Direct naar artikelinhoud

Terugkeer van Rohingya’s naar Burma gaat (nog) niet door, want niemand wil

Jonge Rohingya-vluchtelingen krijgen les in een kamp in Bangladesh.Beeld AFP

Bangladesh heeft het plan laten varen om vanaf donderdag groepen Rohingya-moslims terug te sturen naar buurland Burma. De Bengaalse autoriteiten konden geen vluchtelingen vinden die terug willen.

“We kunnen hen niet dwingen”, aldus overheidsfunctionaris Abul Kalam. Hij voegde eraan toe dat Bangladesh de Rohingya wel blijft aansporen om naar huis te gaan.

Ze proberen ons gerust te stellen, maar ik ben niet overtuigd. Ik vrees dat ze ons doden als we daarheen gaan
Rohingya-vluchteling (tegen BBC)

Bangladesh en Burma waren van plan om vanaf half november een eerste groep van 2251 Rohingya te repatriëren, in een tempo van 150 mensen per dag. De Bengalen hadden samen met de Verenigde Naties lijsten opgesteld van vluchtelingen die terug wilden. Deze mensen zouden met bussen naar een doorgangskamp aan de grens worden gebracht en vervolgens doorreizen naar Burma. Toen de repatriëring donderdag zou beginnen, bleken er geen Rohingya meer te zijn, die de tocht daadwerkelijk wilden ondernemen.

Geen vertrouwen

Veel vluchtelingen vrezen in Burma terecht te komen tussen dezelfde streekgenoten die hen eerder terroriseerden. Ze hebben ook geen vertrouwen in de beloofde bescherming door Burmese veiligheidstroepen, die hen eerder juist verdreven. “Ik ben bang voor de repatriëring”, aldus een 40-jarige man die op de lijst staat om terug te gaan tegen de BBC. “Ze proberen ons wel gerust te stellen, maar ik ben niet overtuigd. Ik vrees dat ze ons doden als we daarheen gaan.”

Sinds het bloedvergieten in het westen van Burma 2016 begon, sloegen zo’n 700.000 Rohingya op de vlucht. Het geweld brak los toen Rohingya-opstandelingen leger- en politieposten aanvielen. De Burmese strijdkrachten reageerden daarop met een meedogenloze antiguerrilla-operatie. Tientallen Rohingya-dorpen gingen in vlammen op en er vielen duizenden doden.

De Rohingya-moslims zijn een kleine, sterk achtergestelde minderheid in het overwegend boeddhistische Burma. De meesten van hen worden door de Burmese autoriteiten niet erkend als staatsburgers. Ze hebben daardoor slecht toegang tot onderwijs en zorg, en zijn relatief arm. Het kwam de afgelopen decennia al meermaals tot geweld tussen de Rohingya en boeddhistische Burmezen.

Lees ook:

Geen Rohingya die nu al terug durft naar Burma

Als het aan Bangladesh, Burma en de Verenigde Naties ligt, gaan de Rohingya-moslims op termijn toch terug. Burma en de VN ondertekenden gisteren een afspraak die hun terugkeer dichterbij moet brengen.

VN: Burmese generaals schuldig aan genocide en oorlogsmisdaden tegen Rohingya

Brandstichting. Verkrachting. Moord. Systematisch geweld. Het zijn gruwelijkheden waarvan de Rohingya moslims in Burma het slachtoffer zijn. Een rapport van de VN-Mensenrechtenraad legt de schuld voor deze misdaden bij enkele Burmese topgeneraals.