Politiek

Frankrijk: stijging antisemitische ‘incidenten’ van maarliefst 69%, eerste 9 maanden 2018

09-11-2018 21:54

In de eerste negen maanden van 2018 is het aantal antisemitische ‘incidenten’ in Frankrijk met maarliefst 69% gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat meldt de Franse premier Édouard Philippe op zijn Facebook-pagina.

Volgens Philippe is Frankrijk ‘nog lang niet klaar’ wat betreft het terugdringen van jodenhaat:

“We zijn nog lang niet klaar met het anti-semitisme. Ik heb zojuist de laatste cijfers gehoord over het aantal anti-semitische incidenten in ons land. De cijfers zijn meedogenloos. Nadat het aantal anti-semitische incidenten twee jaar op rij daalde is het nu gestegen naar meer dan 69 procent in de eerste negen maanden van dit jaar.”

Ongeveer 1 procent van de Fransen is van joodse afkomst maar in 2017 werd 40 procent van de Franse Joden slachtoffer van een hate crime, zo meldt France 24.

Om de strijd tegen anti-semitisme, xenofobie en racisme op te voeren zal er op Franse scholen meer aandacht komen voor anti-semitisme. Zo zullen docenten worden getraind om beter om te gaan met het steeds vaker voorkomende anti-semitisme in hun klassen.

Ook wil de Franse regering hard gaan optreden tegen ‘online hate speech’, vooral op social media. Vanzelfsprekend zal dit ten vooral ten koste van de vrijheid van meningsuiting zijn. Dit is in lijn met de wensen van de EU en in Duitsland inmiddels al enige tijd staande praktijk.

Overigens wijst men in Duitsland, waar vrijdag de Kristallnacht werd herdacht, voor de schuld van het groeiende anti-semitisme vooral naar ‘extreem-rechts’ en ‘neo-nazi’s’ en natuurlijk de rechts-realistische partij AfD.

In Frankrijk echter wordt al enige tijd uitgesproken dat het stijgende aantal anti-semitische incidenten mede wordt veroorzaakt door de radicale islam en islamisme.