Direct naar artikelinhoud
Schuim

'Een Marokkaan en een Jood is het begin van een slechte grap'

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: handboek Saïd en Lody.

Maatschappelijk ondernemer Saïd Bensellam en oud-rabbijn Lody van de Kamp. Bensellam: 'Wees een inspirator voor een ander'Beeld Hans van der Beek

In het restaurant van WOW staan de schalen met Marokkaanse en koosjere koekjes alvast gebroederlijk naast elkaar. Hier is de presentatie van het handboek Wat wij doen, kan jij ook, van de Marokkaanse Saïd Bensellam en oud-rabbijn Lody van de Kamp.

Bensellam leerde ik kennen in 2006, voorafgaand aan de verkiezing Amsterdammer van het Jaar. Oud-kickbokser en -schoffie, maar zich ontwikkeld tot schakel tussen straatjongens en politie, gemeente en werkgevers.

Bensellam, het cement van Bos en Lommer.

Hij won overtuigend.

Dit is het mooie als je al zo lang voor deze krant werkt: je komt de goeie altijd weer tegen.

"Kom je na afloop naar de kelder?" vraagt hij. "De spirit voelen." Bij het woord spirit legt hij beide handen op zijn buik.

Ik beloof het.

Daar zijn ook Sandra Chedi en Rob Malasch, een onafscheidelijk duo in de betere societyfeestjes, maar op een dinsdagnamiddag ­gewoon hier. Chedi is directeur van hostel-broedplaats WOW en ­Malasch heeft er een kunstgalerie.

Chedi: "Je kunt hier niet een stand­alone hotel hebben en niet iets doen voor de buurt, dus ik stel mijn accommodatie beschikbaar."

Malasch: "En ik probeer hen Andy Warhol door de strot te duwen."

Zijn wij ook weer bijgepraat.

De presentatie begint met het verhaal hoe Bensellam en Van de Kamp elkaar ontmoetten. In 2010 liepen de rabbijn en twee jongeren met een keppeltje door de wijk, met een verborgen camera. Driehonderd meter van deze plek maakte een Marokkaanse jongen de Hitlergroet. Het filmpje leidde tot Kamervragen en Lodewijk Asscher wilde 'lokjoden'.

Van de Kamp, eerlijk: "Overigens moesten we tien uur door de wijk lopen voor die twintig seconden film."

Een opmerking die ik destijds wel had willen horen, maar goed.

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Bensellam belde hem op en zei: "Hoe kunnen we dit samen oplossen?"

De volgende dag dronken ze koffie en daarna gingen ze samen naar scholen en namen ze jongeren mee naar de politieacademie of het Anne Frank Huis. Acht jaar later is hun methode een handboek.

Asscher schreef in het voorwoord: 'Het liefst wilde ik Saïd en Lody klonen, en overal inzetten waar problemen zijn.'

Het eerste exemplaar is voor ­wethouder Marjolein Moorman; burgemeester Femke Halsema is helaas ziek. Moorman: "Lody zei al: een Marokkaan en een Jood is het begin van een slechte grap. Maar samen zijn jullie een goed verhaal."

Klonen gaat haar weer wat ver. "We willen een lok-Saïdi en een lok-Lody!"

Ik ga naar de kelder. Daar staan stellages vol met rolstoelen, ooit afgedankt, maar opgeknapt door jongeren en klaargemaakt voor mensen die het hard nodig hebben in Marokko en Suriname.

Wat een spirit.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat handboek Saïd en Lody
Waar WOW Amsterdam, Wiltzanghlaan
Wie Saïd Bensellam, Lody van de Kamp, Marjolein Moorman, Sandra Chedi, ­Heleen Mees, Rob Malasch, Ilias Zian
Wanneer dinsdag 6 november, 16.00 tot 19.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans zag veel agenten in uniform, maar die kwamen voor de gezelligheid

Wethouder Marjolein Moorman (r): 'Ik ben al heel lang fan van deze mannen.' Met econoom Heleen Mees, host van de bijeenkomstBeeld Hans van der Beek
WOW-directeur Sandra Chedi en galeriehouder Rob ­Malasch, onafscheidelijk feestkoppel, met GVB-­directeur Alexandra van HuffelenBeeld Hans van der Beek
Ooit ingewikkelde jongeren, geïnspireerd door Bensellam op de rit: WOW-gastheer Bilal Ziani en beveiliger Ali BoulfirassBeeld Hans van der Beek
Cultureel adviseur Ilias Zian: 'De jongens van Saïd beveiligen ook de Marokkaanse boot tijdens de Gay Pride.' Met Piet Boogert (Lloyd Hotel) en zelfstandige Anne-Mariken RaukemaBeeld Hans van der Beek
Wijkagent Andrea Prins: 'Wie met jongeren en diversiteit werkt, krijgt te maken met Saïd en Lody.' Met wijkagent Özlem Bugday en brandweermannen Zouhair Jbyeh en El Mostapha NazihBeeld Hans van der Beek

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.