Blokkeer-Friezen horen uitspraak: kantjes eraf lopen bij werkstraf? Dan alsnog de cel in

FOTO ANP

FOTO ANP

Tegen alle blokkeer-Friezen is een kortere of een langere werkstraf geëist. Als ze die vandaag daadwerkelijk krijgen opgelegd, wat staat ze dan te wachten?

Wat gebeurt er nadat iemand veroordeeld wordt tot een werkstraf?

Na de veroordeling door de rechter gaat er een melding naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Het CJIB stuurt de gegevens van de veroordeelde door naar Reclassering Nederland, die op haar beurt de veroordeelde uitnodigt voor een intakegesprek met een ‘medewerker werkstraf’.

Tijdens dit gesprek wordt besproken op welke tijden de veroordeelde in staat is aan de slag te gaan. Er wordt rekening gehouden met schooltijden. Veroordeelden die werk hebben, krijgen te horen dat ze mogelijk vrije dagen moeten opnemen om hun straf te kunnen uitvoeren. In het weekend werken kan, maar de mogelijkheden daarvoor zijn beperkt.

Wie bepaalt wat voor werk er moet worden verricht?

Overleg is mogelijk, maar uiteindelijk is het de reclassering die bepaalt wat voor werk er moet worden uitgevoerd. Als een veroordeelde ‘medische beperkingen heeft’, dan moet daarvan bewijs worden geleverd en wordt er gezocht naar aangepast werk.

Wat voor werk moet er dan worden gedaan?

Er zijn twee opties: de veroordeelde wordt geplaatst in een groepsproject van de reclassering zelf of in een ‘extern project’. De werkstraffen van de reclassering gebeuren samen met andere veroordeelden en staan onder leiding van een werkmeester. Vaak gaat het in dit geval om werk buiten in het groen: snoeien, schoffelen en grasmaaien in een kleurrijk hesje.

Wie aan de slag gaat bij een extern project, doet dit bijvoorbeeld in de spoelkeuken van een ziekenhuis, in een kringloopwinkel of bij Staatsbosbeheer. Het moet in elk geval ‘maatschappelijk zinvol werk’ zijn, bij een organisatie zonder winstoogmerk. Er wordt dan samengewerkt met vrijwilligers of mensen met een vaste baan. De veroordeelde werkt dan onder toezicht van een begeleider van de organisatie zelf. Deze persoon houdt contact over de voortgang met de reclassering.

Wat zijn de voordelen van een werkstraf?

Er worden veel meer werkstraffen opgelegd dan celstraffen. Jaarlijks krijgen in Nederland zo’n 30.000 verdachten een werkstraf. Een werkstraf kost de samenleving minder geld. De veroordeelde hoeft zijn reguliere baan of school niet te onderbreken. En wie een werkstraf heeft uitgevoerd, vervalt volgens onderzoek ook minder snel in crimineel gedrag. Werkstraffers gaan 47 procent minder vaak opnieuw in de fout dan mensen die een korte gevangenisstraf hebben uitgezeten.

Wat gebeurt er als je het werk niet goed uitvoert?

Het is de werkmeester of de begeleider die bijhoudt hoeveel uren de veroordeelde heeft gewerkt en of dit naar behoren gebeurt. Als de veroordeelde niet komt opdagen of er met de pet naar gooit, dan wordt de werkstraf alsnog omgezet in een gevangenisstraf.

Vorig jaar ‘slaagde’ zo’n 25 procent van de verdachten niet voor zijn werkstraf. Een werkstraf van 40 uur staat gelijk aan 20 dagen in de cel. De langst mogelijke werkstraf van 240 uur – zoals geëist tegen drie van de blokkeer-Friezen – kan worden omgezet in 120 dagen ‘vervangende hechtenis’.