Achtergrond
KRO-NCRV

'Het gebied van etniciteit is in Nederland een mijnenveld geworden'

foto: Spraakmakersfoto: Spraakmakers
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het gebied van etniciteit is in Nederland een mijnenveld geworden'

'Het racismedebat in Nederland wordt gevoerd door fanatiekelingen.' Dat zegt Herman Vuijsje vandaag in Spraakmakers. Hij schreef het boek Zwartkijkers waarin hij zijn visie op o.a. de Zwarte Piet-discussie geeft.

Volgens Vuijsje is het debat representatief voor de hele discussie. "Je ziet twee groepen tegenover elkaar staan die allebei bestaan uit zwarte én witte mensen. Je ziet aan beide kanten fanatisme duidelijk naar voren komen."

Vuijsje zelf is voorstander van Zwarte Piet, en de schrijver zet vraagtekens bij de motivaties van de (steeds groter wordende groep) mensen die er niet meer pal achter staan. "Er is dus een kleine groep die zegt: Zwarte Piet is racistisch. En een toenemend aantal mensen gaat daarmee akkoord."

Domme piet?

"Dat vind ik interessant en betreurenswaardig, want je gaat mee met de gedachte dat Piet racistisch is. Terwijl: het is eigenlijk de knapste, mooiste, leukste en liefste jongen van de klas. Ik daag je uit om nog een Piet te vinden die Koeterwaal spreekt en dom is."

Paul de Leeuw was ook te gast bij Spraakmakers. Volgens hem is het wél belangrijk dat er naar de gekwetste mensen geluisterd wordt. “Ik vind, als mensen gekwetst zijn of voelen, dat er naar gehandeld moet worden. We hebben veel meer culturen om ons heen, daar moet je op anticiperen. Als je thuis de hele boel zwart wil schminken, doe dat vooral, maar het beeld moet veranderen."

'Geef een stomp'

Emoties zijn voor Vuijsje echter niet genoeg. Althans, niet zonder toelichting. "Ik vind het absoluut niet plausibel dat, vooral in de Randstad, zwarte jongetjes voor Zwarte Piet worden uitgescholden en die dan in elkaar krimpen omdat ze racistisch zouden zijn bejegend. Dat is ongeloofwaardig."

Hoe moeten mensen die zich aangevallen voelen dan reageren? Volgens Vuijsje moeten ze voor zichzelf opkomen. Paul de Leeuw had een anekdote: "Meneer Vuijsje, ik hoorde een verhaal van een mevrouw die te laat op haar werk kwam en rond Sinterklaas de te laat-Piet genoemd werd. Hoe zou u dat omschrijven?"

Vuijsje: "Dat zou ik een geintje vinden. ‘Jij bent een te-vroeg-Piet’, zou ik dan zeggen. Dat geldt ook voor die schoolkinderen: zeg wat terug, geef desnoods een stomp."

Échte racisten

In het boek Zwartkijkers bespreekt Vuijsje meer dan de Zwarte Piet-discussie. Zo vindt hij dat we als Nederlanders veel te pessimistisch zijn geworden wat de rassenkwestie betreft. "Uit ieder onderzoek blijkt dat er maar een paar procent échte racisten zijn in Nederland. Als mensen klagen moeten we kijken of de klachten gegrond zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie