Video

Extra boa's in strijd tegen overlastgevende asielzoekers in Cranendonck: 'Niet wachten op Den Haag'

8 november 2018 om 08:27
nl
De gemeente Cranendonck gaat extra boa's inzetten vanwege overlastgevende asielzoekers. Met name in Maarheeze is het vaak raak. Volgens de gemeente worden de problemen veroorzaakt door een kleine groep mensen van het asielzoekerscentrum in Budel. Burgemeester Henri de Wijkerslooth zegt de zorgen van winkeliers en inwoners serieus te nemen.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

De Wijkerslooth heeft de staatssecretaris van Justitie gevraagd snel maatregelen te nemen. Er zijn volgens hem toezeggingen gedaan, maar daar wil hij niet op wachten. Daarom heeft hij de politie en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gevraagd de handen ineen te slaan tegen de overlastgevende asielzoekers.

"Je moet het vergelijken met een soort hangjongerengedrag", zegt De Wijkerslooth in het radioprogramma Wakker! op Omroep Brabant. Hij benadrukt dat het asielzoekerscentrum sinds 2015 opengesteld is en dat problemen echt van de laatste tijd zijn. "Natuurlijk is er af en toe wel eens een incidentje geweest, maar nooit zoiets structureels als groepjes asielzoekers die zich vervelend gedragen."

'Meer grip krijgen op de overlastgevers'
"We hebben in Maarheeze behoefte aan snel en effectief handelen", legt De Wijkerslooth uit. "We kunnen niet wachten op Den Haag." De extra buitengewoon opsporingsambtenaren gaan samen met COA-medewerkers op verschillende tijdstippen en plaatsen rondes lopen. Ze werken intensief samen met de politie. "Hierdoor zitten we er meer bovenop en kunnen we lik op stuk geven. Zo willen we meer grip krijgen op de overlastgevers.”

De Wijkerslooth benadrukt dat Cranendonck ondanks de problemen open wil blijven staan voor het opvangen van asielzoekers die een veilige plek en onderdak hard nodig hebben. "Deze kleine groep overlastgevers verpest het voor de rest die zich wel netjes en naar behoren gedraagt. De landelijke overheid moet voor het hele land snel met effectieve oplossingen komen. Op locatie is het vooral een kwestie van goed samenwerken tussen het COA met de ketenpartners, de politie en de gemeente. Samen, en toch ieder binnen zijn eigen bevoegdheid.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.