Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van zondag 28 april tot vrijdag 10 mei

Synoptische ontwikkeling:

Een grootschalige hoogtetrog ligt zondag 28 april van de Noorse Zee naar noordwest Spanje. Een hoogterug bouwt in de loop van het weekeinde op boven centraal en Oost-Europa. Bij ons stelt zich hiervoor een zuidelijke hoogtestroming in met aanvoer van warmere lucht. Een golvend koufront ligt wel voortdurend in de buurt van ons land, waarbij zondag een actief laag via Engeland noordwaarts trekt. In de eerste helft van volgende week lijkt de Oost-Europese hoogterug uit te groeien tot een blokkade. Boven de Golf van Biskaje en Frankrijk snoert zich dan een hoogtelaag af. De stroming wordt vanaf dinsdag zuidoostelijk, waardoor de aangevoerde lucht nog warme en vochtiger wordt. Het zwaartepunt van de hoge druk verplaatst zich dan naar Scandinavie en de Noorse Zee. Hoge druk verplaatst zich dan naar de Noorse Zee en later in de week naar Scandinavie. Het zuidelijk deel van Europa blijft dan onder overwegend cyclonale invloed.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

De ontwikkeling tot begin volgende week lijkt redelijk zeker: een zuidelijke, later zuidoostelijke stroming met vooral dinsdag 30 april en woensdag 1 mei aanvoer van steeds warmere en vochtigere lucht. Daarbij zien we in vrijwel alle oplossingen een hoogtelaag boven de Golf van Biskaje dat geleidelijk meer invloed krijgt. Later op dinsdag en op woensdag neemt de kans op zwaardere onweersbuien dan ook tijdelijk toe bij CAPE-waarden van 1000-2000, op woensdag mogelijk 2000+ J/kg. Opvallend is ook de Extreme Forecast Index (EFI) van CAPExShear, die slaat met name dinsdag 29 en woensdag 30 april behoorlijk uit boven Duitsland en ons land. Woensdag wordt waarschijnlijk de warmste dag met in het oosten mogelijk zomerse temperaturen. Op de langere termijn lijken we weer langzaam in de polaire lucht te komen met een meer noordelijke tot westelijke aanvoer, maar dat is nog erg onzeker.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Wisselvallig met zonnige perioden maar ook dagelijks kans op een regen- of onweersbui. Vanaf zaterdag beduidend zachter. Dinsdag en woensdag warm met toenemende kans op enkele stevige onweersbuien.

Samenvatting EPS-periode:

Grote kans (60-70%) op overgang naar een (vrij) koel weertype met soms buien.

Paraaf meteoroloog: buscher

Uitgifte: 26/04/2024 04.59 uur LT