Ontketende Memphis haalt gram en is klaar voor Oranje

Reacties

Olympique Lyon heeft zaterdag goede zaken gedaan. De nummer vier van de Ligue 1 won op bezoek bij Guingamp met 2-4, waarbij er een hoofdrol was weggelegd voor Memphis Depay. De ontketende Nederlander leverde twee assists en nam twee doelpunten voor zijn rekening.

Guingamp
Guingamp
2 - 4
Olympique Lyonnais

In de voorbije week klonk de nodige kritiek door op Memphis. Nadat hij openlijk zijn ergernis uitsprak over zijn reserverol bij Les Gones, zette trainer Bruno Genesio hem in de kleedkamer op zijn plek. Vervolgens maakte Memphis een zwakke beurt in de Champions League-wedstrijd tegen 1899 Hoffenheim, waarna de Franse krant L'Équipe hem beoordeelde met een 3.

Zaterdagavond haalde Memphis echter zijn gram in het Stade Municipal de Roudourou van Guingamp. Het duurde echter wel tot de tweede helft voordat de aanvaller zijn stempel drukte op de wedstrijd. Hekkensluiter Guingamp mocht het spel maken en nam na twintig minuten zelfs de leiding.

De eerste serieuze kans was meteen raak: Marcus Thuram kopte knap binnen na een voorzet van links van Pedro Rebocho. De zoon van oud-verdediger Lilian Thuram maakte daarmee zijn zevende doelpunt in de Ligue 1, evenveel als zijn vader ooit deed in de jaren negentig. Echt in de problemen kwam Guingamp niet na de 1-0, behoudens een schot van Houssem Aouar dat net naast ging.

Nieuw elan na rust
Na rust toonde Lyon zich een heel stuk sterker. De ploeg maakte na een kwartier gelijk via Aouar, die op aangeven van Memphis met binnenkant voet de hoek vond. Daarmee kwam de geest terug in de wedstrijd, want vijf minuten later was het weer raak. Ditmaal waren de rollen omgedraaid en was Aouar de aangever. Memphis drukte fraai af in de verre hoek en liet Karl-Johan Johnsson kansloos: 1-2.

De assist en het doelpunt bezorgden de aanvaller vleugels. Eerst joeg hij van dik dertig meter op schitterende wijze een vrije trap in de kruising (1-3) en later, nadat Thuram tussendoor vanaf elf meter voor 2-3 had gezorgd, was Memphis voor de vierde keer betrokken bij een treffer van Lyon. Uit zijn voorzet vanaf links tikte Maxwel Cornet zonder veel moeite binnen voor de 2-4.

Memphis is dit kalenderjaar bij 29 doelpunten betrokken geweest door te scoren of een assist te leveren, meer dan enig andere speler in de Ligue 1. De aanvaller zal zich met vertrouwen melden bij Oranje, dat het over zes dagen in de Nations League opneemt tegen Frankrijk.