Wetenschappers pleiten voor taks op rood vlees: ben jij voorstander?
Wetenschappers pleiten voor een belasting op rood vlees, net zoals bij tabak en alcohol. Zo’n taks zou de gezondheidszorg in veel landen ten goede komen, blijkt uit internationaal onderzoek.
Rood vlees, vooral in verwerkte vorm, is niet goed voor de gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelt verwerkt runds-, lams- en varkensvlees als kankerverwekkend en onverwerkt rood vlees als waarschijnlijk kankerverwekkend. Het vlees wordt ook in verband gebracht met hartaandoeningen, beroertes en type2 diabetes.
Poll
Zou jij minderen met rood vlees als je er extra voor moet betalen?
-
Ja (28%)
-
Nee (72%)
Wetenschappers van de Universiteit van Oxford onderzochten daarom hoe een belasting de consument zou kunnen sturen naar verlaging van de vleesconsumptie. In samenwerking met onderzoekscentra in de VS en Groot-Brittannië werd de optimale belasting op rood vlees in 149 landen bestudeerd, om de gezondheidskosten zoveel mogelijk te dekken.
De wetenschappers schatten dat in 2020 zo’n 2,4 miljoen doden wereldwijd toe te schrijven zullen zijn aan de consumptie van rood vlees en nog eens 285 miljard dollar aan kosten voor de volksgezondheid.Net zoals bij andere producten die de gezondheid schaden, zoals alcohol, tabak en suiker, kan een belasting op rood en verwerkt vlees consumenten aansporen om een gezondere keuze te maken.
Volgens de studie kan een juiste belasting de consumptie van verwerkt vlees doen dalen met zo’n 2 porties per week in rijke landen en globaal met gemiddeld 16 procent. De consumptie van onverwerkt rood vlees zou ongeveer hetzelfde blijven, omdat er een verschuiving van verwerkt naar onverwerkt rood vlees verwacht wordt.
Verdubbeling
De optimale belasting in westerse landen is zo’n 20 procent op rood vlees. Verwerkte vleesproducten, zoals spek en worst, zouden zelfs dubbel zo duur moeten worden. De optimale vleesbelasting zou wereldwijd zo’n 172 miljard dollar opleveren en daarmee 70 procent van de schade dekken die de consumptie van de vleesproducten kost aan de maatschappij. Om de kosten volledig te dekken, zou de belasting verdubbeld moeten worden.
De wetenschappers breken een lans voor de belasting als onderdeel van een bredere waaier aan ingrepen om de keuze van de consument te sturen. ,,Een belasting op vlees beperkt de keuze van de consument niet’’, zegt Marco Springmann, directeur van het Oxford Martin Programme on the Future of Food en hoofdauteur van de studie. ,,Maar het zorgt wel voor een krachtig signaal en verlaagt de druk op de gezondheidszorg.’’
De consumptie van rood vlees heeft een kostprijs: niet enkel voor de gezondheid van mensen en de planeet, maar ook voor de gezondheidszorg en de economie
Klimaat
De studie was vooral gericht op de gevolgen voor de volksgezondheid, maar vermeldt ook zijdelings de effecten op de klimaatverandering. Zo zou de belasting de uitstoot van broeikasgassen met meer dan 100 miljoen ton verminderen, voornamelijk door de lagere consumptie van rundvlees.
,,Niemand wil dat de overheid ons zegt wat we kunnen eten en wat niet’’, zegt Springmann. ,,Maar dit onderzoek maakt wel duidelijk dat de consumptie van rood vlees een kostprijs heeft, niet enkel voor de gezondheid van mensen en de planeet, maar ook voor de gezondheidszorg en de economie.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
-
Consumentenbond
67 koffiecupmachines getest en dit zijn de beste: ‘De cappuccino mag er zijn’
Gemak dient de koffiedrinker: met een koffiecupmachine is het heerlijke zwarte goud slechts één druk op de knop van je verwijderd. Maar welk model biedt het meeste comfort voor de beste prijs? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Voor 2,38 euro bereidt chef-kok Herman den Blijker een topmaaltijd: ‘Is helemaal niet moeilijk’
Is je bankrekening bijna leeg, maar wil je wel lekker eten? De budgetreceptenkalender staat vol goedkope en gezonde lekkernijen. Zelfs chef-kok Herman den Blijker bewijst dat met slechts een paar euro de maag kan worden gevuld. ,,Het hoeft niet veel te zijn. Als het maar voedzaam is.”Rotterdam -
PREMIUM
Dit gebeurt er in je hersenen als je chocolade eet
Chips, koekjes of een reep chocolade, ieder heeft zijn eigen guilty pleasure. Proberen gezonder te eten kan lastig zijn als je blijft hunkeren naar zoet. Kun je verslaafd raken aan chocolade en andere zoetigheid? Twee onderzoekers leggen uit waarom we chocolade zo onweerstaanbaar vinden en wat chocolade eten doet met onze hersenen. -
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start.
-
PREMIUM
Omega 3 kan hart- en vaatziekten voorkomen, maar je lichaam maakt het zelf niet aan: in deze voeding zit het
-
-
-
PREMIUM52
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.” -
PREMIUMVoor jou getest
Deze afbakbroodjes kun je met Pasen beter niet serveren: ‘Moet je kijken, deze is helemaal groen’
Zondag is het Pasen. Daar horen feestelijke broodjes bij die voor een keertje wit mogen zijn. Drie bakexperts testten blind tien soorten afbak-kaiserbroodjes uit de supermarkt: ,,Met goed beleg zijn deze prima te eten.” Bekijk de rapportcijfers en beoordeling onderin.
-
‘Van het geld dat je bij verstopping aan een loodgieter uitgeeft, kun je voor de rest van je leven frituurvet kopen’
-
PREMIUM
Regen hindert oogst van suikerbieten: ‘De grond is net een spons, er kan eigenlijk geen water meer bij’
De aanhoudende regen speelt de suikerbietenoogst parten. Boeren werken met man en macht om de suikerfabrieken draaiende te houden. ,,Het moet eigenlijk één à twee weken droog zijn.’’Dinteloord -
-
Aangebrande kipkluiven of slappe patat? ‘Maaltijd moet goed zijn, dat is wat je hebt besteld’