Kant-en-klare stamppot vrijwel altijd te zout
Wie een stamppot koopt, denkt iets lekkers en gezonds te eten. Maar bijna alle versies zijn te zout. Het goede nieuws is: veel van het vlees is afkomstig van dieren met een íets beter leven.
Dat blijkt uit de vergelijking die Questionmark maakte tussen 46 stamppotten uit de supermarkt. Slechts drie van de geteste maaltijden voldeden aan de richtlijn van het Voedingscentrum van 2 gram zout per maaltijd. Het is de eerste keer dat de site dit product testte.
Het goede nieuws is dat twee derde van de kant-en-klare stamppotten met vlees een 1 ster Beter Leven keurmerk heeft. Dit duidt erop dat diervriendelijker vlees de standaard lijkt te worden, meldt Questionmark.
De best beoordeelde stamppot is die van Lidl: hutspot met rundvlees. Op nummer twee staat de hutspot van Plus. Op de derde plaats staat de hutspot van Daily Chef, die verkrijgbaar is bij Boni, Dekamarkt, Coöp, Spar, Deen en Vomar.
Tekst loopt door onder foto
De allerzoutste stamp is de zuurkoolstamppot van Daily Chef. Als je die opeet, heb je 93 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout van 6 gram binnen. Het levert de stamp de laatste plek op. ,,Wie voor minder zout wil kiezen, kan beter hutspot met rundvlees kiezen dan hutspot met rookworst”, zegt Jurre Zwinkels van Questionmark.
Er is om een andere reden geen reden voor een feestje, vindt de vergelijkingssite. Het vlees van dieren met 1 ster Beter Leven hebben minimale verbeteringen aan hun levensomstandigheden gekregen. Tien van de stamppotten zakken volgens Questionmark daarom door de bodem door nog voor ongecertificeerd vlees te kiezen. Zwinkels: ,,Het is absoluut mooi dat de ondergrens op lijkt te trekken. Het is beter dan regulier vlees. Maar er is nog een lange weg te gaan.”
Zin gekregen in verse stamppot? Zo maak je stamppot met vissticks:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Onervaren afwasser Daniel (32) blufte zich tot chef in sterrenrestaurant: ‘Alles opgegeven om te koken’
Delft -
PREMIUMVijf vragen
Verse zalm krijgt Nutri-Score A maar zodra de vis gerookt is, krijgt die een D: hoe zit dit?
Groen is goed, rood is slecht, zo gemakkelijk zou de Nutri-Score, het voedselkeuzelogo op levensmiddelen, moeten zijn. De werkelijkheid is anders. Fabrikanten kunnen de score naar eigen voordeel aanpassen. En dat gebeurt ook. Voedingsdeskundigen spreken zelfs van perverse prikkels bij de score. ,,Straks heb je een mandje vol A’s en B’s, terwijl het de maar de vraag is of het echt gezonde boodschappen zijn.” -
consumentenbond
80 verschillende airfryers getest: dit is de beste
Wat is de beste airfryer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Aangebrande kipkluiven of slappe patat? ‘Maaltijd moet goed zijn, dat is wat je hebt besteld’
Je maaltijd wordt pas tegen middernacht bezorgd, de saté wordt zonder pindasaus geleverd of de frietjes komen zwartgeblakerd uit de maaltijdbox. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: mijn bestelde maaltijd voldoet niet aan mijn verwachtingen, wat nu? -
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
Vanaf Koningsdag wordt het weer warmer en dat betekent dat we weer op ons terras gaan zitten. Tijd om die kussens uit de opslag te halen en vlekvrij op de tuinset te leggen. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp weet als geen ander hoe je algen-, weer en vetvlekken uit tuinkussens en markiezen kunt krijgen.
-
PREMIUMStappenplan
Meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld om huis te verduurzamen, maar hoe pak je dat aan?
-
-
-
PREMIUM
Dol op Milka, Côte d’Or en Toblerone? Dat gaat je waarschijnlijk later dit jaar veel geld kosten
De prijs van cacao schiet als een raket omhoog. Op de beurs van New York is de prijs voor het eerst boven de 10.000 dollar per ton uitgekomen, een verviervoudiging vergeleken met vorig jaar, uit vrees voor tekorten. De prijsstijging van het paaseitje blijft beperkt, maar de chocoladeletter wordt wel veel duurder. Zo zit dat. -
PREMIUM
In dit restaurant koken tien sterrenchefs samen: ‘De absolute top uit het hele land’
Nergens in Nederland geniet je van zoveel Michelinsterren tegelijkertijd als half maart in kasteel De Wittenburg in Wassenaar. ,,Er komen gasten uit plaatsen waar ik nog nooit van heb gehoord.”Den Haag, Wassenaar
-
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
-
Consumentenbond
67 koffiecupmachines getest en dit zijn de beste: ‘De cappuccino mag er zijn’
Gemak dient de koffiedrinker: met een koffiecupmachine is het heerlijke zwarte goud slechts één druk op de knop van je verwijderd. Maar welk model biedt het meeste comfort voor de beste prijs? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
Voedingscentrum: pakjes drinken nog altijd vol suiker