Steve Bray
NOS Nieuws

Drukke dagen voor anti-brexit-schreeuwer in Londen

Het Britse parlementslid Rees-Mogg moest vandaag flink zijn best doen om zich verstaanbaar te maken toen hij buiten het parlement een persconferentie gaf over zijn poging om premier May af te zetten. Een man met een blauwe hoed en een cape gemaakt van de Britse vlag schreeuwde met een megafoon continu 'stop brexit' door zijn verklaring heen.

Deze man is geen onbekende verschijning voor het parlementsgebouw in Westminster. Het is Steve Bray uit Wales die sinds september 2017 dagelijks van 11.00 tot 18.00 uur bij het parlement staat te protesteren tegen de brexit. Hij heeft er zijn beroep van gemaakt, zegt hij zelf. En dat stelt niet iedereen op prijs, zo is te lezen op Twitter.

"De man die 'stop brexit' staat te schreeuwen begint nu echt behoorlijk vervelend te worden" en "die vent die bij het parlement rondhangt en iedere keer 'stop brexit' schreeuwt als hij binnen 300 meter van een tv- camera is moet zijn kop eens houden", schrijft een ander.

Rees-Mogg deed zijn best om over het geschreeuw van Bray heen te komen, maar gaf het naar verloop van tijd op. "We zijn een democratie", zei hij. "En daarom kunnen dit soort geweldige mensen lekker schreeuwen. Omdat we geloven in het recht op protest."

Televisieploegen zijn ook niet altijd blij met Bray. Hij maakt er een spelletje van om zo vaak mogelijk in beeld te komen, zoals je kunt zien in het filmpje in de onderstaande tweet:

De 49-jarige Steve Bray was een handelaar in zeldzame munten in Zuid-Wales. Hij raakte zo gefrustreerd door de brexit en de manier waarop de regering daarmee omging, dat hij besloot naar Londen te komen om te proberen er iets aan te doen.

Dakloze

De eerste week sliep hij 's nachts als een dakloze in Hyde Park. Overdag stond hij met een EU-vlag bij het parlement om interviews te verstoren met voorstanders van de brexit. Hij sloot al snel vriendschap met andere demonstranten en dat leverde hem een warme slaapplaats op zodat hij ook 's winters kon blijven protesteren. Ook begon hij zijn eigen protestbeweging: SODEM.

"Mensen vertellen mij om iets nuttigs te gaan doen met mijn leven. En dan zeg ik: dat doe ik al", zei hij begin dit jaar in een interview in Vice.

"Wat ik doe is een manier om met iets heel belangrijks bezig te zijn. En het is niet makkelijk. Ik ben vrienden kwijtgeraakt in Wales vanwege ruzies over de brexit. Sommige mensen die langslopen roepen 'verrader' naar me. Maar ik hou van mijn land. Ik wil juist het beste voor mijn land."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl