Ronald Gipharts midlife-crisis: ik koop te veel kookapparatuur
Leuk, die circa duizend kookboeken die per jaar verschijnen. Maar welke kies je uit die brij? Mevrouw Hamersma kookt elke week een recept uit een kookboek met de schrijver van dat boek. In de eerste aflevering staat zij achter de pannen met Ronald Giphart.
We hebben van onze hobby ons werk gemaakt. En van ons werk onze hobby
Mevrouw Hamersma Kookboekwinkel is de enige kookboekwinkel in ons land waar de lekkerste boeken staan en waar elke dag wordt gekookt. In haar winkel annex keuken komt iedereen langs: chef-koks, sommeliers, kookboekenfans en andere eetliefhebbers. Het is in de Amsterdamse Pijp
,,De winkel is ook mijn werkplaats’’, legt wijnkenner Harold Hamersma uit. ,,Hier komen de wijnen binnen die ik proef en hier zijn boekpresentaties, vernissages, kookcursussen en private dinners. We hebben van onze hobby ons werk gemaakt. En van ons werk onze hobby.’’
Voortaan kan iedereen meegenieten van die smakelijke hobby, want elke week verschijnt een video van mevrouw Hamersma die gasten ontvangt in haar winkel. Meneer Hamersma haakt aan als de tafel is gedekt, want hij zorgt voor de wijn die bij het gerecht past.
Jalopeñopepers
De gast in de eerste aflevering is eetschrijver Ronald Giphart te gast bij Hamersma. Uit zijn nieuwe boek Smakelijk kookt hij een pittige tortilla: eentje met chorizoworst en jalapeñopepers. ,,Het is eigenlijk een recept van Mascha (zijn vrouw, red.).’’ Het worstrecept ontstond naar aanleiding van zijn midlifecrisis. ,,Een man met een midlifecrisis kan een jongere vriendin nemen of een snelle motor kopen, maar bij mij uitte die crisis zich in het kopen van te veel kookapparatuur. Ik werd verliefd op de worstenmaakmachine.’’
De serie bestaat uit vijf video’s. ,,Volgende week hebben we Jeroen Thijssen op bezoek, die de biografie van Johannes van Dam heeft geschreven’’, zegt Hamersma. ,,Yvette van Boven, Janny van der Heijden en Alain Caron staan ook op het programma.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInterview
Insecten als voedsel: hoe leren we lief te zijn voor de meelworm?
-
Gelijmd vlees maakt consumenten misselijk
Een video die de Keuringsdienst van Waarde vandaag publiceerde heeft veel kijkers kwaad gemaakt. In het korte filmpje laten de makers zien hoe vlees- en visresten in de fabriek aan elkaar worden geplakt. -
PREMIUMVoor jou getest
Deze supermarkt heeft de beste kant-en-klare lasagne bolognese: ‘Bijna een echte Italiaan’
Een kant-en-klare lasagne uit de supermarkt is snel, gemakkelijk en vooral goedkoop. Gezond is het niet echt, maar het vult en smaakt best. Welke supermarkt verkoopt de lekkerste lasagne bolognese? Vier culinaire kenners scharen zich rond de tafel. ,,Deze lasagne is lekker van smaak en goed in balans.’’ Bekijk onderaan het artikel de uitslag en rapportcijfers. -
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
Elke dag overlijden er 22 mensen aan hartfalen. Wat hartfalen precies is, weet maar één op de vijf mensen. Daarom is het deze week De Nationale Hartfalen Week. Cardiologen Steven Chamuleau en Jozine ter Maaten geven antwoord op zeven vragen over hartfalen. ,,Als je als 50-jarige een trap op loopt en het benauwd hebt, dan is dat gek.’’ -
PREMIUMvoor jou geproefd51
Deze bekende theemerken eindigen onderaan de test: 'Ruikt naar verf en schoonmaakmiddel’
Nederlanders zijn echte theeleuten: we drinken gezamenlijk dagelijks 16,2 miljoen koppen thee. Zwarte thee is favoriet, en dan met name Earl Grey. Alle reden om die eens goed over de tong te laten gaan.
-
PREMIUM
Dol op Milka, Côte d’Or en Toblerone? Dat gaat je waarschijnlijk later dit jaar veel geld kosten
-
-
-
PREMIUMVijf vragen
Verse zalm krijgt Nutri-Score A maar zodra de vis gerookt is, krijgt die een D: hoe zit dit?
Groen is goed, rood is slecht, zo gemakkelijk zou de Nutri-Score, het voedselkeuzelogo op levensmiddelen, moeten zijn. De werkelijkheid is anders. Fabrikanten kunnen de score naar eigen voordeel aanpassen. En dat gebeurt ook. Voedingsdeskundigen spreken zelfs van perverse prikkels bij de score. ,,Straks heb je een mandje vol A’s en B’s, terwijl het de maar de vraag is of het echt gezonde boodschappen zijn.” -
Deze signalen kunnen wijzen op een ijzertekort
IJzertekort is een van de meest voorkomende voedingstekorten. Het is cruciaal voor het produceren van hemoglobine, een proteïne dat rode bloedcellen zuurstof helpt vervoeren door het lichaam. Een tekort kan tot bloedarmoede leiden.
-
48
Natte handdoeken over de stoelen en een pannetje met natuurazijn: zo haal je de gourmetlucht uit je huis
-
24
Belgen met handen in het haar: menukaart zonder garnalenkroket? Onbestaanbaar!
De hoge garnalenprijs drijft vooral Belgen tot wanhoop. In Nederland eten we graag een garnalencocktail of een broodje verse garnaal, maar onze zuiderburen zijn helemaal dol op de gepelde delicatesse. Vooral als ze zijn verwerkt in een kroket. Hun culinaire snack wordt door schaarste onbetaalbaar en de garnalenkroket dreigt zelfs van de menukaart te worden geschrapt. ,,Een kiloprijs van 80 euro, niet normaal meer.’’ -
-
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’