Politiek

Betuttelwatch – Sigaretten gaan tien euro per pakje kosten

13-11-2018 18:40

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ChristenUnie), Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD) en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) in de Tweede Kamer. ANP BART MAAT

Roken is voortaan taboe op scholen, zorginstellingen, de kinderopvang, sportclubs, in speeltuinen en bij kinderboerderijen en rookruimtes bij bedrijven verdwijnen. Maar wie wil stoppen, krijgt dat vergoed, staat in een concept van het zogenoemde preventieakkoord waarover RTL Nieuws als eerste berichtte.

Lees ook – Jolande Sap, Erik van der Burg en Leon Meijer gaan roken, overgewicht en drinken aanpakken

De afspraken zijn de uitkomst van onderhandelingen tussen staatssecretaris Volksgezondheid Paul Blokhuis (ChristenUnie) en een vijftigtal bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Ze willen met het akkoord roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik tegengaan.

De krachtigste maatregelen worden getroffen tegen roken. Dat wordt veel duurder. Sigaretten gaan in de nabije toekomst minstens 10 euro per pakje kosten. Ook e-sigaretten, met én zonder nicotine, vallen straks onder het rookverbod. Wie in de zorg werkt, mag tijdens werktijd niet meer roken en evenmin ‘herkenbaar zijn als roker’.

In 2025 moet het aantal verkochte calorieën in frisdranken met 30 procent omlaag. Bedrijfsrestaurants en schoolkantines krijgen een gezond aanbod. En er komt een einde aan stunten met bier en wijn in supermarkten en slijterijen.

Bassiehof – Staatssecretaris Blokhuis, rot toch op met je anti-zuip-, rook- en vreetcommissie

ANP/TPO