U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Buitenland
  • 2
De 75 miljoen pond (86 miljoen euro) die directeur Jeff Fairburn als bonus toucheerde, viel zo slecht bij publiek en aandeelhouders dat hij kon vertrekken. ...

5 maanden geleden door in holland

REAGEER MET EEN EMOJI
2
1
LEES MEER OVER

Het artikel
‘De man van 75 miljoen’. Dat werd de bijnaam van Jeff Fairburn toen hij een bonus kreeg van 75 miljoen pond. Na negatieve publiciteit over deze vorm van zelfverrijking is de 52-jarige directeur van het Britse woningbouwbedrijf Persimmon woensdag naar huis gestuurd. Fairburn gaf toe dat de controverse omtrent zijn bonus leidde tot te veel negatieve ‘afleiding’ voor de beursgenoteerde onderneming.

Vorige maand liep Fairburn al boos weg uit een interview met de BBC, toen zijn bonus – de hoogste in Groot-Brittannië en indirect gefinancierd met belastinggeld – ter sprake kwam. ‘Heel jammer dat je daarover begint’, aldus Fairburn, voordat hij subiet het beeld uit loopt. Behalve de reputatie van Fairburn ging ook de koers van Persimmon naar beneden, waarop aandeelhouders zich begonnen te roeren. Woensdag kondigde het woningbouwbedrijf Fairburns aftreden aan, ‘in overleg en op verzoek van het bedrijf.’

Fairburn was sinds 2013 bestuursvoorzitter van Persimmon Homes, waar hij in 1989 kwam werken. Persimmon groeide uit tot de grootste huizenbouwer van het eiland. Het bedrijf heeft flink geprofiteerd van de lage rentestand en van Help to Buy, een groot subsidieprogramma van de Conservatieve regering voor starters op de woningmarkt. De kwaliteit van de door Persimmon gebouwde nieuwbouwwoningen is als wisselend ervaren.
‘Onsmakelijk en immoreel’

Eind vorig jaar kwam de onderneming in opspraak nadat bekend was geworden dat Fairburn een bonus van 100 miljoen pond (113 miljoen euro) zou ontvangen. De daaropvolgende rel leidde tot het aftreden van het hoofd van de Raad van Commissarissen, die de beloning had goedgekeurd. Fairburn moest vervolgens genoegen nemen met een kwart minder. Ook het nieuwe bedrag viel slecht bij zowel publiek als aandeelhouders, temeer omdat het hier indirect gaat om belastinggeld.

Bij een aandeelhoudersvergadering, afgelopen voorjaar, kreeg Fairburn het te verduren van investeerder Euan Stirling van Standard Life Aberdeen, die de bonus niet alleen ‘onsmakelijk’ en ‘immoreel’ achtte, maar ook in strijd met Fairburns verantwoordelijkheden als directeur. Een leidinggevende moet immers waken over de reputatie van zijn onderneming en die was door deze megabonus in het geding, zeker in het licht van de woningcrisis en het groeiende aantal daklozen.

1 in holland    
5 maanden geleden door in holland
0
Meld

Toch nog mensen die enig gevoel voor de juiste verhoudingen hebben en die zakkenvullers hun congé geven.

2 in holland    
5 maanden geleden door in holland
0
Meld

Hier in Nederland kunnen ze er ook wat van...

3 Topperz    
5 maanden geleden door Topperz
0
Meld

De buit is binnen volgens mij, hij mag dan de laan uitgestuurd zijn, die 75 miljoen pond heeft ie op zak, lijkt me niet echt een straf, te gek dat dit heeft kunnen gebeuren!

4 Koortje    
5 maanden geleden door Koortje
0
Meld

Waarom zorgen al die jaloerse mensen niet dat ze zelf op die stoel komen te zitten? Het enige dat telt is wat er is afgesproken en zeker in Angelsaksisch recht.

Niemand was verplicht om bij dat bedrijf iets te laten bouwen. Dan moet je nu niet gaan lopen zeuren. Had dan een ander bouwer gekozen.

5 PFL    
5 maanden geleden door PFL
3
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Thierry opent de aanval op meisje van 16
Volgens Thierry Baudet is er met het klimaat...

1 dag geleden door Crezee

Lerares Maja Mischke (59): 'Moslimdocent...
Omdat zij kritische berichten over de islam o...

1 dag geleden door DagmarA

Islamitisch raadslid wil halalstrand: ‘...
Een naaktstrand? Dan ook een ‘halalstrand’ in...

3 uur geleden door AD

Historisch weinig werklozen in Nederland, min...
Voor het eerst zijn er in Nederland minder we...

1 dag geleden door RTL Nieuws

Brexit Party van Farage aan kop in peiling vo...
Alleen als May het akkoord met de EU in de ee...

1 dag geleden door NOS


ADVERTENTIE


Laatste reacties
WijzeDwaas
Turken dringen aan op sluiting Haagse slijter...
Eigenlijk wel hilarisch dit. Rumi zelf zou n...

minder dan een minuut geleden door WijzeDwaas

Oog om oog
Minister Slob in antwoord op weglaten Joodse ...
@12 "Maar hullie doen het ook!!" Geweld...

minder dan een minuut geleden door Oog om oog

21st Century Guy
Hamas heeft geld voor raketten en tunnels –...
@4 Zijn ze wel dus wel pro Semitisch alleen d...

minder dan een minuut geleden door 21st Century Guy

MrCally1
Het kan: 98-jarige als rolmodel in het fitnes...
-In Nederland zijn de sportscholen voor de ...

1 minuut geleden door MrCally1

Undertaker
Kabinet: F-35 wordt in principe uitgerust met...
@3 De Belgen....die kunnen we wel aan....

1 minuut geleden door Undertaker

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig