Stukadoors op weg naar een klus in Amsterdam
NOS Nieuws

Tekort aan bouwvakkers: 'Jongeren willen geen vieze handen meer krijgen'

"Het is echt chaos in de bouw. Het is veel te druk." Dat constateert een stukadoor die werkt aan een nieuwbouwproject in Amsterdam-West. Hij herkent zich dan ook in de analyse die de NOS heeft gemaakt waaruit blijkt dat vooral in de regio Amsterdam een schreeuwend tekort aan goede bouwvakkers is. "We komen personeel tekort", zegt hij.

De stukadoor is zeker niet de enige die de krapte op de arbeidsmarkt bevestigt. "Ik zou zo drie of vijf mensen kunnen plaatsen. Daar hebben wij werk voor. Geen probleem", zegt Sil Muijen uit Breda. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in gevelgroen en daktuinen en werkt ook in de Randstad. "Maar om mensen te krijgen met vakkennis is wel een probleem."

Zijn bedrijf plaatst daarom regelmatig vacatures op Facebook en in kranten, maar veel reacties levert dat niet op. "Ik hoop dat het tijdelijk is, want als het zo doorgaat dan zou ik ook weer aan de schop moeten. Dat zie ik op mijn 55ste niet zo zitten."

Klik op onderstaande kaart om te zien hoe groot de personeelskosten per regio en per beroepsgroep zijn:

Volgens Muijen hebben jongeren tegenwoordig een duidelijk toekomstbeeld: heel snel en heel veel geld verdienen. Bouwvakker staat daarom niet bovenaan het lijstje van favoriete beroepen, denkt hij. "Want dan moeten ze hard werken om een paar centen te verdienen."

Een elektricien uit Leiden zegt dat er altijd al een tekort aan goed personeel is in de bouw, "maar dit keer is het nog nijpender". De economische crisis speelt daarbij zeker een rol, vindt hij. "Goede vakmensen zijn wat anders gaan doen, die hebben het waarschijnlijk nu zo goed dat ze niet meer terugkeren."

Bouwvakkers vertellen in onderstaande video hoe het komt dat er een personeelstekort is:

Stressen in de bouw: 'We komen personeel tekort'

Ook de eerder genoemde stukadoor herkent zich daarin. "De meeste ouderen hebben zich tijdens de crisis laten omscholen. Dus nu kom je skills te kort. En de jongeren willen het niet meer doen."

Een uitvoerder van een bedrijf in geveltechniek uit Made merkt ook dat er nog maar weinig jongeren de bouw in willen. "De jeugd van tegenwoordig wil geen vieze handen meer krijgen", zegt hij. "Daarnaast stellen ouders hoge eisen aan hun kinderen. Ik denk dat daar een deel van het probleem zit."

Je komt ergens als het lelijk is en je gaat weer weg als het prachtig is.

Stukadoor

Volgens hem moet de interesse in het vak terugkomen. "Vroeger had je de lts, waar leerlingen het vak echt leerden", blikt hij terug. De uitvoerder spoort jongeren dan ook aan om voor bouw te kiezen, want de banen liggen voor het oprapen. "Elke leerling die wil werken en het kan, willen we houden. Die hebben we nodig voor de toekomst."

En het is dankbaar werk. "Wij plaatsen kozijnen en deuren, de puntjes op de i. Onze mensen gaan met een smile naar buiten. En ook de bewoners zijn blij, daar doen we het voor."

De stukadoor sluit zich daarbij aan. "Het is mooi werk. Je komt ergens als het lelijk is en je gaat weer weg als het prachtig is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl