Een week lang leven zonder suiker, wie durft dat aan?
Op 19 november gaat de Nationale Suiker Challenge van start. Ruim 20.000 mensen gaan een week lang eten en drinken zonder toegevoegde suikers.
De Nationale Suiker Challenge is een actie van het Diabetes Fonds om de explosieve groei van het aantal mensen met diabetes type 2 tegen te gaan. ,,Op dit moment hebben zich zo’n 20.000 mensen aangemeld, maar je kunt je nog inschrijven tot 18 november’’, zegt woordvoerder Tatiana Peijnenburg.
Mensen die zich hebben aangemeld krijgen een magazine toegestuurd met recepten en tips om de week door te komen zonder toegevoegde suikers. Het is belangrijk om op verborgen suikers te letten. Het zijn vaak de kant-en-klare producten die veel suiker bevatten, zoals tomatensoep uit blik, muesli of pindasaus.
Verder is het handig als je verpakkingen en etiketten kunt lezen, volgens het Diabetes Fonds. Zo betekent suikerarm dat er per 100 gram nog steeds 5 gram suiker in een product kan zitten. Suikervrij is ook niet geheel suikervrij, maar garandeert dat het product niet meer dan 0,5 gram suiker per 100 gram bevat.
De cijfers
Op dit moment hebben meer dan een miljoen mensen in Nederland diabetes type 2, en daar komen wekelijks zo'n duizend mensen bij volgens het Diabetes Fonds. ,,Gemiddeld krijgen mensen zo’n 1,5 tot 2 keer zoveel suiker binnen dan goed voor ze is. Vaak zonder dat we het in de gaten hebben, door toegevoegde suikers in producten’’, aldus Hanneke Dessing, algemeen directeur van het Diabetes Fonds.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
-
PREMIUM
Alles duurder? Eten in dit restaurant wordt juist goedkoper: ‘Het is een risicootje’
In deze dure tijden nam eigenaar Frank Streefland (38) van De Nieuwe Polderkeuken een gewaagde beslissing: de prijs van een driegangenmenu in zijn fine dining-restaurant ging van 62 naar 49,50 euro. ,,Het is een risicootje, maar ik moet wat teruggeven aan de gast.”Stolwijk -
PREMIUMInterview
Insecten als voedsel: hoe leren we lief te zijn voor de meelworm?
Het insect is dichter bij je bord dan je denkt. Dat stelt onderzoeker Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit. Als diervoer vinden vliegenlarven en meelwormen hun weg naar de magen van vissen, varkens en kippen. En ook als humaan voedsel zijn zespotigen toegelaten. Nieuwe uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat in gevangenschap gekweekte krekels een fijn leven hebben? -
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.” -
Culinair festival gaat plots niet door: organisatie wacht acht maanden tevergeefs op vergunning
Het culinaire festival Haagse Wereld Hapjes gaat opeens niet door. Organisator Lisette Ernens wacht al acht maanden vergeefs op een vergunning voor het pinksterevenement. En nu is het te laat: ,,Zo is het echt niet leuk meer.”Den Haag
-
PREMIUMVoor jou getest
Van dit merk heb je vast nog nooit gehoord, maar zij maken de lekkerste kant-en-klaarpannenkoeken
-
-
-
Half miljoen Nederlanders met voedselallergie, maar helft restaurants gaat de fout in met informatie
Nederlanders met een allergie moeten in restaurants goed uitkijken wat ze bestellen. Meer dan de helft van de restaurants informeert klanten onvoldoende over allergenen die hun voedsel bevat. Op menukaarten is allergenen-informatie niet altijd te vinden, ook is informatie over allergieën niet altijd goed vastgelegd, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). -
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater.
-
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Utrecht -
PREMIUM
Regen hindert oogst van suikerbieten: ‘De grond is net een spons, er kan eigenlijk geen water meer bij’
De aanhoudende regen speelt de suikerbietenoogst parten. Boeren werken met man en macht om de suikerfabrieken draaiende te houden. ,,Het moet eigenlijk één à twee weken droog zijn.’’Dinteloord -
-
PREMIUM147
Is cola zero of light beter? ‘Je lichaam denkt dat je suiker binnen krijgt en geeft wel insuline af’