes was hij eerlijk. ,,Ik kan niks, maar ik wil heel graag”, blufte hij zich naar binnen. Anno 2024 jaagt hij zijn droom na en wil hij zijn eigen ster.Delft -
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.”
-
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
-
PREMIUM40
Carnivoren , keto- of raw vegan-dieet: gezond of onverstandig?
Januari is bij uitstek de maand om op dieet te gaan. Gezond eten (en afvallen) staat hoog in de top van goede voornemens. Het carnivorendieet, ketodieet of raw vegan-dieet zijn ongekend populair op TikTok. Deze drie eetpatronen zouden niet alleen helpen bij het afvallen, maar ook je gezondheid een ongekende boost geven. Wat houden deze diëten precies in, en hoe onschuldig zijn ze? -
-
24
Belgen met handen in het haar: menukaart zonder garnalenkroket? Onbestaanbaar!