Hagelslag, ook lekker in tomatensoep of op blauwe kaas
Wat is er lekkerder dan een boterham belegd met een dikke laag boter en hagelslag? Het is voor veel Nederlanders het favoriete ontbijt. Maar met hagelslag kun je zoveel meer dan alleen brood of beschuit versieren. Brownies, flammkuchen, tomatensoep of zelfs een bloemkoolrisotto zijn volgens Jennifer Foster en Lianne Koster prima te combineren met het strooisel. De twee schreven een boek vol met hagelslagrecepten. Het Hagelslag Boek is vanaf vandaag te koop.
,,De meeste Nederlanders kunnen zich niet indenken dat er ooit een tijd is geweest waarin hagelslag niet bestond. Wie precies de uitvinder is, is onbekend maar ouder dan honderd jaar is het strooisel niet. Na het maken van het Pindakaas Boek, hadden we de smaak te pakken en vonden Jennifer en ik het niet meer dan logisch dat we ook een receptenboek over hagelslag zouden maken’’, vertelt Lianne Koster. Ze werken samen onder de naam Cookart. Het boek is onderverdeeld in ontbijtrecepten, zoete hapjes, hartige maaltijden, ijs&drinken en internationale gerechten. Maar het eerste recept dat je tegenkomt, is het maken van de hagelslag (in Vlaanderen ook wel muizenstrontjes genoemd) zelf.
Het Pindakaasboek was vorig jaar april het eerste boek van Jennifer en Lianne waarbij ze zich hebben geconcentreerd op één ingrediënt. ,,Deze beperking maakt je creatiever en door experimenteren kom je tot verrassende combinaties. Het Hagelslagboek is de opvolger hierin. Dit project heeft ons in laten zien dat het niet alleen als broodbeleg dient. Combinaties als hagelslag met spek, met gorgonzola of met peperkoek hebben heerlijke en verrassende recepten opgeleverd waardoor je nu de hele dag door hagelslag kunt eten.’’
Spread the Hagel
Lianne: ,,We hebben alles zelf bedacht en uiteraard uitgeprobeerd. Vooral voor de hartige recepten hebben we veel pure hagelslag gebruikt, voor zoete gerechten vaker melk- en witte chocolade. Dat combineert het beste. Het leuke is dat we voor het boek ook alle foto's en de vormgeving zelf hebben gemaakt. En voor het eerst is er ook een Engelse vertaling; Spread the Hagel. Hagelslag is dan wel typisch Nederlands, maar wordt in het buitenland steeds populairder. Dat komt vooral door Lennart de Jong en Robbert Vos die sinds 2016 met hun merk Hagelswag, een woordgrapje uiteraard, hagelslag in het buitenland op de kaart zetten.’’
Het Hagelslag Boek van Jennifer Foster en Lianne Koster, uitgeverij Scriptum. 143 pagina's, 16 euro. ISBN: 9789463191302
Recept marshmallowdip
Ingrediënten (12 hapjes):
- 100 gram pure chocolade
- 12 marshmallows
- Hagelslag naar keuze
Benodigdheden:
- pan
- vuurvaste kom
- bord
Bereidingswijze (15 minuten, wachttijd 60 minuten):
- Smelt de pure chocolade au bain-marie. Doop de marshmallows met één kant in de chocolade en rol ze vervolgens in de hagelslag. Je kunt er nog wat extra hagel overheen strooien om ze meer te bedekken.
- Druk de hagelslag een beetje aan en zet de marshmallows met de marshmallowkant op een bord.
- Zet ze 60 minuten in de koelkast.
Recept bloemkoolrisotto
Ingrediënten (voor 4 porties):
- 1 kleine bloemkool
- Scheutje olijfolie
- 50 gram boter
- Snuf zout
- 250 gram risotto
- 1 liter bouillon
- 150 gram parrano strooikaas
- 1 eetlepel cottage cheese
- 4 eetlepels pure hagelslag
- 40 gram Parmezaanse kaas
- tuinkers
Benodigdheden:
- Keukenmachine
- Kopje
- 2 pannen
Bereidingswijze:
- Maal de bloemkool fijn in een keuken- machine. Haal hier 1 kopje bloemkool uit en zet dit aan de kant.
- Verwarm de olijfolie en 25 gr boter in een pan. Voeg de bloemkool toe en bak een aantal minuten totdat het warm is. Voeg wat zout toe.
- Smelt 25 gr boter in een grote pan. Voeg de rijst toe en blijf goed roeren. Zijn de rijstkorrels wat doorschijnend? Voeg nu per keer 2-3 royale lepels bouillon toe en laat de rijst dit opnemen.
- Herhaal deze stap, totdat de rijst na ongeveer 20-25 minuten gaar is.
- Voeg de warme bloemkoolpuree, parranovlokken en cottage cheese toe en roer goed.
- Meng er als laatste het kopje rauwe bloemkool doorheen.
- Serveer de risotto op een bord, maak met een lepel een holletje in het midden. Vul dit met een eetlepel hagelslag en maak het gerecht af met Parmezaanse kaas en tuinkers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM147
Is cola zero of light beter? ‘Je lichaam denkt dat je suiker binnen krijgt en geeft wel insuline af’
-
DE KWESTIE202
Praat mee: Is suikerbelasting op suikervrije dranken wel eerlijk?
In de Kwestie leggen we elke werkdag een vraag over een actueel thema aan onze lezers voor. Reageer hieronder ook op deze kwestie. -
PREMIUM40
Carnivoren , keto- of raw vegan-dieet: gezond of onverstandig?
Januari is bij uitstek de maand om op dieet te gaan. Gezond eten (en afvallen) staat hoog in de top van goede voornemens. Het carnivorendieet, ketodieet of raw vegan-dieet zijn ongekend populair op TikTok. Deze drie eetpatronen zouden niet alleen helpen bij het afvallen, maar ook je gezondheid een ongekende boost geven. Wat houden deze diëten precies in, en hoe onschuldig zijn ze? -
PREMIUMVoor jou getest84
Deze erwtensoep wint onze test: ‘Eindelijk een lekkere dikke soep die peperig smaakt!’
Nu het eindelijk winter is, gaan we ook weer aan de erwtensoep. Dat mag best uit blik zijn, want de nostalgie en de kou maken rauwe erwten zoet. Drie snert-experts proeven blind acht kant-en-klare soepen uit de supermarkt. Eentje springt er met kop en schouders bovenuit. -
PREMIUMVijf vragen
Verse zalm krijgt Nutri-Score A maar zodra de vis gerookt is, krijgt die een D: hoe zit dit?
Groen is goed, rood is slecht, zo gemakkelijk zou de Nutri-Score, het voedselkeuzelogo op levensmiddelen, moeten zijn. De werkelijkheid is anders. Fabrikanten kunnen de score naar eigen voordeel aanpassen. En dat gebeurt ook. Voedingsdeskundigen spreken zelfs van perverse prikkels bij de score. ,,Straks heb je een mandje vol A’s en B’s, terwijl het de maar de vraag is of het echt gezonde boodschappen zijn.”
-
PREMIUMKeuringsdienst van waarde
Teun van de Keuken: ‘Mijn dochters zeggen: zeur niet zo, je eet zelf dit-of-dat, waar heb je het over’
-
-
-
PREMIUM
Restaurant vraagt gasten voorzichtig te zijn met parfum: ‘Te veel is gewoon te veel’
Een zware parfumwalm in een restaurant, dat is alsof iemand naast je een sigaar zit te roken. Het Amsterdamse restaurant Toscanini vraagt, waarschijnlijk als eerste restaurant in de hoofdstad, vooraf aan gasten of ze het gebruik van parfum subtiel willen houden. Hulde, zeggen fijnproevers.Amsterdam -
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
Zaterdag is het Koningsdag. Dan gaan we weer massaal aan de tompouce. Nu (vaak) bedekt met oranje glazuur, en die straks weer roze of geel is. Maar het gaat niet om de bovenkant, zo blijkt. ,,Het is het bladerdeeg en de gele room waar het om draait.’’
-
PREMIUMInterview
Insecten als voedsel: hoe leren we lief te zijn voor de meelworm?
-
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
De beroemdste paardenworst van Dordrecht en verre omstreken, die van Slagerij Verkerk, maakt een comeback bij Slagerij Gelderblom in winkelcentrum Sterrenburg. De weduwe van slager Aart Verkerk heeft het recept overgedaan aan Jakob Simons (25). ,,Zelfs de kinderen van mijn jongste zoon zweren erbij.’’Dordrecht -
-
PREMIUM8 vragen18
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?