Direct naar artikelinhoud
SatireDe Speld

De Speld: 4 hoognodige oplossingen voor de woningnood

Steeds meer Nederlanders hebben moeite een huis te vinden. Om oververhitting van de woningmarkt tegen te gaan, stelt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken de volgende maatregelen voor.

en
Een brug als voorbeeldlocatie van het nergens-wonen.Beeld BELGA

Invoering van de 168-urige ­werkweek

Het tekort aan woningen is mede zo groot omdat mensen een huis nodig hebben op momenten dat ze niet aan het werk zijn. Er kan weer lucht in de huizenmarkt komen als de werkweek wordt verlengd tot 168 uur. Wie nooit meer naar huis hoeft, heeft ook geen huis nodig. Woningen die leeg komen te staan worden omgebouwd tot leegstaande kantoorpanden.

Nederland moet een nomadisch stammenverband worden

Het Nederlandse politieke systeem is al langer aan vernieuwing toe. Als we voortaan de Euraziatische steppes afstropen op zoek naar goud, vrouwen en zijden gewaden slaan we twee vliegen in één klap. Niet alleen kunnen we in tenten overnachten, maar D66 realiseert bovendien eindelijk zijn agenda van bestuurlijke vernieuwing. De ­goden van de sterrenhemel zijn met ons.

Huizen kantelen

Het grondoppervlak van huizen is vaak groter dan de voorgevel. Het kabinet wil daarom alle huizen op hun voorgevel plaatsen, zodat er veel ruimte vrijkomt om nieuwe woningen te plaatsen. De nieuwe bewoners krijgen een cursus verticaal leven en een trappetje aangeboden.

Financiële prikkels voor wie ­onder een brug leeft

Heel lang is wonen aantrekkelijk gemaakt met subsidies als de hypotheekrenteaftrek en huurtoeslag. Vanaf 1 januari gaat het roer radicaal om: het nergens-wonen zal gestimuleerd worden. Het kabinet trekt 1,7 miljard uit om mensen over te halen onder een brug te gaan wonen. Nadeel is dat de bouw van bruggen mogelijk ten koste gaat van gelijkvloerse kruisingen.