Bondskanselier Merkel pleit voor Europees leger

Bondskanselier Merkel pleit voor Europees leger

In navolging op de Franse president Macron pleit nu ook de Duitse bondskanselier Merkel voor een Europees leger. In een toespraak voor het Europees Parlement zei ze dat een dergelijke legermacht een aanvulling moet zijn op de militaire alliantie binnen de NAVO.

"We hebben grote vooruitgang geboekt in de gestructureerde samenwerking in militair verband. Dat is goed en dat wordt hier ook breed ondersteund, maar we moeten - en dat zeg ik zeer bewust, ook met de ontwikkelingen van de laatste jaren - aan een visie werken dat we op een dag een echt Europees leger hebben.

Een gemeenschappelijk Europees leger laat de wereld zien dat de Europese landen niet meer een oorlog zullen voeren. Dat is geen leger tegen de NAVO, het kan een goede aanvulling op de NAVO zijn. Geen mens mag deze klassieke banden ter discussie stellen."

Haar uitspraak leverde gemengde reacties op in het Europees Parlement, want er klonk zowel applaus als afkeurde geluiden. Voorstanders vinden dat Europa minder afhankelijk moet worden van militaire steun uit de Verenigde Staten, terwijl tegenstanders betwijfelen of een Europees leger wel in staat is effectief op te treden in lastige militaire en humanitaire missies aan de randen van Europa.

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »