NOS Nieuws

Politie wil stroomstootwapen in hele land gebruiken

De politie wil alle agenten die op 112-meldingen afgaan, voorzien van een stroomstootwapen. Vandaag heeft de politie aan de minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gevraagd het wapen landelijk in te voeren.

De politie wil ieder basisteam in Nederland (168 in totaal) uitrusten met een aantal stroomstootwapens. Agenten kunnen die dan meenemen als ze de straat op gaan.

Op verschillende plaatsen in Nederland heeft de politie het stroomstootwapen getest. Agenten waren positief; volgens hen is het een bruikbare aanvulling op de wapenstok en pepperspray. Ook hoeven ze minder vaak te schieten of de politiehond in te zetten.

Tijdens de pilot is het stroomstootwapen ruim 300 keer gebruikt. Volgens de politie heeft geen enkele verdachte, agent of omstander ernstig letsel opgelopen. Vaak is dreigen met het wapen al genoeg om een verdachte onder controle te krijgen. In twee derde van de gevallen waren de verdachten onder invloed van drank of drugs of verkeerden ze in verwarde toestand.

De Tweede Kamer vroeg eerder om het wapen niet meer te gebruiken in psychiatrische klinieken. De politie zegt het stroomstootwapen zo min mogelijk te willen gebruiken in ggz-instellingen, maar wil het gebruik daar niet bij voorbaat uitsluiten.

Wel heeft de politie inmiddels bepaald dat alleen van afstand op een verdachte geschoten mag worden. Het wapen direct op het lichaam van een verdachte drukken om een stroomstoot uit te delen, mag alleen nog in noodgevallen.

De politie stelt ook voor het stroomstootwapen technisch aan te passen, zodat een stroomstoot maximaal vijftien seconden duurt.

De politie denkt er vijf jaar voor nodig te hebben voordat alle agenten zijn opgeleid om met het wapen te werken. Hoeveel de invoering van het stroomstootwapen zou kosten, is nog niet duidelijk.

Amnesty International uitte eerder ernstige bezwaren tegen het gebruik van de taser. Het zou alleen in uitzonderlijke gevallen gebruikt mogen worden door specialisten, en zeker niet door elke agent. Volgens Amnesty kunnen er anders doden gaan vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl