door Spraypaint in Binnenland  ·  139 Reacties

  • 21
  • 1552x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

@47 Ik heb al berekeningen gehoord waarbij gesproken wordt over 450 tot 500 miljard.
In de wijk Meijhorst te Nijmegen zijn ze bezig met 132 woningen, gepland 65 000. nu al 80 000 tevens de ene fout na de andere fout in de maatvoering, hele wanden moeten terug naar de fabriek. De planning in tijd is al met meer dan 8 maanden verlaat .

0
101 Watts

Ik hoorde gisteren van iemand die er verstand van heeft dat huizen met vloerverwarming nóg meer kosten moeten maken, want die warmtepompen kunnen hooguit 60 meter (lussen) verwarmen, terwijl het gemaakt is voor 120 meter. Of dat dan ook dubbele kosten worden weet ik eerlijk gezegd niet, maar dat het éxtra gaat kosten weet ik nu wel.
Al met al reden genoeg om niet aan deze waanzin te gaan beginnen.
Laten we (als Nederland zijnde) andere, meer realistische oplossingen bedenken.

0
102 xtremy

@102 "... terwijl het gemaakt is voor 120 meter ..." is dus de vloerverwarming zoals het nu gemaakt is, met cv-ketel. Dát s voor zo'n 120 meter gemaakt. Warmtepomp kan dus maar de helft verwarmen.

0
103 xtremy

Neem daarbij vooral mee
Dat de milieu winst erg klein is, ondertussen zijn we blind voor echte milieu problemen

0
104 Deelname

@78 Probeer het eens met en/en in plaats van of/of en vergeet dan ook eens alle andere mogelijkheden niet.
Vragen naar welke mogelijkheden dat dan zijn, is overbodig...

4
105 Hadjememaar

@101 Zou best wel eens kunnen kloppen, bij mijn globale berekening van 300 miljard ben ik uitgegaan van 60.000 Euro per huis. Daar komen dan natuurlijk ook nog eens andere (gigantische ) kosten bij zoals het upgraden van het electriciteits netwerk. Geen idee wat dat moet gaan kosten, heb ik vanuit de overheid dan (natuurlijk) ook geen berekening van gezien.

@102 Die had ik nog niet gehoord. Toevallig heb ik vorig jaar mijn huis verbouwd , onder andere alle vloeren op de begane grond er uit gesloopt en vloerisolatie en betonvloeren incl. vloerverwarming aan laten brengen. Een warmtepomp was toen voor mij geen optie, mijn CV ketel was net 2 jaar oud.
Als het verhaal dat je hebt gehoord klopt ben ik benieuwd hoe men dat op gaat lossen. Zal men wel komen met een speciale , zwaardere warmtepomp. Die zal dan wel nog veel duurder zijn de normale warmtepomp en nog meer stroom vreten.

0
106 kdekat

@106 "ben ik uitgegaan van 60.000 Euro per huis"

Artikel lezen en concluderen dat het uitgangspunt niet klopt.

"De gemeente voorziet, mede op basis van de proef, dat een gasvrije woning in het nieuwe project 60.000 euro per stuk kost, zegt De Weger. Maar met de lagere energierekening verdient een bewoner slechts 40.000 euro terug, anders gezegd: hier gaapt een gat van 20.000 euro per woning."

7
107 Hadjememaar

@106 Dan heb ik het verkeerd begrepen zeker. Wat kost het gasvrij maken van bestaande woningen gemiddeld per woning
dan wel volgens jou?

0
108 kdekat

@102 : Lussen van 120 meter wil je nu met een cv ketel ook liever niet.
Meer kortere lussen is altijd beter, vooral als er ook gekoeld gaat worden.

Meestal zal het dus wel goed zitten met de vloerverwarming,
maar dat is ook afhankelijk van of de installateur een beetje nadenkt, of er zo goedkoop mogelijk wat inlegt.

2
109 Jackd

@108
Ik heb geen idee. Net als jij doe ik het met de gegevens die aangeleverd worden, alleen wat minder selectief.

3
110 Hadjememaar

Gezien de kosten is het gasvrij maken van NL onmogelijk. Het zou toch crimineel zijn als burgers zich diep in de schulden moeten steken in opdracht van de overheid...!

0
111 Fleur48

@110 Dus jij hebt aangeleverde gegevens tot je beschikking? Mag ik dan ook weten wat die gegevens zijn en van wie die afkomstig zijn? Van mij mag je best vinden dat ik selectief met gegevens om ga maar dat zou ik graag onderbouwd willen zien met feiten.

Jij denkt schijnbaar dat ik tegen vormen van energie ben die niet fossiel zijn maar dat ben ik helemaal niet. Ik ben al bezig met te bekijken hoeveel zonnepanelen ik moet nemen om in mijn eiegen stroombehoefte te voorzien. Ook zou ik best een warmtepomp kunnen aanschaffen (ik heb de verbouwingskosten al gehad) maar ik verdom het om een CV ketel van 3 jaar oud weg te gooien.
Maar voor mij persoonlijk is het allemaal geen groot probleem, sinds de verbouwing van vorig jaar is mijn woning goed geisoleerd en door de ligging en lokatie (aan de kust dus de meeste zonuren van Nederland en een dak op het zuiden gericht) zal ik een relatief hoge opbrenst van zonnepanelen hebben. Maar dat geluk heeft helaas lang niet iedereen.

De reden dat ik moeite heb met het hele gasvrij gebeuren is dat ik de indruk heb dat de overheden geen idee hebben wat hier allemaal bij komt kijken maar wel alvast begonnen zijn met plannen om bestaande wijken los te koppelen van het gasnet.
Ik zou graag eerst goed onderbouwde en doordachte plannen zien voordat ik hier allemaal in mee ga. Maar tot nu toe heb ik nog weinig gezien in die richting, helaas.

0
112 kdekat

Hoe duurder het gas, hoe vaker en langer hier de open haarden knetteren. Best wel gezellig eigenlijk.....question

1
113 Magister Nivardus

@112 . Door het plaatsen van zonnepanelen loopt onze onbetrouwbare overheid inkomsten mis. Het zal dan ook niet lang meer duren voordat er over die panelen flink belasting geheven gaat worden....

0
114 Magister Nivardus

@114 Dat is wel zeker, het is zelfs al begonnen : zoals ik al vermelde in een eerdere post wordt de huidige salderings regeling over een paar jaar afgeschaft en krijg je voor stroom die je bijvoorbeeld in de zomer (als de opbrengstvan zonnepanelen op z'n hoogst is en het stroomverbruik laag is als je tenminste geen airco hebt) de kale Kwh prijs vergoed. Als in de winter je meer stroom gebruikt dan de panelen leveren koop je stroom terug maar daar moet dan ook nog eens belasting over worden betaald. Er komt wel een soort van subsidie voor terug maar tot op heden is totaal niet duidelijk hoe die er uit moet gaan zien en wat dat financieel voor een huishouden betekent.
Wat de gevolgen zijn voor de bewierrookte terugverdientijd van zonnepanelen is dan ook in nevelen gehuld.

0
115 kdekat

@115 : Ook daarom een oude meter, als die er nog hangt, niet zonder slag of stoot laten vervangen.

0
116 Jackd

@114 dat is toch logisch, de huidige subsidie is niet te handhaven, uiteindelijk zal de paneelbezitter tevreden moet zijn met 6 cent per teruggeleverde kwh.

3
117 Myth63

@112 Aangeleverde gegevens in het artikel. Ik neem aan dat dit dezelfde bron is waaraan u die 60.000 ontleent, alleen heb ik meer gelezen dan alleen de kop. Zie nogmaals @107
Verder kan ik alleen een schatting maken van de kosten voor mijn eigen woning. 5000 voor 50% CO2-reductie die al terugverdiend zijn plus naar schatting nog eens het dubbele voor de volgende en laatste 50%.
Die zonnepanelen kan ik u dan ook van harte aanbevelen. Belasting op zonnepanelen is onzin, maar dat de salderingsregeling eindig is, is in mijn ogen niet meer dan logisch.

6
118 Hadjememaar

Mag ik een aanbesteding dien voor de helft van dat bedrag voor alle Woerdense woningen?
Voor een kwart zou ook kunnen, maar ik wil er zelf ook graag warmpjes bij kan men zitten.

1
119 Aart

@117 Nee want wat is verschil tussen de opwekking met zonnepanelen en in een grote centrale
voordat je aankomt met transportkosten daarvoor moeten al apart betalen

0
120 GOTCHA666

@116
Precies
Als enige in de hele wijk nog een oude ik lag me rot

2
121 Deelname

@120 een grote cenrale krijgt ook niet meer dan 6 cent. De transportvergoeding is voor de netwerkeigenaar. De belasting is voor de overheid. De saldering betekent dat we met elkaar de gratis stroom van paneelbezitters betalen.

Zonnepanelen zijn ondingen. De huidige panelen leveren in 25 jaar ongeveer 6000 kwh op. De Chinese fabrikant heeft er zo'n 3000 kwh ingestopt. Netto levert een paneel dus maar 3000 kwh op in 25 jaar. Het werkelijke rendement is lager omdat je ook nog te maken hebt met uitval van panelen en omvormers.

3000 kwh heeft een waarde van 180 euro,minder (!) dan de (totale) kosten van een paneel. Energieopwekking die de kosten niet kan opbrengen is gedoemd te mislukken.Economen stellen dat om de huidige welvaart te behouden een energie opwekker minimaal 7 maal de ingebrachte energie moet kunnen terugleveren. Zonnepanelen gaan dat nooit halen, zullen dus de koopkracht van u en ik negatief beïnvloeden.

2
122 Myth63

@122 De totale kosten voor de burger die zijn wel degelijk 20 cent
dus ook gewoon 20 cent voor het terugleveren

Dat zonnepanelen ook niet geweldig zijn dat ben ik wel met je eens

0
123 GOTCHA666

@122 Zonnepanelen gaan ongeveer 15 jaar mee werd ons verteld. Daarna loopt de opbrengst sterk terug.
Ook moet men na 10-12 jaar de omvormer vervangen.

0
124 Willem123

@122 : Hoe kom je erbij om 3000 * 0.06 te doen?
Sowieso met die 6000 rekening (wat ook al te laag is want ze gaan rustig 50 jaar mee)
Die 3000 kWh die de Chinezen erin stoppen had anders met een (kolen)vrachtschip hierna toe gebrachten moeten worden.

Je hebt wel gedeeltelijk gelijk dat met salderen iedereen meebetaalt aan zonnepanelen, maar niet zoveel dat je met 0,06 kan gaan rekenen.
Paneelbezitters betalen dan minder belasting op stroom, maar op de panelen zit ook belasting. Denk aan importheffingen, BTW, en de belasting op de winst en/of het loon van de monteurs.
Daarbij produceren panelen op de plek van gebruik, dus transportkosten zijn ook lager, want o.a. minder dikke kabels nodig.

ps. Met een kleine huisaccu hoeft er alleen nog een deel in de zomer teruggeleverd te worden.

1
125 Jackd

@124 : Niet alles geloven wat je hoort.

Na 25 jaar zitten ze nog op 80% van de oorspronkelijke opbrengst. Dat is zelfs een garantie van de betere merken.
https://www.zonnepanelen-weetjes.nl/zonnepanelen-kopen/rendement-zonnepanelen/
In de praktijk is dit trouwens hoger.

1
126 Jackd

@125 Zo'n huisaccu zou ook wel interresant kunnen zijn maar weet u toevallig ook wat zo'n huisaccu moet kosten en hoeveel Kwatt er mee opgeslagen kan worden?

0
127 kdekat

@126 Dit werd ons verteld door 2 mensen van een energiebureau dat de huizen inspecteert voor de i.v.m. het afkoppelen van onze huizen.
Neem aan dat die mensen van het ingenieursbureau toch op de hoogte zijn.

1
128 Willem123

@125 er is toch geen wezenlijk verschil tussen een grote centrale en een paneelbezitter. De zonneweide eigenaren salderen niet, maar krijgen maar ongeveer 4,5 cent die via subsidie tot maximaal 14 cent wordt opgewaardeerd. Zonnepanelen zijn niet rendabel zonder subsidie. Met elkaar betalen we dus meer voor stroom.

Ook al gaan ze 50 jaar mee, het is nog steeds te weinig om onze welvaart te handhaven.

1
129 Myth63

@127 : Tesla heeft er een van 14 kWh van rond de 6000,- Nu nog duur en niet interessant omdat we mogen terugleveren, maar volop in ontwikkeling en de prijzen van accu's dalen snel.
Helemaal als over een paar jaar elektrische auto accu's hergebruikt kunnen gaan worden als o.a. huisaccu.

@128 : Raar, helemaal omdat er gewoon garantie op panelen zit.
De praktijk is nog positiever, er zijn namelijk mensen die ze al 40 jaar hebben liggen:
https://www.trouw.nl/home/efficientie-verlies-zonnepanelen-valt-reuze-mee~af8d07e2/

0
130 Jackd

@129 :
Heb je ook oplossingen?
Als je niks beters weet dan zonnepanelen, zijn zonnepanelen het beste wat we op dit moment hebben.

Onze welvaart is prima te handhaven, hoewel mijn definitie van welvaart misschien iets anders is dan die van de gemiddelde Nederlander die vooral bezig is met het verspillen van middelen.

1
131 Jackd

@130 Dat klopt wel met de info die ik her en der op internet heb gevonden.
Waar ik naar op zoek was is een systeem waarbij je energie die je overdag opwekt maar niet direct gebruikt op kan slaan en later ('s nachts bijvoorbeeld) kan gebruiken. Als je dan ervoor zorgt dat je genoeg stroom opwekt voor je totale verbruik kan de meter vwb stroom de deur uit en betaal je dus ook geen vast recht en transport kosten meer (is trouwens een behoorlijk deel van de energie rekening). Hoef je je ook niet meer druk te maken over wel/geen saldering en energiebelasting.

Natuurlijk moet wel wel ruim voldoende opslag capaciteit hebben en als in de winter de warmtepomp volop draait en de electrische auto in de avond aan de stekker ligt op te laden vraag ik me oprecht af of een opslag capaciteit van 14 Kw wel voldoende is.

0
132 kdekat

@131 Woerden laat zien dat het zo niet kan. Politici, zonder enige economische of technische kennis, hebben, zonder het plan door te laten rekenen, een besluit genomen.

Dezelfde wetenschappers die ons waarschuwen voor de opwarming, zeggen dat zonder kernenergie de doelen onhaalbaar zijn. Zij zeggen ook dat wij mogelijk de generatie zijn die het klimaat voor de komende 10 duizend jaar bepalen.

Mijn idee: tientallen nieuwe kerncentrales voor de CO2 reductie en verder aardgas blijven gebruiken, zodat de huishoudens niet financiëel worden overbelast. Die kerncentrales geven ons tijd om uit te vinden wat nodig.

Vergeet niet dat het particuliere stroomverbruik maar een zevende van ons totale verbruik uitmaakt. Als je bijvoorbeeld aluminium fabrieken en Google's datastations met nucleaire energie voedt, hoeven we niet van het gas af. Het is volkomen onzinnig om de kleinste gebruiker over te belasten. Waarom zou Nederland, het gasland bij uitstek, van het gas af gaan terwijl de wereld, vooral Azië, overstapt op energie uit aardgas en kernenergie. Zijn wij zo stom of zij zo slim?

Nog iets: als de CO2 reductie niet wordt gehaald of niet het gewenste effect oplevert, moeten we nog wel financiëel in staat zijn om op de klimaatverandering in te spelen.
Dit kun je niet aan politici overlaten, die doen niet aan lange termijndenken.

0
133 Myth63

@118 Het artikel had ik wel degelijk helemaal gelezen maar was totaal verbijsterd over de houding van de overheid . Volgens mij weten ze van toeten noch blazen maar drukken ze het gasvrij maken van woningen gewoon door . Met zulke ondeskundige mensen aan het roer kan dat nooit goed gaan en ik vrees oprecht voor de gevolgen als men dit de komende decennia in heel Nederland op deze manier gaat doen.

Voor wat betreft die saldering: dat die regeling verdwijnt maakt me nog niet zo veel uit. Waar het mij om gaat is dat ik nu geen goed inzicht heb wat de werkelijke terugverdientijd is voor zonnepanelen. Toevallig heb ik een paar weken geleden een berekening door mijn energieleverancier laten maken van het aantal zonnepanelen dat ik bij mijn huidige verbruik nodig zou hebben en wat de teugverdien tijd zou zijn. Ik zou 8 panelen nodig hebben en de terugverdientijd zou 7 jaar zijn. Op zich niet slecht ware het niet dat men hiervan is uitgegaan van de huidige salderings regeling terwijl nu al bekend is dat die over 2 jaar verdwenen is. Nergens staat dit echter vermeld, dan word ik erg wantrouwig vwb betreft het hele verhaal.

Tenslotte : fijn dat u dit zo goedkoop heeft kunnen realiseren maar ik ben bang dat dit bedrag voor de meeste huizen behoorlijk wat hoger uit zal vallen.
Als ik naar mijn situatie kijk zou ik (omdat ik vorig jaar verbouwd heb inclusief isolatie, meeste ruiten vervangen, vloerisolatie en vloerverwarming) kunnen volstaan met een warmtepomp en zonnepanelen.
Bij de eerder genoemde berekening stond ook het bedrag dat 8 panelen zouden kosten: ongeveer 3.900 Euro inclusief installatie, er van uitgaande dat ik de betaalde BTW later terug zou kunnen ontvangen. Als ik echter ook voldoende stroom op wil wekken om ook de warmtepomp te laten draaien zou ik 15 panelen nodig hebben.
Voor 15 zonnepanelen zou ik dus ongeveer 7300 Euro kwijt zijn.
Dan moet er ook nog een warmtepomp komen, die kost al snel 6000 Euro in mijn situatie.
Dus in totaal ben ik zonder verbouwingskosten al ongeveer 13000 Euro kwijt en dan heb ik nog niet meegenomen dat het opladen van een electrische auto ook wel behoorlijk wat stroom zal vragen.
Wat de verbouwingskosten voor dit alles zouden zijn hangt van de staat van de woning al maar dat kan behoorlijk hoog uitvallen.

0
134 kdekat

@132 : 14 kWh Is alleen om de auto op te laden al te weinig en zonnepanelen produceren in de winter in Nederland weinig tot soms zelfs een paar dagen niks.

Daarnaast is afkoppelen in de zomer weer zonde, omdat er dan meestal extra wordt geproduceerd wat dus verloren zou gaan.
Er zijn trouwens wel systemen om grote hoeveelheden warmte op te slaan in bijvoorbeeld de kruipruimte. https://www.trouw.nl/home/een-zak-vol-energie-onder-de-vloer~a686e5bc/

En in nood kan je de auto ergens anders opladen en energie aan je huis laten leveren.

1
135 Jackd

@133 :
Kernenergie is ook niet DE oplossing.
https://wisenederland.nl/kernenergie/kernenergie-duurzaam
Wel denk ik dat het een noodzakelijk overbrugging is naar duurzamere vormen van kernenergie (fusie e.d.)

Een deel van de saldering gaat automatisch: Als je de airco op een zonnedag dag aan hebt staan kan het zijn dat je meter toch stilstaat.
Ik heb een tijdje bij familie met panelen de meterstanden en de standen op de trafo bijgehouden. Ongeveer 1/3 van de opgewekte energie gaat direct het huis in, dit is te vergroten door wasmachine en vaatwasser op het moment met de meeste zon aan te zetten.
Ook als salderen stopt zal dit gedeelte rond de 20 cent blijven besparen.

Die warmtepomp kost 6000,- maar doe je dat op een natuurlijk moment, dus als de cv-ketel versleten is dat kost ie 6000 - 1500 = 4500,- meer dan een nieuwe hr-ketel.
De vraag is dan of je die 4500,- binnen 10 jaar terugverdient. (zo ja doen)

De alles of niks gedachte vind ik wat extreem. Meestal is het niet efficiënt een huis volledig energie neutraal te maken.
Voor dezelfde investering van geld (materialen) kan je bijvoorbeeld i.p.v. 1 huis neutraal te maken bij 4 huizen 50% besparen. Dat zou dan 2x zo efficiënt zijn. Tegen de tijd dat dat bij alle 7 miljoen woningen gedaan is kunnen we verder kijken.

0
136 Jackd

@135 Dat loskoppelen van het stroomnet vrijwel niet te doen of zinvol is was het antwoord dat ik al verwachte te krijgen.
Ik heb een tijdje geleden op die forum een discussie gehad met iemand die bij hoog en bij laag volhield dat dat allemaal zonder problemen zou kunnen. Even een accu in je huis plaatsen voor de opslag van energie en voila je zou zonder problemen losgekoppeld kunnen worden van het stroomnet . Ik trok dat toen al sterk in twijfel.

Dan die kweste van een paar winterdagen achter elkaar met vrijwel geen zon en geen wind.
Hoe stel jij voor hoe we dan aan de benodigde energie komen? En vergis je niet: als over een tijdje heel veel mensen warmtepompen hebben draaien en ook nog een electrische auto hebben (want dat wil de millieulobby graag) zal de benodigde hoeveelheid stroom minimaal 2x zoveel zijn als nu. En dan heb ik het alleen over huishoudens , als grote productie ook van het gas (of andere fossiele brandstoffen) af gaan en over moeten gaan op electriciteit zal het nog veel meer zijn.
En hoeveel zal het gaan kosten om het electriteits netwerk zodanig aan te passen dat de benodigde stroom zonder storingen ook daadwerkelijk geleverd kan worden? Want dat dat kan zonder aanpassingen geloof ik niet , ik denk eerder dat de leidingen gaan smelten of dat we op z'n minst om de haverklap te maken krijgen met giga stroomstoringen.

Ik heb beide vragen al meer dan eens gesteld maar ik heb nog steeds geen antwoord gekregen dat me vertrouwen geeft dat men op z'n minst hier serieus naar heeft gekeken en hiervoor realiseerbare oplossingen en kostenplaatjes heeft.

0
137 kdekat

@137 :
Loskoppelen is voorlopig voor enigszins normale huishoudens niet realistisch, hooguit als hun auto elektriciteit komt brengen, maar vind ik niet als losgekoppeld gelden.
Het kan zonder problemen, maar dat zou zeer duur zijn, of de bewoners moeten zich aanpassen.
Hoewel met een hout(pellet)-cv-kachel kan het wel weer. (maar we hebben het nu alleen over warmtepomp oplossingen)

Elektrische auto's worden snel slimmer, de halen hun energie straks waar ze "willen" en op het moment dat stroom het goedkoopste is. Er zal op elk moment van de dag een andere prijs kunnen gelden bij het opladen bij een oplaadpunt.
(als je aan het werk bent kan de auto zichzelf een paar kilometer verderop gaan opladen en daar zelfstandig naartoe rijden)

Doordat overal slimme accu's zullen staan en rondrijden, die kunnen terugleveren als dat zo uitkomt, zullen piekstromen niet meer bestaan. Het elektriciteitsnet dat er nu ligt is daardoor ruim voldoende, ook als het totale verbruik sterk stijgt.

Sommige grote verbruikers kunnen dat verbruik deels sturen. Dus in de winter als de stroom prijzen hoog zijn, zetten ze sommige processen stil, voor onderhoud moet dat sowieso soms.
Stuwmeren kunnen dan juist extra produceren.
Maar dat zijn problemen die ver in de toekomst liggen, de productie van zonne en wind energie is nog zeer laag en dat zal nog lang zo blijven.

Het is jammer dat het in de wereld zo'n zooitje is. Eigenlijk zouden er in Nederland geen zonnepanelen moeten staan. De materialen zijn te schaars om ze te verspillen, zet ze allemaal rond de evenaar neer.. (niet realistisch)

1
138 Jackd

Hoewel die warmtepomp er zeker in groten getale zal komen, is het natuurlijk niet de enige oplossing om woningen te verwarmen.
In mijn eigen geval vermoed ik dat de gemeente, samen met energieleveranciers, hier in de wijk het gasnet zal vervangen door een warmtenet. Gasmeter eruit, warmtewisselaar erin, gaskookplaat eruit, elektrische kookplaat erin, klaar...
Waar ik alleen geen invloed op heb, wel ideeën over, is waar de benodigde warmte vandaan moet komen.

Loskoppelen van het stroomnet zie ik, behoudens enkele uitzonderlijke gevallen, niet gebeuren.

Er is een doel gesteld om in 2050 in Nederland geheel van het aardgas af te zijn. Niemand kan of hoeft nu exact te beschrijven hoe de energievoorziening er over 32 jaar precies gaat uitzien. Dat lijkt me echter geen reden om nu niet alvast de eerste stappen te gaan zetten.
Zonnepanelen voor particulieren is in mijn ogen een prima eerste stap, die nauwelijks mis kan gaan.
We weten dat de salderingsregeling gaat verdwijnen, wat er precies voor in de plaats komt, weet inderdaad niemand, anders hadden ze daar volgend jaar wel mee kunnen beginnen. Er is aangegeven dat er een "terugleversubsidie' komt, met als uitgangspunt een terugverdientijd van 7 jaar.
Wie die zonnepanelen heeft, heeft op enig moment zijn investering terug. Stroom die daarna nog opgewekt wordt en in huis verbruikt wordt is dan nagenoeg gratis en er hoeft ook geen belasting over te worden betaald. Overproductie gaat het net in en al is het tegen maar 4 ct/kwh, het is nog steeds pure winst.
Het vervangen van de salderingsregeling door een terugleversubsidie zou ook nog wel een gunstige bijwerking kunnen hebben. De salderingsregeling beperkt nu de "verstandige" maximale capaciteit tot ongeveer het verbruik van de bezitter. Immers, als er niet meer te salderen valt, krijgt de bezitter in de meeste gevallen ook slechts de kale stroomprijs. Niet uit te sluiten is, dat de terugleversubsidie wèl zal gelden voor netto producenten, zij het met de beperking dat de subsidie op enig moment ophoudt als de panelen zich hebben terugbetaald.

1
139 Hadjememaar

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Bob Sleebaan
’Asielstroom wordt nog groter’

Engeland stuurt asielzoekers naar Rwanda!Top nu Nederland nog. Maar hier gaan we juist meer opvangen..... Gaaf land joh.......

zojuist geplaatst door Bob Sleebaan

Bop
Caroline Tensen vermoeid na lange werkdagen: 'Soms wel 4,5 uur!'

@2 @3 Steek vooral je kop niet boven het maaiveld uit want er zijn altijd wel zeikerds die niet kunnen wachten om 'm eraf te meppen....

3 minuten geleden geplaatst door Bop

Biscanna
SCHOKKEND: CDC bevestigt dat er meer dan 1 miljoen extra sterfgevallen onder ouderen zijn geweest sinds de FDA het COVID-vaccin “goedkeurde” - Dissident.one

@13 Met alleen maar eenzijdig domlinks geneuzel, waar de meeste mensen nu wel doorheen kunnen prikken, trap jij er nog steeds in. Zal wel door j...

3 minuten geleden geplaatst door Biscanna

Bop
Extinction Rebellion blokkeert A10 op Koningsdag, maar niet als de koning zich uitspreekt - Joop - BNNVARA

@162 Een heel tokkiegezin dus. Pfff.......

8 minuten geleden geplaatst door Bop

Graaier1000
Caroline Tensen vermoeid na lange werkdagen: 'Soms wel 4,5 uur!'

"Tegenover TROS zegt ze het volgende heftige verhaal. "Ik neem zo’n drie shows per dag op. Je staat drie keer per dag minstens anderhalf uur o...

10 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Botlleneck
Extinction Rebellion blokkeert A10 op Koningsdag, maar niet als de koning zich uitspreekt - Joop - BNNVARA

@167 Gewoon niet op reageren.Geen aandacht geven.Dan gaat het vanzelf weg....

11 minuten geleden geplaatst door Botlleneck

eh
Extreemrechtse Israëlische kolonisten laten onbestraft spoor van dood en verderf achter onder Palestijnen - Joop - BNNVARA

@5Het enige wat tot nu toe bekend is volgens mij, is dat dat kolonistenjongetje dood in dat Palestijnse dorp is gevonden. De toedracht heb ik ...

13 minuten geleden geplaatst door eh

Botlleneck
Extinction Rebellion blokkeert A10 op Koningsdag, maar niet als de koning zich uitspreekt - Joop - BNNVARA

@166.Dank je.En zo is dat.Had zelf geen zin om op de aandachtgeile kleuter te reageren....

14 minuten geleden geplaatst door Botlleneck

baba jaga
Extinction Rebellion blokkeert A10 op Koningsdag, maar niet als de koning zich uitspreekt - Joop - BNNVARA

Werkelijk op iedereen heeft dat gestoorde mens met haar waan iedeeen comentaar....

15 minuten geleden geplaatst door baba jaga

NK. App
Reality Kings MomJuan Loco PornMother Son AnalAnime Diaper PornSniffies ConStanding DoggyTits Nude PicHot BlowjobMargo Sullivan VideosDvd Adult ForumBucetar GostosaClose Up CumTxxx ComFrog.buttHenta IgamesSeduced PorntubeXhamster TodayNurse Wala BfCara ZavaletaPoorn Hub ComHot Porn HqPaint Naked BodyFace Fart LesbiansMommy4k PornCuckold FamtasyTon Porn Du JoursSiska PornoWeebtoon AdulteClose SexBeutifull Women PornGonzo Xxx MoviesCharmane Star AnalGone Wild ScrubsPornohubsDiora Baird MasturbatingAmiture Wife PornXnxx 1 ComXxx HimachalKanaka SexXxx Video Friend MomAlexis Fawx ThreesomeXxx Hindi RapEva Hospital ScenePoran Video Full HdMarathi Actress XxxFace Sitting SexualHitomi Tanaka Blow JobWwwxxxjapanTeamskeet Full VideosFilms XTop Hentai AnimeNude Bengali MovieSunny LenoBanned HentaiGrease XxxLauren Pixie ShowerAdultfriendsfinderTarababcockViki Odintcova NakedJanet Mason FeetAlisapikapikaBangla Talking SexCumming CompilationRear Camel ToeEbony Lesvian PornEmily Cheree LeakedSex Video Hd FamilyMilfmovs.conHansika SexSanilion Hd BfXxx Hindi Free DownloadProstitution VideosMilf ForcedsexLuna Queen PornThe Kristen ArchiveHiden Cam Gay PornFilms Pornographiques BlackXnxx YeensLeana Headley NudeJennifer Lopez NakexTemple Sex VideoGay Solo PornChudachudi ChudachudiIndian Teacher PronJapan Sexy Video BfSyren De Mer OnlyfansKenzie Reeves SisterDogsex MoviesReddit Big BoobsSite De Plan CulAsian Tits HugeKoren PornstarKiner XxxMiya Khalifa Xxx Videos HdBianca FerrazStrong Woman PornJulesari NudeLara Rose NudesDanyan Cat OnlyfansMomsexxxxSexmoviehdHow To Download Porn VideoKirsten Dunst SexiestXxvidos ComPersephanii BoobsHindi Porn Sex VidioPorn Hd Free SitesFemale CumMaked SelfieRim Gay PornBig Dick RandyLola Rose XxxBlue Film Sex PhotoNepali Sex FilmAmour AngeksMaduras FolladasSkyleakssDragon Ball Super XxxXxx Video KarinaCheerleading With No PantiesBig Natural Latina TitsAfrica PornoRocco SteekeRayveness PornDesi Aunty Ki XxxDesi Actress BoobsBirdo PornSexsingFilme Pornô De SexoDeflortationXnxx Hd SleepingAlishba AnjumLyric SkyxxXxx Video XxnxPoran Hd MoviePori Moni Sex VideoXxx Com 20hdIndian 3x VideoChyna NakedTexas BukkakeDoggy Style Se XPorn Video Group SexSarah Arabic AnalLandingstrip PussyBff ThreesomeHyjab PornQuadrinhos Porno GrátisX Rateed MoviesLongjohnJenny Poussin Nude