Het truffelseizoen is geopend: Julius Jaspers vertelt alles over de truffel
Het truffelseizoen is woensdag officieel geopend in restaurant 5&33 in Amsterdam. Chef-kok Julius Jaspers kookt heel graag met de lekkerste paddenstoelen ter wereld. Vandaag vertelt hij alles wat je wilt weten over deze delicatesse.
Wat is de beste tijd om de truffel te eten?
Julius Jaspers: ,,Truffel is echt een seizoensproduct. Van ongeveer begin november tot en met januari zijn de zwarte en de witte truffel verkrijgbaar. Verder in het jaar zijn ze lastig te krijgen. Ja, je kunt ze conserveren, maar daar worden ze meestal niet beter van. Echte wintertruffel is om gek van te worden, zo lekker. Zeker witte truffel. Dat heeft zo'n heftige, goede smaak. Je hebt ook zomertruffel hoor. Die zijn volledig wit van binnen. Zelf vind ik die minder smakelijk’’, zegt Jaspers.
Waar komt wintertruffel vandaan?
,,De zwarte en witte truffels groeien onder de grond en je vindt ze voornamelijk in Frankrijk en Italië. Veel boeren hebben speciale truffelhondjes. Dat soort hondjes kunnen heel goed ruiken. En dat moet ook, want die krengen (truffels) zijn lastig te vinden. Vroeger gebruikten ze ook varkens om truffels op te sporen. Dat werkte minder goed, want die vraten alles zelf op.’’
Echte truffel is een duur product, hoe komt dat?
,,Je kunt je voorstellen: het vinden van die truffel is een hele toestand en dus kostbaar. Het is een schaars product, want ze groeien maar in een beperkte periode en lang niet overal. Je hebt ook truffels die groeien in Hongarije of zelfs in China, maar die vind ik niet zo bijzonder. Truffel is net als kaviaar, het aanbod is klein en dus kostbaar.’’
Wat maakt wintertruffel nou zo bijzonder?
,,Truffel is best complex. Het is ontzettend geurig en heeft zo'n aardse smaak. Als je het over een warm gerecht schaaft, komen al die geur- en smaakstoffen vrij. Heerlijk. Je moet er alleen niet te veel mee willen doen. Als je met allerlei ingewikkelde smaken gaat werken, moet je wel een hele goede chef zijn wil het product nog tot zijn recht komen. Truffel moet het podium krijgen wat het verdient.’’
Wat zijn lekkere smaakcombinaties?
Ik zeg altijd: keep it simple and stupid. Bij het 4-gangen menu bij 5&33 is er bijvoorbeeld gekozen voor gerechten waarbij de truffel goed tot zijn recht komt. De carpaccio met zeezout, olijfolie en geschaafde truffel. Risotto met bouillon, boter, champignons, zeezout en truffel. Ossenhaas sukade met aardappelpuree en truffel, en tot slot de frambozentaart met witte chocolade en truffel. Chocolade leent zich trouwens heel goed voor hartige gerechten.’’
Tot slot: koken met truffelolie, doen?
,,Dat is echt een horrorverhaal. Als je op de achterkant van een flesje kijkt, zie je dat er welgeteld nul procent truffel in zit. Naast de olie vind je nog truffelpasta en truffelmayonaise in het schap. Voor zo'n potje betaal je 3 euro, terwijl je voor een kilo witte truffel al snel zo'n 2000 euro betaalt. Kan heel erg verschillen hoor. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Maar dat geeft wel aan hoeveel echte truffel er in de potjes verwerkt is. Ieder zijn smaak, maar de echte kostbare zwammen is een ander verhaal.’’
Truffelburger
Je kunt zelf natuurlijk ook koken met truffel. Met het onderstaande recept maak je een heerlijke truffelburger.
Ingrediënten:
- Truffelmayonaise
- 1 eigeel
- 1 tl mosterd
- 250 ml zonnebloemolie
- 1 el azijn
- 1 el zwarte truffelpasta
Hamburger
- 500 g gehakt
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 0,5 tl paprikapoeder
- 0,25 tl chilipeper
- 1 ei
- 2 el paneermeel
- Fijn zout
- Zwarte peper
Extra nodig
- Verse truffel
- Rucola
- Parmezaanse kaas
- 6 grote brioche bollen
Benieuwd hoe je het gerecht maakt? Bekijk het recept op www.24Kitchen.nl
Wil je meer recepten van de dag zien? Klik dan hier.
Eet smakelijk!
Powered by 24Kitchen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvoor jou getest98
Deze paprikachips komt als beste uit de test: Lays maar net een voldoende
-
Appelsientje gaat ook voor de melk-truc om suikertaks te ontwijken
Fruitsappenmaker Appelsientje heeft een handige manier gevonden om de verhoogde suikertaks te omzeilen: doe er een beetje melk bij en dan is het product gevrijwaard van de limonadebelasting van 26 cent per liter. -
PREMIUMsuikertaks
Appelsientje en Dubbelfriss stoppen nu een druppeltje melk in jouw drankje: ‘Belastingontwijking’
Om de suikertaks te ontwijken stoppen drankproducenten minieme hoeveelheden melk in hun drankjes. Eerst werd al duidelijk dat dat met Appelsientje gebeurde, maar ook Dubbelfriss en Coolbest zijn aan de beurt. Belastingontwijking, zeggen experts. Maar ook: de eigen schuld van de Nederlandse overheid. ,,Dit is een uitwas van hoe het hele systeem in elkaar is gedraaid.’’ -
PREMIUM8 vragen18
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
Platformen als Vinted, Marktplaats en AirBnB zijn door Europese regelgeving verplicht om jouw verkoopgegevens over 2023 door te geven aan de Belastingdienst. Dat heeft veel vragen opgeroepen bij onder meer Marktplaats-gebruikers. Ook kwam staatssecretaris Van Rij met een Kamerbrief. Want: om welke gegevens gaat het nou precies, wat betekent dat voor je belastingaangifte en moet je nu belasting betalen als je overbodige spulletjes op de site doorverkoopt? -
consumentenbond
De keukenmachine is ideaal voor wie graag bakt, dit is de beste
Wat is de beste keukenmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Amerikaanse wetenschapper: 'Kopje thee smaakt het best met zout’, Britten onthutst
-
-
-
Voedselproducenten Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s halen vlees en vis uit de helft van hun recepten
Supermarktketens Jumbo en Plus, evenals de voedselproducenten Conimex, Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s gaan hun verpakkingen aanpassen zodat de helft van de recepten daarop volledig vegetarisch of veganistisch wordt. Dat doen zij op verzoek van Wakker Dier, meldt de organisatie. -
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
Vanaf Koningsdag wordt het weer warmer en dat betekent dat we weer op ons terras gaan zitten. Tijd om die kussens uit de opslag te halen en vlekvrij op de tuinset te leggen. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp weet als geen ander hoe je algen-, weer en vetvlekken uit tuinkussens en markiezen kunt krijgen.
-
PREMIUMStappenplan
Meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld om huis te verduurzamen, maar hoe pak je dat aan?
-
INTERVIEW
Dit is na ‘moeilijkste besluit ooit’ de winnaar van Heel Holland bakt: ‘Gehuild en geschreeuwd van de pijn’
De finale van het elfde seizoen Heel Holland bakt is zondagavond uitgelopen op de ‘allermoeilijkste beslissing’ ooit voor de jury van de NPO 1-show. Aruna Sitaram won, ondanks een bloederige blessure. Waarom de revanche zoeter smaakt dan elk baksel. -
-
Het glas bepaalt de smaak van de wijn weet Hamersma: ‘Rode wijn heeft graag wat meer ruimte’