RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Wegblokkades aangekondigd om betogers Zwarte Piet tegen te houden

Bussen met demonstranten tegen Zwarte Piet werden vorig jaar door Friese tegendemonstranten tegengehouden op de A7 bij Joure. Beeld © ANP

Nu actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft aangekondigd om in 18 gemeenten te willen gaan demonstreren tegen Zwarte Piet, komen er veel reacties los.

De landelijke intocht in Zaanstad staat niet op de lijst van de actiegroep. Wel organiseert KOZP demonstraties in onder meer Den Helder, Eindhoven, Dokkum, Rotterdam en Groningen.

Harde taal

Een groep boze inwoners van Den Helder heeft een oproep gedaan om de toegangswegen naar de stad te blokkeren op de dag van de intocht op 17 november, in een poging KOZP-actievoerders tegen te houden.

Volgens het Noord-Hollands Dagblad hebben ruim 300 actievoerders zich verzameld onder de naam 'Warm Onthaal Kick Out Zwarte Piet Den Helder'. Uit appgroepen waar de krant over schrijft, maken de deelnemers grappen over mogelijk geweld dat ze erbij willen gebruiken. "Is het misschien een optie om die bus gewoon in brand te steken. Met die gasten er gewoon in?", schrijft er iemand.

Taakstraffen
Lees ook:
Taakstraffen voor meeste snelwegblokkeerders, voorwaardelijke celstraf Jenny Douwes

'Dat verdienen ze'

"Laten we Actiegroep KOZP een warm Helders onthaal geven want dat verdienen ze", schrijft de groep op Facebook. "Nodig ook je vrienden uit om KOZP persoonlijk te bedanken voor hun komst naar het mooie Den Helder."

In Eindhoven willen leden van de Facebookpagina Eindhoven Hooligans een demonstratie organiseren als tegenreactie op het protest van KOZP, meldde omroep Brabant gisteren.  "De kinderen zijn er de dupe van. Als we de kinderen willen helpen, moeten we dat voorkomen."

Rechtszaak snelwegblokkade

Gisteren werd er uitspraak gedaan in de rechtszaak rond de snelwegblokkade van een groep Friezen, vorig jaar. Zij blokkeerden de A7 tijdens de sinterklaasintocht om KOZP tegen te houden.

Het grootste deel van de 'blokkeer-Friezen' kreeg een taakstraf van 120 uur opgelegd van de rechtbank in Leeuwarden. Tegen die een grotere coördinerende rol hebben gespeeld, sprak de rechtbank een vonnis voor 180 uur taakstraf uit.

Jenny Douwes, boegbeeld van de groep Friezen, is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en één maand voorwaardelijke celstraf. De rechtbank achtte bewezen dat ze heeft opgeruid tot de blokkade.

Advocaat Jenny Douwes over uitspraak

01:33
"We zijn verbaasd."

Om de groep te ondersteunen in de hoger beroepszaak, is er door crowdfunding 43.000 euro opgehaald.