Minister Bruins voor Medische Zorg (VVD)
NOS NieuwsAangepast

Serieuze overname-kandidaten ziekenhuis Lelystad, minister 'hoopvol en opgelucht'

Er zijn serieuze overname-kandidaten voor het failliete ziekenhuis in Lelystad van de ziekenhuisgroep MC IJsselmeerziekenhuizen. Daardoor zou een doorstart mogelijk kunnen zijn. "Dat stemt mij hoopvol en opgelucht voor de mensen in Flevoland", zegt minister Bruins voor Medische Zorg.

Volgens Bruins gaat het om "serieuze partijen met veel kennis en ervaring". De curator gaat verder met de gesprekken met deze partijen, Bruins houdt daar contact over. De verwachting is dat er na het weekend meer duidelijkheid is.

Grote zorg is wel het tekort aan personeel. Dat speelde al voor het faillissement, maar na uitspreken van het faillissement zijn nog meer verpleegkundigen en medisch specialisten van de acute zorg naar andere ziekenhuizen overgestapt. Wie de ziekenhuizen ook gaat overnemen, dit probleem moet eerst worden opgelost.

Onafhankelijk onderzoek

Eerder vandaag kondigde Bruins aan een onafhankelijk onderzoek te starten naar de faillissementen van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen.

Het doel is "om lessen te kunnen trekken voor de toekomst opdat een situatie als deze zich niet meer voor zal doen", zo schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Bruins wil ook weten of er sprake was "van onbehoorlijke financiële constructies". Uiterlijk eind november maakt hij meer bekend over de onderzoeksopzet en wie het gaat uitvoeren.

Lelystad

Bruins bevestigt in de brief nog eens dat zijn uitgangspunt is dat de basiszorg, spoedeisende hulp en acute verloskunde voor Lelystad behouden blijven. Dat heeft hij ook aan de overname-kandidaten gezegd.

"Ik heb daarbij aangegeven dat waar er financiële knelpunten zijn met betrekking tot de spoedeisende hulp en de acute verloskunde, ik bereid ben om financiële middelen ter beschikking te stellen", zegt Bruins.

Bruins kreeg vanmiddag in de Kamer kritische vragen van de oppositie die zich afvraagt of hij wel tijdig en voldoende doortastend heeft gereageerd op de financiële problemen bij de ziekenhuizen van de MC-groep. Over twee weken volgt er een tweede Kamerdebat met Bruins over de ziekenhuizen die eind vorige maand bankroet gingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl