door Febee in Wetenschap  ·  291 Reacties

  • 6
  • 1096x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

@249 "Het was een gedachte-experiment gebaseerd op praktijksituaties waar jij klaarblijkelijk niet in mee wil gaan en je ogen voor sluit."

Ik ga er juist wel in mee, maar blijkbaar trek ik een andere conclusie dan jij.

"Er is totaal geen noodzaak om onze aangemeten rol als absoluut te zien door het te gaan monopoliseren."

Het gaat niet om monopoliseren maar om het feit dat vakmensen bijna altijd de besten zijn als het op hun vak aankomt. Als je een stenen huis wilt bouwen ga je naar een aannemer die veel kennis en ervaring heeft op het gebied van houten huizen. Tenminste, dat zou ik doen, maar jij gaat waarschijnlijk net zo makkelijk naar de bakker die nog nooit iets anders gebouwd heeft als een kippenhok.

"Eerder noemde jij al dat je buiten je beroepsrol jezelf eigenlijk niet meer dan dat ziet."

Die zin, daar kan ik geen chocola van maken. Wat heb ik precies gezegd?

"Je agiteert alleen op angst van buitenaf, conservatief denken."

Wie agiteer ik precies?

"Iemand die claimt de evolutie en de natuur te begrijpen en de menselijke rol daarin ziet moet dat toch kunnen inzien. "

Heb je het over mij? Ik heb dat soort claims gemaakt? Mijn vakgebied is niet de evolutiebiologie of de gehele natuur, en claims op 'alles begrijpen' doe ik sowieso niet. Ik weet er wel meer van dan de eerste de beste leek (hoewel er vast wel leken zijn die meer dan ik weten op die topics). Op mijn vakgebied ben ik echter nog nooit een leek tegengekomen die meer van het onderwerp weet dan ik. Als je dus iets wilt weten over mijn vakgebied, dan doe je er goed aan naar mij te komen en niet naar de bakker.

0
251 Attercopus

@248 : Wil je het weer hebben in piepkleine hapklare brokken, lancaster?

Efficiënte en effectiviteit "zijn" nuttig "voor de" wetenschap.
Of efficiëntie en effectiviteit geven de wetenschap nut.

"Nee, geen van alle, Het enige nut van pure wetenschap is het plezier van de ontdekker, het plezier van het weten."

Trashtalker......Van praktische situaties ja, situaties met een doel ja. Alles wat een doel heeft is nuttig, kan je ook wel zeggen.

"En ja, wetenschap gaat juist wèl over verklaren. Verklaren van waarnemingen in termen van andere waarnemingen, bekende zaken en/of theorieën. Dat dat ook een keer ophoudt en je uitkomt op geconstateerde feiten die nu eenmaal zo blijken te zijn doet daar niets aan af."

Effectief en efficiënt waarnemen ja. Je kan niet iets verklaren waarvan je niet weet of het te verklaren is.

Ga jezelf maar weer opnieuw uitvinden, zal je zien of je wat aan die verklaringen hebt of liever efficiënter en effectiever wil zijn.

3
252 Tafka Mike

@252 Nee, geen hapklare brokken. Begrijpelijke,taal, dat zou wel aardig zijn.
Maar daartoe ben je blijkbaar niet in staat.

"Of efficiëntie en effectiviteit geven de wetenschap nut."
Nee.
Net zo min als een mengsel is van symmetrie en goniometrie,

2
253 LanCaster

@252 Als u gelijk heeft, en wetenschap doelgericht was, waarom zijn er dan ook 'toegepaste wetenschappen'? Ik heb altijd begrepen dat er enerzijds theoretici zijn, die zich onafhankelijk van praktisch nut of doel bezighouden met het verklaren van verschijnselen, en daarnaast de praktijkgerichte types die nuttige toepassingen zoeken bij de verklaringen en theorie.

Enne - ik kan wel degelijk proberen iets te verklaren waarvan ik vooraf niet weet of dat gaat lukken. Dat lijkt mij nu een klassieke wetenschappelijke activiteit.

0
254 Smiling

@253 : Ach, je weet niet eens wat ik met symmetrie en goniometrie bedoelde. Dus je praat maar de twee woorden uit die ik tegen jou gezegd heb zonder daar iets van te begrijpen of te willen begrijpen. Wellicht ga je het binnenkort wel beter begrijpen want bij Cern schijnen ze een deeltje gevonden te hebben wat totaal niet klopt met het standaard model.

https://www.theguardian.com/science/2018/oct/31/has-new-ghost-subatomic-particle-manifested-at-large-hadron-collider

3
255 Tafka Mike

@255 "Ach, je weet niet eens wat ik met symmetrie en goniometrie bedoelde."

Jij wel? question

"want bij Cern schijnen ze een deeltje gevonden te hebben wat totaal niet klopt met het standaard model. "
En dàt deeltje is dan een mengsel is van symmetrie en goniometrie? question question

1
256 LanCaster

@255 Je discussieert met een trol. Als je er lol in hebt is dat prima, maar ik wilde het je uit eigen ervaring even meegeven. Ik ga er weer tussenuit question

1
257 Mac Benac

@257 Ons hamburgertje denkt óók dat "energie is een mengsel is van symmetrie en goniometrie" een waardevolle natuurkundige stelling is? question question

1
258 LanCaster

@255 Het bewijs duurde minder dan één minuut question

1
259 Mac Benac

@259 " Ik ga er weer tussenuit"

Promises, promises...

1
260 LanCaster

@254 "Ik heb altijd begrepen dat er enerzijds theoretici zijn, die zich onafhankelijk van praktisch nut of doel bezighouden met het verklaren van verschijnselen, en daarnaast de praktijkgerichte types die nuttige toepassingen zoeken bij de verklaringen en theorie."

Meestal is het niet zo zwart-wit, en er spelen meer dan twee assen een rol. Je hebt een gradient van fundamentele (gericht op kennis) naar toegepaste wetenschappen (gericht op het oplossen van problemen), en van theoretisch (achter de PC of het schoolbord) naar experimenteel (in het lab of in het veld). In het beste geval hebben die allemaal een wisselwerking met elkaar. Een theorie zonder bijpassende experimenten, en zonder (potentiele) toepassingen, is nogal triest.

0
261 Attercopus

@261 Ik zie niets triests aan een mooie, verhelderende theorie zonder enige toepassing.

Eventuele toekomstige toepassingen zijn natuurlijk niet uit te sluiten en mooi meegenomen, maar...

1
262 LanCaster

@261 Ik maakte het inderdaad, en met opzet, wat meer zwart-wit dan noodzakelijk. Het ging me er vooral om dat er fundamentele (dank, dat woord zocht ik) wetenschap is waar 'efficiënt en effectief' geen voorwaarden zijn.

0
263 Smiling

@262 als iets daadwerkelijk verhelderend is dan zijn er ook toepassingen. Misschien niet meteen, maar wel na een tijdje. Niet dat theorievorming zich moet richten op toepassingen, maar een theorie die niet tot toepassingen leidt vind ik altijd een beetje zielig. Overigens vind ik experimenten zonder theorie ook vaak een beetje zielig (en regelmatig zelfs compleet zinloos). Maar goed, het is altijd gevaarlijk om generaliserend over DE wetenschap en ALLE theorie te spreken. Op alles zullen wel goede uitzonderingen zijn.

@263 ik denk dat efficiëntie en effectiviteit wel degelijk voorwaarden zijn voor een goede theorie. Maar niet de efficiëntie en effectiviteit voor eventuele toepassingen. Een theorie is efficiënt als hij met weinig (en simpele) aannames heel veel verklaard (de ET is veel efficiënter dan creationisme). Een theorie is effectief als hij zaken afdoende verklaard zonder teveel losse eindjes (de huidige ideeen rondom zwaartekracht in de astronomie zijn niet zo effectief omdat ze aannames moeten maken over donkere energie/materie waarvan we niet weten wat het zou moeten voorstellen).

0
264 Attercopus

@264 Ik geloof dat u beter formuleert wat ik bedoel dan ik zelf.

Dat wetenschappers streven naar een theorie die in zichzelf effectief en efficiënt is lijkt me logisch. Een niet-effectieve theorie verklaart niet zoveel.

Ik had echter de indruk dat TM - op wie ik in eerste instantie reageerde - efficiency en effectiviteit in praktische zin bedoelde. (Nou moet ik zeggen dat het bij hem altijd een beetje raden is, maar dit dacht ik er toch echt min of meer duidelijk uit op te maken.)

0
265 Smiling

@264 "maar een theorie die niet tot toepassingen leidt vind ik altijd een beetje zielig"
Daarover verschillen we dan van mening.

"Overigens vind ik experimenten zonder theorie ook vaak een beetje zielig"
Dat is zeker waar, al zullen enkele van dat soort experimenten in het verleden ook wel eens tot nieuwe ontdekkingen hebben geleid.

1
266 LanCaster

@265 "Nou moet ik zeggen dat het bij hem altijd een beetje raden is ..."

Ik denk dat dat de kern van het probleem is question.

"Daarover verschillen we dan van mening."

Je zult het van geval tot geval moeten bekijken denk ik, maar een heldere verklaring van bepaalde zaken leidt al snel tot bepaalde toepassingen.

"al zullen enkele van dat soort experimenten in het verleden ook wel eens tot nieuwe ontdekkingen hebben geleid."

Ook dat is een kwestie van geval tot geval bekijken. Als er geen theorie of hypothese is moet je vooral eerst heel goed en met open blik kijken. Ik zie helaas op mijn vakgeboed teveel experimenteel werk dat gewoon de prullenbak in kan omdat er geen idee achter zit (we zijn dat stadium van gewoon maar eens kijken allang voorbij).

0
267 Attercopus

@267 Een mooie en heldere verklaring van de versnelde expansie van het heelal zou ik niet zielig noemen en toepassingen zie ik zo snel nog niet.

Maar je weet inderdaad maar nooit. Zoals Faraday gezegd schijnt te hebben over toepasbaarheid van elektriciteit: "One day,sir, you may tax it".

1
268 LanCaster

@266 Ja penicilline is ook per ongeluk ontdekt doordat petrischaaltjes beschimmelt werden.

0
269 Reagurius

@269 Ik dacht ook aan de toevallige ontdekking van het verband tussen elektriciteit en magnetisme, maar dat zijn toevallige ontdekkingen, niet het resultaat van een welbewust experiment zonder achterliggende theorie.

1
270 LanCaster

@270 Jij bedoeld fundamenteel onderzoek wat niet gericht is op toepassingen?

0
271 Reagurius

@271 Nee, experimenten zonder theorie, zoals Attercopus in @264 beschrijft.

Ik vermoed dat die in het verleden wel gedaan zijn. En dat er een doodenkele keer wel eens iets uitgekomen zou kunnen zijn.

1
272 LanCaster

@268 "Een mooie en heldere verklaring van de versnelde expansie van het heelal zou ik niet zielig noemen en toepassingen zie ik zo snel nog niet. "

Dat is omdat die verklaring er nog niet is question.

@272 Vroeger was dat meer de norm, in ieder geval in de biologie: vooral beschrijven wat je ziet. Nu is de biologie ook een veld dat achterloopt qua theorievorming ...

0
273 Attercopus

@273 Maar ook als die verklaring er wel komt is het maar afwachten of er een toepassing voor is.
Misschien een nieuw energiedrankje, nu met 'dark energy'? question

Ik denk dat als je gaat terugzoeken ook in de natuurkunde wel voorbeelden te vinden zijn.
Kathodestralen, bijvoorbeeld. Waarom zou je een glazen buis vacuüm pompen en er elektrodes in aanbrengen die je onder hoge spanning zet? Waarschijnlijk gewoon, om te kijken of er wat gebeurt.

Maar goed, dit is even uit m'n hoofd, het kan dus een slecht voorbeeld zijn.

1
274 LanCaster

Energiedrankje met dark energy, dan ga je zelf steeds verder uitdijen.

0
275 Reagurius

@275 Dan neem ik er toch een hapje dark matter bij?

1
276 LanCaster

@276 Ja dat moet je dan wel precies in balans houden met elkaar.

0
277 Reagurius

@274 "Maar ook als die verklaring er wel komt is het maar afwachten of er een toepassing voor is."

Zeker, maar ik sluit het niet uit.

"Misschien een nieuw energiedrankje, nu met 'dark energy'?"

Er zijn vast gekkere dingen gebeurd question

"Ik denk dat als je gaat terugzoeken ook in de natuurkunde wel voorbeelden te vinden zijn.
Kathodestralen, bijvoorbeeld. Waarom zou je een glazen buis vacuüm pompen en er elektrodes in aanbrengen die je onder hoge spanning zet? Waarschijnlijk gewoon, om te kijken of er wat gebeurt."

Daar is dus wel degelijk toepassing voor, dus waar is het dan precies een voorbeeld van?

0
278 Attercopus

@278 "waar is het dan precies een voorbeeld van?"

Van een experiment zonder theorie, zoals je in @264 noemde.

Het drankje heb ik ondertussen door een octrooi beschermd. Nu nog even kijken waar ik het voordeligst dark energy kan betrekken.

1
279 LanCaster

@278 Toen dat ontwikkeld werd was er misschien nog geen toepassing voor.
Misschien was er nog geen vermoeden van het effect dat het zou hebben.

0
280 Reagurius

@278 "Er zijn vast gekkere dingen gebeurd"

Radioactieve tandpasta, om maar een voorbeeld te noemen question

0
281 LanCaster

@279 Weet je al wat dat is dan? Dan ben je wel de eerste.

0
282 Reagurius

@282 Hoef ík toch niet te weten? Als ik het maar ergens kan bestellen.

1
283 LanCaster

@281 Of benzine met lood erin, ook zo`n lekkere.

0
284 Reagurius

@283 Als nog niemand weet wat het is wens ik je veel succes met bestellen.

0
285 Reagurius

@279 Ah, daar heb ik genoeg voorbeelden van uit de biologie (van het type "heeft A effect op B?"). Ik dacht meer aan voorbeelden van goede, goed geintegreerde, theorie zonder toepassingen.

0
286 Attercopus

@286 Is er een toepassing voor de Big Bang theorie? Ik kan zo snel niets verzinnen.

1
287 LanCaster

@285 Dank je. En mocht je een adresje weten...

1
288 LanCaster

@288 Misschien bij aliëns ergens tig miljoen lichtjaar hiervandaan.
@287 Ja om het ontstaan van het heelal te verklaren.

0
289 Reagurius

@287 Misschien kom ik er onder uit door te stellen dat het meer een model is dan een theorie?

0
290 Attercopus

@290 Ik zal er m'n gedachten nog eens over laten gaan. Deels is het natuurlijk een beschrijving van wat we waar (menen te) nemen, maar de achtergrondstraling was toch wel een voorspelling die prima uitkwam - ook bij toeval ontdekt, overigens.

1
291 LanCaster

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Sarcoff
Mensen die aanstoot nemen aan ‘woke’, zijn de echte sneeuwvlokjes - Joop - BNNVARA

@61 Psychotische narcisten die overdreven veel aandacht eisen en helaas ook krijgen, word er geen aandacht aan geschonken bloed het snel dood, h...

1 uur geleden geplaatst door Sarcoff

eh
Mensen die aanstoot nemen aan ‘woke’, zijn de echte sneeuwvlokjes - Joop - BNNVARA

#62Ik had iets overgeslagen, religie zou je kunnen zien als een vorm van waanzin.Dan ga ik iets te snel, want er zijn ook mensen die er baat...

2 uur geleden geplaatst door eh

eh
Mensen die aanstoot nemen aan ‘woke’, zijn de echte sneeuwvlokjes - Joop - BNNVARA

Gekken met goede bedoelingen, daar moet je volgens mij uit de buurt van blijven.Één van de opvallende veranderingen de laatste tijd is dat...

2 uur geleden geplaatst door eh

Graaier1000
Muziekdraadje

@2912 Nighthawk,Mijn oprechte deelneming 😔https://youtu.be/BKiwbpRvh84?si=h5SzZXTCraZJxhie...

2 uur geleden geplaatst door Graaier1000

wildersfan
Mensen die aanstoot nemen aan ‘woke’, zijn de echte sneeuwvlokjes - Joop - BNNVARA

@60 Narcisten dus. Zou best kunnen....

2 uur geleden geplaatst door wildersfan

Sarcoff
Mensen die aanstoot nemen aan ‘woke’, zijn de echte sneeuwvlokjes - Joop - BNNVARA

Volgens mij zijn woke/deugmensen alleen begaan met het lot van zichzelf, en willen ze continu de aandacht op zichzelf richten en daarmee de aand...

2 uur geleden geplaatst door Sarcoff

Graaier1000
Muziekdraadje

Tommy Boyd & Boyce Hart - I Wonder What She's Doing Tonighthttps://youtu.be/lFT0Xd_Eec0?si=bEqwfiBd21NLgE56...

2 uur geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
'Rutte wil wil deel soevereiniteit opgeven voor EU-kapitaalmarkt'

Wat ook goed zou zijn is dat Rutte een toontje lager gaat zingen. Hij is alweer bijna een jaar over zijn graf heen aan het regeren. De laatste v...

2 uur geleden geplaatst door Graaier1000

DikkeTor
Mensen die aanstoot nemen aan ‘woke’, zijn de echte sneeuwvlokjes - Joop - BNNVARA

@51 Het woord Woke komt van Sylvana XD https://www.youtube.com/watch?v=m2zZMg7SNWA&pp=ygUTd29rZSBkZWJhdGUgU3lsdmFuYQ%3D%3D...

2 uur geleden geplaatst door DikkeTor

wildersfan
Poetin

Ik denk dat Rutte zich vergist in wie Poetin is....

2 uur geleden geplaatst door wildersfan

NK. App
Old Desi PornAv4 USimilaires PornDvd PornográficoHot Teen PornSax Ki VideoXnxx VidevoAva Addams VideoMarathi Wife Sex VideoBig Tit StraponsBdsm StoryMaria Bello NudeSexual Education NudeJellybean Brain PornTelugu Sex AmmayiluGayboyXxx Sex WebsiteSelena Green.vargasPorngames FreeSexes ExtremeWomen No ClothesAsmr RoleplayWwe Diva NudePoren HopX T U BMyanmar SexmoviesOneshot PornRuth_lee PornKrystalafitAnnisa KateXxx HotyEvastraussMissy Rothstein NudeEarly Morning Sex VideosHuma Quereshi HotIndian Chubby SexRed Lip BjAnimefacesittingInteresting Porn VideosReddit Straight Girls Playingسكس تيكتوكPornos MediasMelhor Site De Acompanhantes69 With MomFatal MondelBeeg Full HdBellesafilms ComEmjay RinaudoXxx Hinde ComGirls In Tight LeggingsPorn Xvideos HindiSaneelone XxxBrazzers Porn VodeoXx MouviesDenise Austin In The NudeSilicone PussyRakul Preet Singh Porn VideosSunny Leone BfHindi Anal PornAlison Tyler BrazzersHot Asian Big TitsChatavenuSexs GifiFirst Time MasturbatersFutanari HentaElsa Jean Double PenetrationNude Big Titty WomenPorn Cartoon AnimeBindas KavyaPretty PeachesMidevil PornAdult TheaterBrezzs PornTripura Porn VideosKolkata Bengali SexCouple AnalJapanes Wife Cheat PornSara Jay Lil DPantyhose BondageDesi Sex Video DehatiXev And Leia Fuck A FanXxx Video Hindi GirlAnti XvideoOralsexvideoSex In Cinema Hall VideoItalain PussyBrianna Bell OnlyfansPorner HLes Plus Belle Femme NusAvocado ThottieBbw X VideoDestiny Mira PornThe Teacher XxxBelle DelphinScream Jill RobertsSophie Dee SexXxx Video KIndian Outdoor Sex ComNikki DelanoRoundassMr DeepdakeBrazzer Full FreeBaby XvideoHamster LiveAmber-ajamiMasturbating BathroomIntense Porn VideosFat NudesAngela BratzPov ThroatpiePorn Hd FreeStoyaSexually Video.comHd Porn VidiiNude Full MovieWww SuhagratAmateur Blow BangTelugu Village SexIndian Sucking VideosIndian Force XxxMum Xxx ComPeliculas De Pornos GratisJacquie Et MichzlHq EroKayley GunnerWare Wolf PornHindi Girl XnxxXxx Page 2Porn Hd 4k VideoPolice Wale Ke Sath SexJapan Sexy Video BfForumphiliaPerfectgirls NetScattubePornografic GamesSex Celebrity ComKagny Lynn CarterBeeg Indian HindiCelebrity Xxx MoviesIndian Pornstar ActressVivastreet EscourtNatasha NiceZav GirlEzra Miller NakedBrezzar MomViolet Myers LeakMegmariiee LeaksRina IshiraBestblowjob PornFox Hq