achtergrond

Geenstijl

Elite-quiz: Half Nederland steunt Blokkeerfriezen

Muffig mensenrechtencollege concludeert wat de roze thermometer ook al tijden aangeeft: Nederlanders houden niet van drammers.

Het College voor de Rechten van de Mens is nedergedaald naar straatniveau en heeft daar na bijna een jaar zoeken maar liefst 2.326 Gewone Mensen gevonden en onder de monocle gelegd voor een antwoord op de vraag: 'Hee. Plebs. Wat vind *jij* van de vrijheid van meningsuiting?' Het goede nieuws is: dat vinden demense leuk, die vrijheid. Het slechte nieuws: de Gewone Nederlander kan nog steeds niet met de Vrolijke Vrije Anarchie van het Open Internet overweg. Op sociale media neemt de steun voor het vrije woord namelijk af tot een beangstigend lage 24%, en een schokkende zestig procent vindt "dat social media berichten moeten verwijderen die beledigend zijn voor bepaalde bevolkingsgroepen." Dat leidt alhier bij het Wetenschappelijk Bureau voor het Rozeblogbeleid tot de conclusie dat mensen de vrijheid van meningsuiting op papier dus wel leuk vinden, zolang ze maar niet met de (afwijkende) mening van anderen worden geconfronteerd. En die conclusie die we hier zelf trekken, ligt weer geheel in Lijn der Wetenschappelijk Roze WC-Eend qua bevindingen die we op dit blog en sociale media dagelijks aan den digitale lijve ondervinden. Een bevinding die op zijn beurt weer ondersteund wordt door deze hilarische en welhaast poëtische strofe uit het onderzoek: "Bijna twee-derde van de bevolking vindt dat mensen te snel gekwetst zijn door de mening van een ander. Zelf voelen mensen zich maar zelden gekwetst." Kortom. Het ligt altijd aan d'Ander.

Ohja, de Blokkeerfriezen
Zouden we voorts nog bijna de klikbeet vergeten waarmee wij u naar dit topic gelokt hebben: uit het onderzoek blijkt dat slechts een derde van de ondervraagden tégen de Friese snelwegblokkade is gekant. De helft van Nederland steunt de Blokkeerfriezen. En ook dát wisten we natuurlijk al lang (inclusief hoog oplopende graadmeter ter bewijs). In het algemeen houden demense niet van drammers, of het nou die antipiet-opruiers zijn, of de paupertjes van Pegida. Kortom, het redelijke midden is inderdaad heel redelijk. Maar toch goed dat de elite dat nog eens onderschrijft. Het hele rapportje is online te vinden en heeft de toch wat toxische titel 'zolang we het maar eens zijn' meegekregen (pdf).

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.